vaio1

Läppäri- ja tablettimarkkinoiden väliselle ei kenenkään maalle suunnattu Windows 8 hybridi lunastaa odotukset käyttökelpoisena kompromissina molempien laitetyyppien edustajista. Windows 8 –käyttiksen onnistuneesta hyödyntämisestä huolimatta laite on silti edelleen kompromissi – hieman liian painava tabletiksi ja samalla puhdasveriseksi läppäriksi hitusen liian pieni.

Käytössä VAIO:n käyttöliittymä vaatii varsinkin pöytäkoneen kanssa eläneeltä totuttelua, mutta alkutakertelun jälkeen Win8:n metro-näkymän hyödyntäminen kosketusnäytöllisellä laitteella tuntuu luontevalta ja helppokäyttöiseltä. Kosketusnäytölle suunniteltu uusi Internet Explorer selain toimii myös huomattavan hyvin kosketusnäytöllisessä verkkoselailussa. Laitteen käyttöjärjestelmän valitettavat kompastuskivet löytyvät samoista ominaisuuksista kuin sen vahvuudetkin. Vaihtelu perinteisen työpöytänäkymän sekä kosketusnäytölle suunnitellun näkymän välillä on toisinaan sulavaa ja näppärää, kun taas toisena hetkenä on se ainoastaan hämmentävää ja sekavaa.

vaio2

Tablettiominaisuuden käyttäminen laitteessa on mukava lisä ja tablettina sen käytettävyys on teknisellä tasolla erittäin hyvä. Ongelmana tablettikäytössä tulee vastaan laitteen paino ja näytön suuri koko. Yhdellä kädellä laitteen käyttäminen ilman tukea on pidemmän päälle lähes varma tapa aiheuttaa itselle rannekanavan ahtauma. Paino ei ole laitteen kannalta ylitsepääsemätön ongelma, mutta mikäli haluaisit käyttää tablettia kävellessä tai ilman mitään etäisestikään pöytää muistuttavaa, ei laite ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Laitteen ominaisuudet läppärinä ylittävät sen käytettävyyden tablettitietokoneena. Kosketusnäyttö yhdistettynä harvinaisen hyvään näppäimistöön kompensoi hyvin laitteen näytön normaalia läppäriä pienempää kokoa. Ylös nostettavan näytön suunnittelu on kuitenkin jätetty Sonyllä puolitiehen, sillä ilman ohjekirjan silmäilyä näytön nostaminen läppäriasentoon ei todennäköisesti onnistu. Näytön ollessa yläasennossa myös taustan tukielementtien sisukset, saranat ja muutama kaapeli jäävät sivusta katsottuna ikävästi näkyville. Näppäimistö laitteessa on melkoisesti normaalia läppäriä pienempi (kuten myös itse näppäimet), mikä väistämättä vaatii hieman totuttelua. Kirjoittaminen laitteella kuitenkin onnistuu vaivattomasti ja parhaiten VAIO sopisikin juuri tekstinkäsittelyyn tien päällä tai yleiseen nettisurffailuun. Näppäimistössä plussaa on myös taustavalo joka helpottaa käyttöä hämärässä.

Touchpadia laitteesta ei löydy. Tämän sijaan näppäimistön keskeltä löytyy pieni kosketusherkkä näpyskä, jolla osoittimen hallitseminen onnistuu jotenkuten perinteisessä työpöytänäkymässä. Ilman hiirtä työpöytänäkymän käyttö on melko työlästä ja laite on selvästi suunniteltu enemmän käytettäväksi kosketusnäytön kautta. Laitteen mukana toimitetaan myös oma stylus-kynä, jolle tarvetta on ainoastaan lähinnä piirto-ohjelmia tai vastaavia käytettäessä

vaio3

Sisuksiltaan Duo 11 on tehokas tabletiksi tai läppärinä keskivertoa. Testilaite rakentui Intelin Core i5 prosessorista höystettynä 4 GB DDR3L 1600MHz SDRAM:lla sekä 128 GB SSD-kovalevyllä. Laitteen tehot riittävät siis mainiosti kaikkeen normaalikäyttöön mitä keksiä saattaa. Näytönohjaimena laitteesta löytyy Intelin HD Graphics 4000 joka mahdollistaa myös graafisesti raskaampien ohjelmien käyttämisen. Liitäntöjä laitteesta löytyy laajasti mm. Bluetooth, USB 3.0, HDMI, Ethernet ja VGA-liitännät. Akunkestoltaan laite yllättää positiivisesti, sillä suhteellisen tehokkaasta sisällöstään huolimatta virtaa riitti omassa käytössä päivän tarpeisiin ongelmitta.

Kaiken kaikkiaan laite on käyttökelpoinen tabletin ja läppärin hybridi, jota ei kuitenkaan voi kokonsa puolesta pitää tablettina, mutta kulkee näppärästi mukana olkalaukussa. Parhaiten laite sopii juuri työkoneeksi tai matkalle sellaisiin tarkoituksiin joihin pelkkä tabletti ei sovellu. Duon hinta on laskenut melkoisesti julkaisusta ja tällä kirjoittamisen hetkellä laite on saatavilla Suomesta alkaen 999 €.

 

Plussat:
– Erinomainen kosketusnäyttö
– Soveltuu hyvin tekstinkäsittelyyn sekä työkäyttöön
– Normaalia läppäriä mobiilimpi ja monipuolisempi

Miinukset:
– Tablettikäyttöön liian raskas
– Mekaaniset ratkaisut eivät välttämättä miellytä kaikkia
– Perinteisen työpöytänäkymän toteutus tuntuu viimeistelemättömältä

 

Tekniset tiedot:

Malli VAIOTM Duo

Prosessori Intel® Core™ i5-3317U tai Intel® Core™ i3-3217U Processor

Käyttöjärjestelmä Windows 8

Muisti 4 GB DDR3L 1600 MHz SDRAM

Kiintolevy 128GB SSD

Näyttö

29,4 cm (11.6”) OptiContrast™ Panel;

Full HD (1920 x 1080), kuvasuhteen laajuus (16:9); kapasitiivinen

kosketusnäyttö

Grafiikka Intel® HD Graphics 4000

Muuta

WLAN 802.11a/b/g/n; Bluetooth® Ver. 4.0 + HS; Ethernet

(1000BASE-T/100BASE-TX/10BASE-T x 1); USB 3.0 (x1), USB 3.0 with

USB charge (x1); VGA out; HDMI out; yhteinen paikka Memory Stick

Duo -/ SD -muistikorteille; xLOUD™ stereo-kaiuttimet; HD webkamera

(x2, laitteen etu- ja takapuolella) powered by ‘Exmor for PC’ (2.07

megapikseliä); Sensorit (NFC, GPS, Accelerometer, Gyro, Digital

Compass); Windows-painike; rotation lock -painike; digitaalinen

ohjauskynä; valinnainen laajennettu akkupaketti

Mitat (LxKxS) Noin 320 mm x 17,85 mm x 199 mm5

Paino Noin 1,3 kg (standardiakulla)

Edellinen artikkeliHämähäkkimiehen aistit tunnistavat liikkeen takanasi
Seuraava artikkeli”Tatuoi” puhelinnumerosi lapseesi