Tieteiselokuvissa ja -kirjoissa törmää usein pikkuruisiin nanorobotteihin, jotka korjaavat ja rakentavat erilaisia asioita. Valitettavasti tällaiset pienet robotit eivät vielä ole aivan todellisuutta, mutta koko ajan päästään toki hieman lähemmäksi. SRI International -nimisen tutkimusjärjestön pikkuiset vekottimet osaavat jo kasata hiilikuituputkista erilaisia rakennelmia.

Pikkuruisia härveleitä ohjataan muuttuvien magneettikenttien avulla niille varta vasten rakennetulla alustalla. Yksittäisiä ”robotteja” voi liikuttaa jopa 35 cm/s vauhdilla, joka tarjoaa tämän kokoisille laitteille melko vikkelät liikkeet. Vekottimille löytyy myös hyödyllisiä käyttätarkoituksia ja yllä olevalla videolla esitelläänkin esimerkiksi sitä, miten useampi tällainen laite osaa kasata rakennelmia hiilikuituputkista. Lopputuloksena syntyy pieniä hiilikuitutorneja, jotka kestävät kokoonsa nähden suurta rasitusta.

Tekniikka on kuitenkin vielä melko varhaisella tasolla, mutta kyllä tällaisilla tai vastaavanlaisilla laitteilla on vielä varmasti joskus kovaakin kysyntää.

Lähde (video)

Edellinen artikkeliTutkijat kehittivät uuden tavan muuttaa veden virtaus sähköksi
Seuraava artikkeliNyt kuka tahansa voi ostaa itselleen olympialaisissakin esiintyneen omalaatuisen polkupyörän