microwave

 

(Kuvan Mikro ei liity tapaukseen, kuvaaja: DorisRHanlin/Wikimedia Commons)

Aina siitä lähtien, kun mikroaaltouunnit esiteltiin yleisölle, on ollut kyseisen laitteen turvallisuutta epäileviä ihmisiä. Kyllähän on toki myös mitattu, että mikroaaltouunista lähtee säteilyä ympäristöönkin. Tämä yleensä on kuitenkin todella heikkoa. Sähköinsinööri Yoshihiro Kawahara sai silti kerättyä tarpeeksi tällaisen uunin hukkatehoa talteen hyödyntääkseen sitä esimerkiksi keittiön pienissä hilavitkuttimissa.

Tokion yliopistosta lähtöisin oleva mies tutki mikron lähettämää 2,4 GHz säteilyä. Yhdysvaltalaisessa laissa on määritelty, että mikroaaltouuni saa päästää säteilyä ulos korkeintaan 5 mW/cm² noin 5 cm päässä laitteesta. Kawahara onnistui keräämään rakentamallaan kolikon kokoisella härvelilillä 1 mW tehon suoraan mikroaaltouunin edestä. Miekkosen laitteessa oli 1 cm kokoinen antenni, jolla säteily saatiin talteen.

Tällä napatulla teholla pystyy käyttämään hyvin vähän virtaa kuluttavia laitteita, kuten esimerkiksi digitaalikelloja ja vaakoja, muutaman minuutin ajan. Vaikka mikrolla ei lämmittäisi asioita joka päivä, niin jos sen levittämä teho varastoitaisiin, ei keittiön pikkuisten laitteiden nappiparistoja tarvitsisi ehkä vaihtaa lähes koskaan.

Lähde

Edellinen artikkeliPOLAR – kynä, joka koostuu magneeteista
Seuraava artikkeliThe Sidewalk Scribbling Scooter – potkulaudan ja katuliitujen yhdistelmä