kuva_nanoputkista Nanoputkia kasvin lehdessä. Juan Pablo Giraldo & Nicole M. Iverson

Kasvien geenimuuntelu on herättäny paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Vaikka tällaisessa muokkaamisessa piilee toki riskinsä, niin toisaalta toiminta myös lisää erilaisten lajien tuottavuutta. Nyt tutkijat ovat keksineet toisenkin tavan parantaa luonnon luomia kasveja.

Joukko MIT:ssä työskenteleviä tiedemiehiä lisäsi kasvin lehtiin pienen pieniä hiilestä koostuvia nanoputkia, jotka paransivat niiden kykyä absorboida valoa jopa 30 prosenttia. Tutkijoiden mukaan menetelmässä voitaisiin käyttää mitä tahansa nanohiukkasia, mutta nanoputket valittiin niiden ominaisuuksien vuoksi.

Putkien halkaisijaa muuttamalla pystyttiin nimittäin muuttamaan sitä, minkä aallonpituuden valoa kyseiset kappaleet absorboivat. Suurin haaste tässä projektissa oli saada nanoputket kasvin huokosten läpi vahingoittamatta jälkimmäisiä. Tutkijat kuitenkin keksivät osakseen sattumalta, että DNA-kalvolla päällystetyt nanohiukkaset sujahtivat suoraan kasvin sisälle ongelmitta.

Vaikka tutkimus avasikin paljon uusia mahdollisuuksia, on tällaisen tekniikan hyödyntämisessä vielä lukuisia haasteita edessään. Yksi näistä on muun muassa se, että miten ylimääräinen kerätty valo saadaan siirrettyä kasvin käyttöön.

Lähde

Edellinen artikkeliDeepFace – Facebookin uusi kasvokuvia vertaileva tekniikka pääsee lähes ihmisen tasolle
Seuraava artikkeliBrad on leivänpaahdin, joka vaihtaa omistajaansa käytön puutteessa