[kml_flashembed movie=”http://youtube.googleapis.com/v/ZIiLKjXO5hQ” width=”480″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

Suomessa ei paljoa talvella pyöräillä, kiitos vallitsevien keliolosuhteiden. Autojen seassa sen sijaan joutuu polkemaan etenki suuremmissa kaupungeissa. Pyöräilijä jääkin usein altavastaajaksi muun liikenteen seassa. Unkarissa on kehitetty pyöräilykypärä, jonka avulla on helpompi havainnoida näiden kulkupelien käyttäjien liikkeitä.

Balázs Filczer on kehittänyt kypärän nimeltään Dora. Tämä päähine suojaa käyttäjäänsä normaaliin tapaan, mutta tarjoaa lisäksi suuntavilkut ja jarru- sekä etuvalon. Pelkät suuntavilkut itsessäänkin auttavat varmasti  huomioimaan kääntyvän pyöräilijän huomattavasti helpommin. Jarruvalo taas saattaa pelastaa peräänajolta. Suuntavilkut kytketään päälle ohjaustangosta moottoripyörän tapaan ja jarruvalo syttyy jarruja painaessa. Signaalit saadaan siirtymään Bluetoothin avulla, joten mitään johtoja ei päähän tarvitse vedellä.

Pimeällä ajettaessa valaistuksen merkitys tietysti kasvaa entisestään. Toisaalta jos pyörän selkään sattuu ihminen, joka ei paljoa muutenkaan kääntymisestään huomauttele, auttaneeko laite sitten tässä tapauksessa ollenkaan. Kirjoittajan mielestä tämä keksintö on kuitenkin hieno idea parantaa pyöräilykansan näkyvyyttä ja turvallisuutta.

Lähde

Edellinen artikkeliSoylent – hyvästit ruokailulle?
Seuraava artikkeliKahden sateenvarjon mutaatio

3 KOMMENTIT

  1. Ei hullumpi idea. Mitä lähemmäs samaa viivaa päästään tien päällä, sitä parempi. Yleisönosastokirjoittelun perusteella asenteiden jälkeen hiertävät eniten eriävät oikeudet ja velvollisuudet, aidot ja näennäiset, kun samoja tieosuuksia ja jopa kaistoja käytetään. Itse moottoripyörällä ajavana en kokisi ollenkaan oudoksi vilkutella tangon napista suuntamerkkejä, kunhan vain lisäävät sen naksuvan releen tai muun jotta ei jää pellehatuksi päähän vilkkumaan.

    Vähän hassultahan tuo varmasti aluksi näyttäisi, mutta huomioliivitkin on saatu otettua käyttöön.

  2. Miksi ihmeessä päähän? Miksei pyörään? Autoilijatkin huomaisivat helpommin jos olisivat samalla korkeudella kuin auton valot.

  3. Unkarissa keksitty, mikä mielenkiintoisinta on se että Budapestissä esim ei paljoa pyöräilijöitä näe. Syynä ilmansaasteet. Kukapa haluaisi polkea autojen pakokaasujen keskellä?
    Paitsi täällä kotomaassa sekin onnistuu…

Kommenttien lisääminen on estetty.