Mennäänpä vaihteeksi ajassa hieman taaksepäin ja käsitellään vuonna 1950 julkaistussa Popular Science -lehdessä esiteltyä moottoria. Pikkuruisia höyry- ja jopa bensakoneita löytyy monenlaista sorttia, mutta tämä härveli nielee suoraan liekkejä.

Yllä olevalla videolla on lähes kokonaan alkuperäisten ohjeiden mukaan kasattu moottori. Myös tyhjiökoneena tunnetun laitteen toimintaperiaate on loppujen lopuksi melko yksinkertainen. Männän liikkuessa ulos sylinteristä, kuuma kaasu imeytyy sisään. Tämän jälkeen pieni venttiili sulkeutuu ja sylinteriä kuumempi kaasu ”supistuu” vetäen männän taas sisään. Lopuksi venttiili aukeaa ja kierto alkaa alusta.

Vaikka tämä ei todellakaan ole mikään uusi härveli, on se kuitenkin melko mielenkiintoinen viritelmä kehittää moottori. Polttoaineena laitteessa toimii alkoholi. Vastaavia koneita saa rakennussarjana hulppeaan 400 euron hintaan esimerkiksi täältä.

Lähde(video)

 

Edellinen artikkeliIstutettavia käyntikortteja
Seuraava artikkeliKäsien lämmöllä toimiva taskulamppu

4 KOMMENTIT

 1. Hieno! Enemmän tälläisiä vanhoja keksintöjä ja härpättimiä. Elektroniikkaa tuppaa joka nurkalta tulemaan lisää ja lisää, mutta oikea rauta se on aina mielenkiintoista, kun näkee sen toimivan niin kuin ei ole koskaan kuvitellutkaan.

 2. Löyhästi aiheeseen liittyen: Olisi melkoinen läpimurto muuntaa lämpöenergiaa suoraan sähköksi. Nykyiset turve, kivihiili ja ydinvoimalaitokset perustuvat generaattorin pyörittämiseen vesihöyryllä. Veden höyrystämisessä ja lauhduttamisessa syntyy hirmuisesti hukkalämpöä ja ”turhaa” hävikkiä (joka tosin joiltain osin voidaan käyttää kaukolämpönä).

  Jo parin kilowatin teho pelkästä lämmöstä (tietenkin mahdollisimman hyvällä hyötysuhteella) olisi toimiva ratkaisu kotitalouksiin tai verkon ulottumattomissa sijaitseville mökeille. Vähän vaan haketta tai risuja tontin reunasta lämpökattilaan, niin alkaa illan salkkarit näkyä!
  Lämpöähän on erittäin helppo tuottaa. Tuikitavalliset puukiukaat tai leivinuunit tuottavat jopa parin kymmenen kilowatin lämpötehon, eli enemmän kuin useimpiin kotitalouksiin saa tehoja edes sähkölinjaa pitkin.

  Teollisessa mittakaavassa ydinfission (tai (lähimmän parin sadan vuoden kuluttua) jopa -fuusion) tuottaman lämpöenergian muuttaminen suoraan sähköksi ilman vesihöyryä ja ilman hävikkiä olisi jotain aivan mullistavaa.

  • Nitinol, nyt kun laserhitsaus jne, voidaan ehkä saada muutaman asteen lämpöeroilla toimivia moottoreita esim. tehtaiden hukkalämmön keräämiseen. Youtubessa muutamia hienoja videoita.

   Myöskin toinen, muistaakseni uv-säteilyä suoraan tasajännitteeksi/virraksi muuttava kelmu on tehty, TED’ssä oli juttua.ted.com. Kuinka ko. kelmu hapertuu ei puhuttu tietty, siellä on vain yleistä asiaa yksinkertaistettuja puheita.

Kommenttien lisääminen on estetty.