roskikset

Roskien kuskaaminen voi tuntua itsestään selvältä silloin kun se toimii, mutta järjestelmän takana pyörii kuitenkin melko suuri määrä ihmisiä. Roska-autojen kierrokset perustuvat yleensä kuukausittaisiin reitteihin, vaikka pöntöt olisivatkin vielä puolikseen tyhjiä. Nyt eräässä nimeämättömässä aasialaisessa kaupungissa testataan roskapönttöjen verkostoa.

Systeemin ovat kehittäneet Sveitsiläinen (tieto-)turvallisuuteen keskittyvä AGT sekä Cisco. Se toimii siten, että roskapönttöjen täyttötaso näkyy suoraan kartalla ja näin ollen roska-autojen reitit voidaan suunnitella mahdollisimman tehokkaiksi. Tämän lisäksi järjestelmä vähentää tietysti tupaten täynnä olevien pönttöjen määrää, kun nämä havaitaan suoraan kartalta.

Tällainen systeemi on yksi askel eteenpäin tavaroiden liittämisessä internettiin (internet of things), mutta kuka olisi uskonut, että roskapöntöt olisivat yksiä ensimmäisistä tietoverkkoon liitettävistä laittetteista. Jatkossa samanlaista tekniikkaa voitaisiin käyttää esimerkiksi parkkimittareissa.

Lähde

Edellinen artikkeliHAV304 – ilmalaivojen uusi tuleminen?
Seuraava artikkeliEar Switch on konsepti korvaan puhuvasta tietokoneesta