Jotkut melko yksinkertaisetkin keksinnöt ovat käyttötarkoitukseensa niin käytännöllisiä, että niiden tilalle ei tarvitse keksiä uutta vaihtoehtoa. Youtubessa nimellä Berto A kulkeva henkilö päätti silti luoda dynamon uudestaan.

Kyseisen väkertelijän luoma virtalähde on perinteisen dynamon kanssa samanlainen ainoastaan siinä, että se hyödyntää pyörivää pyörää. RattleGen:ksi nimetty hilavitkutin polttaa pientä LED-polttimoa releen ja magneettien avulla. Yksityiskohtaisemmat tiedot aina piirilevykaavioita myöten näkee yllä olevalta videolta.

Tarpeeksi tehokkaan releen mies löysi puhelinkeskuksiin tarkoitetusta järjestelmästä. Nimensä mukaisesti härveli pitää melkoista pärinää polkupyörää poljettaessa ja joutunee melkoisen rasituksen alaiseksi etenkin pidemmillä matkoilla. Näistä epäkohdista johtuen tästä ei välttämättä ole normaalin dynamon tai nykyisten akkukäyttöisten lamppujen korvaajaksi, mutta jos on aikaa niin ilmeisesti kaikkea tulee rakenneltua.

Lähde

Edellinen artikkeliHajuhaitan suodattamista
Seuraava artikkeliTienaa lahjakortteja bongaamalla mokia!

1 KOMMENTTI

  1. Valotehoon nähden kyllä aika monimutkainen ja iso rakennelma.
    Itse olen miettinyt jos laittaisi neodyymejä vanteen ulkokehälle ja niiden vaihteleva mangeettikenttä leikkaamaan lähelle sijoitettua käämiä. Ulkokehän nopeus on kuitenkin kohtalainenen johtuen sen koosta mikä on moninkertainen perinteiseen dynamoon jossa roottori on vain tulitikkuaskia pienempi kapine käämityksen sisällä.
    Perinteisessä dynamossahan kestomangetisoitua roottoria pyöritetään pyörän renkaalla ja sen mangeettikenttä leikkaa käämitystä. Jos mangeetit olisivat vanteessa kiinni, mitään ylimääräistä kulutusta ei kohdistuisi kumiin.
    Pyörän napadynamojahan on ollut vuosia, mutta niissäkin roottorin pyörintänopeus on pienempi kun se sijaitsee vanteen keskiössä. Pyörännopeus on tietysti sama, mutta kehänopeus on pienempi. Eli pienempi nopeus millä mangeettikenttä leikkaa käämiä, pienempi sähkö ja virta jos on suljetu piiri.
    (joku sähköfysiikasta paremmin tietävä voi korjata MUTU päättelyketjuani jos se on ihan pahasti poskellaan)

Kommenttien lisääminen on estetty.