Nimensä perusteella nesteiden dynamiikkaan erikoistunut ”American Physical Society’s Division of Fluid Dynamics” -niminen alijärjestö esitteli 24.11 pidetyssä tapaamisessaan uudenlaisen lentohärvelin, joka pysyy ilmassa meduusamaisilla liikkeillä.

Monet aiemmat siipimäiset robotit ovat perustuneet pienten hyönteisten siipien liikkeisiin. Ongelmana tällaisessa lähtökohdassa on yleensä se, että nämä liikahdukset voivat olla hyvinkin epävakaita. Hyönteiset pystyvät monitoroimaan pieniäkin ilmatilan vaihteluita ja tuulahduksia, mutta nykyiset robotit eivät vastaavaan vielä kykyne.

Tämä uusi hilavitkutin sen sijaan ei tarvitse ollenkaan monimutkaista laskentasysteemiä pysyäkseen ilmassa. Se mimikoi meduusojen liikkeitä vedessä. Prototyyppilaite painaa ainoastaan kaksi grammaa ja se on 8 cm levyinen. Ilmaan laite nousee heiluttamalla neljää siivekettään edestakaisin. Heilautuksia tapahtuu 20 kertaa yhden sekunnin aikana. Ilmassa härveli voi liikkua vertikaalisti sekä johonkin tiettyyn sivusuuntaan.

Prototyyppilaitteessa on vielä ongelmansa ja tämän vuoksi se vaatii ulkoisen voimanlähteen eikä sitä voi vielä ohjata millään keinoilla. Ehkä kuitenkin jossain vaiheessa tällaiset tekniikat kehittyvät propelleja paremmiksi robottien käytössä.

Lähde

Edellinen artikkeliEvena Eyes-On -lasit helpottavat lääkäreiden työtä
Seuraava artikkeliParistojen 3D-tulostamista