Yhteyttäminen on prosessi, jossa kasvi tai eliö tuottaa kemiallista energiaa auringonvalosta. Nyt taiteilija ja tutkija Ivan Henriques väsäsi yhdessä Amsterdamissa sijaitsevan Vrije-yliopiston kanssa robotin, joka saa energiansa yhteyttävistä kasveista.

Härveli kelluu veden pinnalla ja imaisee sisäänsä esimerkiksi erilaisia leviä. Tämän jälkeen se murskaa ne rikkoakseen niiden rakenteen. Lisäksi laitteesta löytyy läpinäkyvä kupu, joka mahdollistaa auringon valon pääsemisen vekottimen sisälle. Varsinainen energian kerääminen talteen tapahtuu sitten laitteen ”mahassa”. Siellä auringon valo ja kasveista jauhettu massa muodostavat yhdessä samankaltaisen paristosysteemin, jonka voi väsätä esimerkiksi perunasta tai sitruunasta.

Kerätyn energian vekotin sitten käyttää pääasiassa uusien kasvien etsimiseen, liikkumiseen sekä kupunsa puhdistamiseen. Tällä hetkellä robotti kelluskelee lasisen rakennelman alla Amsterdamin Amstelparkissa, jossa se säilyy vielä tämän kuun loppuun. Joskus tulevaisuudessa vastaavanlaiset vekottimet saattasivat olla oivia puhdistamaan rehevöityneitä vesistöjä. Tarkemmin laitteen tekniikasta voi lukea  Ivan Henriquen kotisivuilta.

Lähde

Edellinen artikkeliVaavud muuttaa kännykän tuulimittariksi
Seuraava artikkeliNEX – elektroninen rannerengas vaihdettavilla palasilla