Tulevaisuudessa autoilijat tulevat varoittamaan toisiaan edessä olevasta liukkaudesta. VTT on patentoinut ja kehitellyt jo useamman vuoden liukkaudentunnistusjärjestelmää, jossa tiellä liikkuvat autot välittävät tietoja VTT serveriin, josta ne välittyvät edelleen autojen gsb-laitteisiin.

auto-kuva

Kuva: VTT

Levitykseen jo vuoden kuluttua

Laitetta on jo kokeiltu rekoissa, sillä niiden ajotietokoneet mahdollistavat järjestelmän tiedonkeräämisen. Ammattikuljettajat ovat toivottaneet järjestelmän tervetulleeksi ja nähneet sen lisäävän huomattavasti ajoturvallisuutta. VTT:llä toivotaankin saada järjestelmä kaupalliseen levitykseen viimeistään parin vuoden kuluttua. Lisäksi kehitteillä on järjestelmä, joka välittää tietoja tien muusta kunnosta.

Autoteollisuus kiinnostunut  

Aiemmin vastaavia järjestelmiä on yritetty perustaa muun muassa kännykkäviestien varaan, joissa varoitukset ovat perustuneet säätietoihin. VTT:n järjestelmässä saadaan reaaliaikaisia, suoria havaintoja, lisäksi se sopii kaikkiin autoihin merkistä riippumatta. Uusi uniikki järjestelmä tulee markkinoille saapuessaan olemaan kuumaa valuuttaa autonvalmistajien keskuudessa. Monet autonjätit myyvät ostajan tarpeisiin muokattuja varustepaketteja, kuten Hondan civic-mallista on saatavilla convenience-paketti, johon VTT:n järjestelmä sopii kuin nyrkki silmään.

Lisätietoja autoista täältä: http://www.honda.fi/cars/new/civic-hatchback-2013/overview.html

Lähteet: VTT, yle.fi, Iltalehti.fi.

Edellinen artikkeliGoogle patentoi konseptin mainosrahoitteisista kyydeistä
Seuraava artikkeliAutomaattiset bensapumput pian todellisuutta?