[kml_flashembed movie=”http://youtube.googleapis.com/v/ZIiLKjXO5hQ” width=”480″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

Suomessa ei paljoa talvella pyöräillä, kiitos vallitsevien keliolosuhteiden. Autojen seassa sen sijaan joutuu polkemaan etenki suuremmissa kaupungeissa. Pyöräilijä jääkin usein altavastaajaksi muun liikenteen seassa. Unkarissa on kehitetty pyöräilykypärä, jonka avulla on helpompi havainnoida näiden kulkupelien käyttäjien liikkeitä.

Balázs Filczer on kehittänyt kypärän nimeltään Dora. Tämä päähine suojaa käyttäjäänsä normaaliin tapaan, mutta tarjoaa lisäksi suuntavilkut ja jarru- sekä etuvalon. Pelkät suuntavilkut itsessäänkin auttavat varmasti  huomioimaan kääntyvän pyöräilijän huomattavasti helpommin. Jarruvalo taas saattaa pelastaa peräänajolta. Suuntavilkut kytketään päälle ohjaustangosta moottoripyörän tapaan ja jarruvalo syttyy jarruja painaessa. Signaalit saadaan siirtymään Bluetoothin avulla, joten mitään johtoja ei päähän tarvitse vedellä.

Pimeällä ajettaessa valaistuksen merkitys tietysti kasvaa entisestään. Toisaalta jos pyörän selkään sattuu ihminen, joka ei paljoa muutenkaan kääntymisestään huomauttele, auttaneeko laite sitten tässä tapauksessa ollenkaan. Kirjoittajan mielestä tämä keksintö on kuitenkin hieno idea parantaa pyöräilykansan näkyvyyttä ja turvallisuutta.

Lähde

Edellinen artikkeliSoylent – hyvästit ruokailulle?
Seuraava artikkeliKahden sateenvarjon mutaatio