roboartikkeli

Kaliforniassa sattui muutama päivä sitten pikkuinen maanjäristys ja tästä ensimmäisenä ehti uutisoimaan The Los Angeles Times -niminen julkaisu. Uutinen syntyi kolmen minutin sisällä järistyksestä ja sitä ei kirjoittanut unistaan klo. 6.25 herännyt toimittaja vaan tietokoneesta löytynyt algoritmi.

Nopeasti kasatun jutun takaa löytyy toimittajana ja ohjelmoijana uraa uurtaneen Ken Schwencken ohjelmoima algoritmi. Tämä kirjoittaa lyhyen artikkelin aina maanjäristyksen sattuessa. Data saadaan US Geological Survey:n kautta ja se asetetaan valmiiksi kirjoitettuun pohjaan. Maanjäristysten lisäksi algoritmi osaa väsätä koosteita kaupungissa tapahtuvista rikoksista.

Ihmistoimittajien vastuulle jää sitten ainoastaan tärkeimmiltä kuulostavien tapahtumien laajempi raportoiminen. Vaikka tällainen automaattinen journalismi ei tietenkään vielä nykyisellään korvaa perinteisiä toimittajia, niin pystyy se silti tuottamaan uutisia tauotta ja mihin aikaan tahansa.

Lähde

 

Edellinen artikkeliEtelä-Koreassa pyritään estämään koululaisilta kännyköiden naputtelu
Seuraava artikkeliVedessä kelluva skeittiramppi