FDA, eli Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto hyväksyi hiljaittain The da Vinci Xi System -nimellä kulkevan robotin käytettäväksi ihmisille tehtävissä leikkauksissa. Laite on tähän mennessä kehittyinen saatavilla oleva leikkausrobotti, joten se ansaitsee lyhyen esittelyn.

Italialaiselta tieteilijä-taiteilijalta nimensä lainannut härveli on suunniteltu erityisesti leikkauksiin, jotka pitää toteuttaa säästämällä leikkauskohtaa ympäröivät rakenteet mahdollisimman vahingoittumattomina. Laitteen avulla yhä useampi kirurgi voi suorittaa operaatioita, joihin aiemmin pystyi ainoastaan osa ammattilaisista. Nyt käyttöön sallittu härveli on ensimmäinen leikkausrobotti, joka kykenee ”liikkumaan” leikattavan potilaan ympärillä, sillä sen ottimet pystyvät kääntymään jopa 180 astetta.

Tällaisia laitteita tuskin kuitenkaan nähdään heti kaikissa leikkaussaleissa, sillä yksittäisen robotin hinnat alkavat noin 1,4 miljoonasta eurosta. Tietty tällaistakin miljoonan euron vekotinta ohjaa vielä tavallinen ihminen, mutta on se mielestäni silti hieno osoitus siitä, kuinka leikkaussalienkin tekniikka on melkoisen erilaista kuin parikymmentä vuotta sitten.

Lähde

Edellinen artikkeliAfterguard – heijastusnäytölliset lasit kilpapurjehtijoille
Seuraava artikkeliHalfbike yhdistää Segwayn ja polkupyörän