filtteri_vedelle

Puhdas vesi on asia, josta on ainainen pula etenkin tietyissä osissa maapalloa. Vaikkakin veden puhdistamiseen on kehitetty lukuisia tekniikoita, ovat ne vielä liian kalliita leviämään kaikkialle. MIT:n tutkijat ovat kuitenkin nyt havainneet, että halvempikin ratkaisu saattaa löytyä aivan jalkojemme juuresta.

Kyseisessä teknillisessä korkeakoulussa kokeiltiin veden putsaamista männystä napatun palasen avulla. Testien perusteella pelkästä Strobusmännyn osasta ja pätkästä muoviputkea koostuva systeemi kykeni erottamaan likaisesta vedestä bakteereja ja siihen sekoitetun väriaineen. Systeemi toimi sen havainnon varjossa, että kyseisen puulajin sisällä olevat huokoset ovat suunnilleen saman kokoisia kuin tauteja aiheuttavat bakteerit.

Tällä hetkellä on kuitenkin vielä liian varhaista sanoa, että kyseessä on täysin toimiva ratkaisu. Ongelmia aiheuttaa muun muassa se, että todella likainen vesi saattaisi tukkia puun huokoset, jolloin veden virtausnopeus sen läpi vähenisi entisestään. Tällainen löytö on kuitenkin jälleen kerran osoitus siitä, miten hienoja ratkaisuja luonto on kehittänyt aikojen saatossa.

Lähde

Edellinen artikkeliEar Switch on konsepti korvaan puhuvasta tietokoneesta
Seuraava artikkeliDRM-lukitut kahvinkeittimet saattavat olla pian todellisuutta