älylaastari

Tekniikan kehittyessä terveydenhoitoonkin saadaan yhä parempia ja pienempiä laitteita. Nyt yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet ”älylaastarin”,  joka kykenee tunnistamaan sairauksia ja tarvittaessa jopa vapauttamaan kehoon lääkkeitä.

Tatuointia muistuttava ohut laite kykenee säilömään potilaita koskevaa dataa, lähettämään tietoja näiden liikkeistä, vastaanottamaan diagnooseja sekä annostelemaan lääkkeitä verenkiertoon. Härvelillä on paksuutta ainoastaan 0,003 mm, leveyttä 2 cm ja pituutta noin 4 cm. Tällaisesta laitteesta hyötyisivät sen keksijöiden mukaan esimerkiksi liikehäiriöistä kärsivät ihmiset, jotka eivät välttämättä kykene ottamaan tarvitsemaansa lääkitystä itse.

Läpyskä on rakennettu kerroksittaisista nanomateriaaleista, jotka kykenevät tunnistamaan muun muassa lämpötilan muutoksia tai liikettä. Tällä hetkellä keksinnön käyttöä rajoittaa se, että se vaatii toimiakseen suurehkon lähettimen sekä virtalähteen, mutta eiköhän näidenkin laitteiden koko vielä pienene lähitulevaisuudessa.

Lähde

Edellinen artikkeliGaussBricks – Magneettiset kappaleet luovat vuorovaikutusta digitaaliseen grafiikkaan
Seuraava artikkeliOpiskelijat muuttivat 3D-printterin automaattiseksi tatuointikoneeksi