Itse en ole koskaan ollut mikään valtava e-kirjojen ystävä. Yliopistossa kylläkin kyseiset teokset ovat välillä välttämättömiä, sillä ne ovat helpommin saatavissa kuin painetut teokset ja joskus saattavat jopa olla ilmaisia opiskelijalle.

Niin kauan, kuin oppikirjoja on vain ollut olemassa, on varmasti ollut myös lukuläksyistään luistavia ihmisiä. San Antoniossa on nyt testattu e-kirjaa, joka pystyy välittämään tiedon siitä, kuka sitä on lukenut ja kuka ei.

Teknologian opiskelijoiden tarkkailuun tarjoaa Silicon Valleystä noussut startup nimeltään CourseSmart. Sinänsä kyseisen tekniikan implementoinnissa ei liene mitään kovin vaikeaa, mutta sen toimintavarmuudessa on varmasti paljon kehitettävää. Tietty toinen tekijä, joka tulee ottaa huomioon on yksityisyydensuoja.

Vaikka itselläni on tietysti opiskelijana hieman subjektiivinen kanta tässä asiassa, niin mielestäni oppilaiden tulisi antaa opiskella heille sopimallaan tavalla. Ei pakottamalla lukemaan tietyt kappaleet tiettyyn aikaan tai tarkkailemalla, milloin oppikirja avattiinkaan viimeksi. Kyseisen ohjelmiston testaaminen osoittikin, että esimerkiksi ne ihmiset, jotka ottivat muistiinpanoja omalle paperille olivat CourseSmartin mukaan epäaktiivisia kirjan lukemisessa.

Toisaalta tietoja voitaisiin kyllä käyttää heikommin menestyvien oppilaiden avustamiseen.

Lähde

Edellinen artikkeliKite Patch – suojaa hyttysiltä 48 tunniksi
Seuraava artikkeliSilmille turvallinen sateenvarjo