Mennäänpä vaihteeksi ajassa hieman taaksepäin ja käsitellään vuonna 1950 julkaistussa Popular Science -lehdessä esiteltyä moottoria. Pikkuruisia höyry- ja jopa bensakoneita löytyy monenlaista sorttia, mutta tämä härveli nielee suoraan liekkejä.

Yllä olevalla videolla on lähes kokonaan alkuperäisten ohjeiden mukaan kasattu moottori. Myös tyhjiökoneena tunnetun laitteen toimintaperiaate on loppujen lopuksi melko yksinkertainen. Männän liikkuessa ulos sylinteristä, kuuma kaasu imeytyy sisään. Tämän jälkeen pieni venttiili sulkeutuu ja sylinteriä kuumempi kaasu ”supistuu” vetäen männän taas sisään. Lopuksi venttiili aukeaa ja kierto alkaa alusta.

Vaikka tämä ei todellakaan ole mikään uusi härveli, on se kuitenkin melko mielenkiintoinen viritelmä kehittää moottori. Polttoaineena laitteessa toimii alkoholi. Vastaavia koneita saa rakennussarjana hulppeaan 400 euron hintaan esimerkiksi täältä.

Lähde(video)

 

Edellinen artikkeliIstutettavia käyntikortteja
Seuraava artikkeliKäsien lämmöllä toimiva taskulamppu