elävääkudosta

3D-tulostimet ovat kehittyneet muutaman viime vuoden aikana hurjasti ja samalla ne ovat löytäneet tiensä myös kuluttajien käsiin. Nyt Harvardin biotekniikan insinöörit ovat viemässä tekniikkaa taas hieman suuremman askeleen eteenpäin, sillä kyseinen joukko onnistui tuottamaan kyseisillä tulostimilla elävää kudosta verisuonistoineen.

Insinöörit käyttivät hyväkseen 3D-tulostinta, josta löytyi useampi tulostuspää. Näillä pystyttiin luomaan monimutkaista kudosta, joka sisälsi muun muassa verisuonistoa. Kudos koottiin kolmesta niin sanotusta biomusteesta, jotka pursotettiin erillisillä tulostuspäillä. Yksi näistä musteista sisälsi soluväliaineen, toinen lisäsi eläviä soluja ja kolmas loi verisuoniston. Viimeinen muste koostui aineesta, joka suli jäähtyessään ja näin ollen osa musteesta saatiin imettyä pois. Jäljelle jäi siis eräänlaisia putkia, jotka muodostivat suoniston. Nämä sitten täytettiin endoteelisoluilla, jotka vuorasivat putkista verisuonia.

Toimivan verisuoniston muodostaminen olikin yksi tämän projektin suurimpia saavutuksia. Tämän aikaansaannoksen myötä päästään taas hieman lähemmäksi tulevaisuudessa häämöttävää tilannetta, jossa elinsiirtopotilaille voidaan vain tulostaa tarvittavat elimet.

Lähde

Edellinen artikkeliWikiDistrict etsii yhteyksiä Wikipedian sivujen välillä
Seuraava artikkeliLegoista kyhätty robotti asetti uuden ennätyksen Rubikin kuution ratkaisuajalle