anodeink

3D-tulostaminen on hiljattain ottanut ilmaa siipensä alle ja nykyisin tekniikkaa näkeekin yhä eriskummallisemmissa käyttökohteissa. Tulevaisuudessa on ehkä mahdollista jopa tulostaa uudet paristot tai akut laitteisiin. Tähän viittaavat ainakin Harvardin materiaalitieteiden laitoksessa tehdyt tutkimukset.

Vaikkakin tekniikka on vielä alkutekijöissään voisi siitä olla suurta hyötyä uudenlaisia laitteita kehitettäessä. Tulostusprosessia varten luodaan tarkoitukseen sopivaa ”anodi-mustetta” sekoittamalla litium-titaanioksidista koostuvia nanopartikkeleita deionisoituun veteen sekä etyleeniglykoliin. Lopputulos on nestemäistä korkeissa paineissa, mutta kovettuu normaaliolosuhteissa.

Sekä anodi että katodi tulostetaan lähekkäin tarkoilla 3D-tulostimilla. Lopulliset printit ovat kooltaan ainoastaan millimetrien luokkaa, mutta pystyvät tuottamaan yhtä paljon virtaa kuin kaupalliset paristot. Tietysti tällaisiin tuloksiin päästää ainoastaan nanometrien tarkkuuksiin pystyvillä laitteilla, mutta onhan tämä sentään hyvä lähtökohta kuluttajillekin soveltuvaa paristojen 3D-tulostamista ajatellen.

Lähde 

Edellinen artikkeliLentävä laite ottaa mallia meduusoista
Seuraava artikkeli[Konsepti] Sign Language Ring muuttaa viittomakielen puheeksi