DSC_QX100 DSC-QX100

Sonylta tupsahti tällä kertaa testiin Xperia Z1 älypuhelin sekä pari järjestelmäkameran linssejä muistuttavaa härveliä, jotka pystyvät kuitenkin kuvaamaan itsenäisesti. Tässä artikkelissa keskitytäänkin näiden kolmen härvelin valokuvausominaisuuksiin.

DSC-QX10 ja DSC-QX100 muistuttavat ulkomuodoltaan ja kooltaan siis aivan normaaleja järjestelmäkameran linssejä, mutta ne on tarkoitetettu toimimaan sellaisinaan. Ideana on se, että satunnaisia kuvia ottavat kamerakännykkäkuvaajat voisivat napsia tällaisten laitteiden avulla laadukkaampia tallenteita. Näin ollen DSC-Q10:stä sekä DSC-QX100:sta ei löydy myöskään minkäänlaista omaa etsintä, joten kuvia voi napsia joko sokkona tai sitten matkapuhelimen (tai tabletin) näyttöä hyödyntämällä. Puhelimeensa voi ladata PlayMemories-nimisen softan, jolla asetuksien tilat sekä etsimen saa suoraan mobiililaitteensa näytölle.

Alussa laitteiden käyttäminen on ainakin normaaleihin kameroihin tottuneelle ihmiselle hieman kummallinen kokemus. Sitten kun sen asian sisäistää, että etsintä tosiaan voi pitää aivan muualla kuin linssiä itseään, alkaa kuvienkin napsiminen onnistua. Valitettavasti vaikka kameran tekemät säädöt näkyvät näytöllä, ei niihin itse voi vaikuttaa. Automaattiasetuksillakin pärjää yllättävän hyvin. Myös videoiden kuvaaminen onnistuu, mutta tätä varten tarvitsee erillisen muistikortin matkapuhelimen oman sijaan. Laitteista löytyy myös tarvittavat kiinnikepisteet tripodeja varten, joten niillä on helppo ottaa vaikka portretteja
itsestään, kun oikean paikan kuvassa löytää helposti älypuhelimen näytöltä.

DSC_QX10 DSC-QX10

Pimeäkuvauksessa linsseillä on mielestäni todella kiitettävä valovoimakkuus. Etenkin tällöin ne nousevat edukseen, sillä kamerakännykät eivät tunnetusti ole vahvimmillaan valon vähetessä. Tosin kumpikaan ”linssikameroista” ei sisällä omaa salamaa eikä tue puhelimen vastaavaa. Tietysti WiFi-yhteys kameramoduuliin alkaa pätkiä melko pian, jos väliin tulee oikeanlaisia rakenteita, mutta eipä tarkoitus lienekkään kantaa laitetta kovin kauaksi matkapuhelimesta. Muuten kuvat siirtyvät nopsasti matkapuhelimen muistiin niiden räpsäisemisen jälkeen. Laitteiden yhdistäminen WiFi:n kautta vaatii aluksi melkoista salasanojen ja systeemien kanssa pyöriskelyä. Muun muassa Sonyn Xperia Z1:stä sen sijaan löytyy NFC-siru, jonka avulla laitteiden parittaminen on lasten leikkiä.

Kännykkäkakku Xperia Z1

Puhelimesta itsestään löytyy noin 20 megapikselin kamera, jolla räpsittyjä kuvia nähtiinkin jo aiemmin tällä viikolla DigiExpo-artikkelin yhteydessä. Valitettavasti, kuten usein kamerakännyköiden kanssa on ongelmana, pimeäkuvaus aiheuttaa kuviin melkoisen suurta kohinaa. Mainittakoot lisäksi, että puhelimen WiFi ei yllättäen löydä kaikkia tarjolla olevia verkkoja vakiofirmwarella, jos reitittimen käyttämä kanava on liian korkea. Ongelma korjaantuu joko asettamalla kanava manuaalisesti boksista alemmaksi tai/ja päivittämällä puhelimen mukana tuleva ohjelmisto uusimpaan versioonsa. Toinen valitettava piirre valokuvausta ajatellen on kameran sijoittelu. Kirjoittajan sormet meinasivat nimittäin työntyä aina mukaan kuvaan ennen kuin ne tajusi asetella hieman toisin.

DSC-QX10

DSC-QX100

Xperia Z1

 

Edellinen artikkeliBoomerope auttaa pujottamaan narut käden ulottumattomissa olevien kohteiden ympärille
Seuraava artikkeliPower Bacon – pekonin tuoksuinen deodorantti