roboartikkeli

Kaliforniassa sattui muutama päivä sitten pikkuinen maanjäristys ja tästä ensimmäisenä ehti uutisoimaan The Los Angeles Times -niminen julkaisu. Uutinen syntyi kolmen minutin sisällä järistyksestä ja sitä ei kirjoittanut unistaan klo. 6.25 herännyt toimittaja vaan tietokoneesta löytynyt algoritmi.

Nopeasti kasatun jutun takaa löytyy toimittajana ja ohjelmoijana uraa uurtaneen Ken Schwencken ohjelmoima algoritmi. Tämä kirjoittaa lyhyen artikkelin aina maanjäristyksen sattuessa. Data saadaan US Geological Survey:n kautta ja se asetetaan valmiiksi kirjoitettuun pohjaan. Maanjäristysten lisäksi algoritmi osaa väsätä koosteita kaupungissa tapahtuvista rikoksista.

Ihmistoimittajien vastuulle jää sitten ainoastaan tärkeimmiltä kuulostavien tapahtumien laajempi raportoiminen. Vaikka tällainen automaattinen journalismi ei tietenkään vielä nykyisellään korvaa perinteisiä toimittajia, niin pystyy se silti tuottamaan uutisia tauotta ja mihin aikaan tahansa.

Lähde

 

Edellinen artikkeliEtelä-Koreassa pyritään estämään koululaisilta kännyköiden naputtelu
Seuraava artikkeliVedessä kelluva skeittiramppi

1 KOMMENTTI

  1. Suoralla suomennoksella ”Algorithmic Journalism” ei löytynyt yhtään Google – tulosta, kun hain algoritmisella journalismilla. Ylen Uutisikkunaa katsellessani sen pyöriessä ties kuinka monennetta kertaa tulin ajatelleeksi taas sitä, kuin todennäköisesti sääennuste on ensimmäinen ohjelmiston, robotin, kirjoittama artikkeliaihe, ja syvennyttyäni aiheeseen totesin ilokseni, että näin myös on!

    Miten käsitän tietokoneen luovuuden, se ei käsittääkseni pysty kovinkaan luoviin ratkaisuihin, vaan kaikki ”luovat” ratkaisut ovat ohjelmoijan aikaansaannosta. Ja itsekin olen menossa kesällä luovan kirjoittamisen kurssille, ja kirjoitushan ja uutiskirjoitustan on luova prosessi, ja parhaat toimittajat ovat luovia sanakäänteissään, joten kone ei pysty ilman, että joku on syöttänyt luovuuttaan pohjia ja sanoja koneelle, tai johonkin putkeen, virtaan ennen uutisen luontia, kovinkaan luovia ja meheviä uutistekstejä luomaan. No, sääennusteen juuri pystyy tällä hetkellä, niinkuin vähän olen jo aikoja sitten funtsinut sen siihen pisteeseen.