fotonikuva

Valo on totta kai oleellinen osa kameran toimintaa. Pimeäkuvausta varten on sitten salamat ja ihmisille näkymättömällä alueella sijaitsevat valot. Nyt MIT:n tutkijat ovat kehittäneet kameran, joka pystyy muodostamaan kuvia lähes pilkko pimeässä.

Tekniikka perustuu siihen, että kamera pystyy käsittelemään jokaisen siihen saapuvan fotonin yksi kerrallaan. Näistä partikkeleista saadut informaatiot sitten yhdistetään ja tuloksista muodostuu kuva. Vaikkakin yksittäisten fotonien havaitsemisessa ei ole mitään uutta, niin tätä systeemiä varten jouduttiin kehittämään algoritmi, jonka avulla partikkelista saatiin mahdollisimman paljon tietoa talteen. Valitettavasti menetelmää käyttämällä menetetään kuitenkin tiedot väreistä.

Tällaista minimaalisella valomäärällä toimivaa tekniikkaa voisi hyödyntää esimerkiksi hauraiden biologisten kohteiden, kuten vaikkapa ihmissilmän kuvaamiseen. Tietty systeemille on kysyntää myös vakoilutehtävissä.

Lähde

Edellinen artikkeliAmazon julkisti omat jakeluun tarkoitetut quad-kopterinsa
Seuraava artikkeliCircuit Stickers – virtapiiritarroja