Vaikkakin nykyään tuntuu, että lähes vuosittain julkistetaan uusia standardeja nopeiden matkapuhelinverkkojen suhteen, saa silti suurissa yleisötapahtumissa kärsiä tavattoman hitaasta verkosta. Ongelmana on perinteisten matkapuhelinverkkoa kannattelevien tornien tekniikka. Vuonna 2011 perustettu Startup nimeltään Artemis yrittää nyt kehittää paremman vaihtoehdon näille mastoille.

Uusi tekniikka kulkee nimellä pCell. Perinteiset tietoverkkoa ylläpitävät mastot kattavat valtavaa sateenvarjon kupua muistuttavan alueen. Nämä tikut tulee rakentaa tarpeeksi kauas toisistaan, jotta ne eivät häiritse toisiaan, mutta samalla tarpeeksi lähekkäin, jotta matkapuhelimen käyttäjä pystyy liikkuessaan siirtymään suluvasti mastosta toiseen.

Artemis on nyt ottanut tekniikkaan täysin uuden näkökulman. Startupin kehittämä systeemi perustuu harvakseltaan olevien tornien sijaan lukuisiin lähekkäin asetettuihin ”reitittimiin”, jotka kulkevat nimellä pWaves. Sen sijaan, että laitteet häiritsisivät toisiaan, ne kykenevät toimimaan radio-aaltojen törmäyksistä huolimatta. Useammasta lähettimestä yhdistetty signaali sitten ohjataan matkapuhelimen käyttäjälle ja näin jokainen saa osan tarjolla olevasta verkosta täysin omaan käyttöönsä.

Parhaimmillaan tekniikka voisi tarjota jopa 1000 kertaa nopeampaa tiedonsiirtoa kuin nykyään on saatavilla. Lisäksi systeemin lähetysteho voisi olla huomattavasti pienempi kuin nykyisten matkapuhelinmastojen. Ensimmäinen kuluttajien käyttöön tarkoitettu versio pyritään saamaan ulos vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä ja aluksi nopeudesta pääsee nauttimaan San Francisco.

Lähde

Edellinen artikkeliDipJar mahdollistaa luottokortilla tippaamisen
Seuraava artikkeliArduboy – prototyyppi interaktiivisesta käyntikortista, jolla voi pelata Tetristä