[Konsepti] Phoneblocks – kännykkä palikoista

Tämä laite on nyt vellonut sen verran eri medioissa, että pakkohan se tuoda täälläkin esille. Olen jo joskus aiemmin kirjoittanut matkapuhelimesta, jonka eri osia saattoi vaihtaa sen mukaan, mitä ominaisuuksia puhelimeltaan tarvitsee. Näin myös esimerkiksi muistin lisääminen onnistuu helposti osia vaihtamalla. Phoneblocks perustuu systeemiin, jossa kännykkä koostuu erilaisiasta piirilevyyn naksautettavista palasista.

Ideana on jälleen kerran säästää luontoa ja vähentää jätemäärää. Helposti kiinni loksautettavien palasten ansioista käyttäjä voi itse valita omaan toimintaansa soveltuvat osat ja päivittää näitä tarvittaessa. Näin kuluttajan ei tarvitse aina ostaa kokonaan uutta matkapuhelinta.

Ongelmana on lähinnä se, että kuinka hyvin osien liittimet sitten kestävät liikuttelua ja esimerkiksi jos käyttäjä päättää vaihtaa prosessorin puhelimeensa, niin ongelmia voi syntyä myös ajurien suhteen. Lisäksi myös vaikkapa pikkuisen WiFi-kuution saattaa hukata jossain vaiheessa kotinsa tavarapaljouden keskelle.

Kolmantena epäkohtana on tietty ihmiset itse, kuten jo edellisen vastaavanlaisen härvelin kanssa tuli mietittyä. Kuinka moni oikeasti haluaa koota oman puhelimensa ja ostaa siihen päiviteltäviä osia? Noh tällä hetkellä phoneblocks on vasta konsepti ja siitä ei välttämättä koskaan valmista versiota edes nähdä. Hauska kuitenkin, että ihmisillä riittää vielä intoa kehittää tällaisiakin puhelimia.

Lähde