Luulisi, että nykyään elettäisiin jo kuten Sci Fi -elokuvat aikoinaan ennustivat. Tähän kuuluu muun muassa ruokailu pillereillä tai tableteilla, jotka tarjoavat saman ravinnon kuin vaikkapa täytekakku. 24-vuotias Rob Rhinehart on kehittänyt lähes edellä kuvatun kaltaisen ratkaisun. Miehen kehittämää nestemäistä ainetta nauttimalla voi ainakin keksijän itsensä mukaan unohtaa normaalin ruokailun.

Soylent-niminen , neutraalin vaaleanruskean värinen lios, sisältää kaikki tasapainoisen ruokavalion ravintoarvot, mutta vain kolmanneksen kaloreista. Aineesta saa muun muassa tarvitsemansa vitamiinit, mineraalit ja hiilihydraatit. Tämän lisäksi liuos ei tietenkään myöskään sisällä keinotekoisia väri- ja lisäaineita, joita tuntuu elintarvikkeista löytyvän nykyään vähän liiaksikin. Rhinehart kertoo kokeilleensa ainetta 30 päivän ajan ja mitanneensa samalla veren pitoisuuksia ja fyysistä kuntoaan.

Kehittäjänsä mielestä aine, kaikkien ominaisuuksiensa lisäksi, myös maistuu hyvältä. Aivan täydellinen tämäkään liuos ei ole. Seos ei säily kauaa ja sitä pitää siis tehdä joka päivän tarpeisiin oma satsi. Myös mittausvirheet ainesosissa saattavat aiheuttaa kipeytymistä. Kolmantena heikkoutena on tietysti seoksen houkuttelevuus verrattuna normaaliin ruokaan. Kaikki eivät välttämättä ole valmiita luopumaan pihvistä nauttiakseen ravintonsa nestemäisenä aineena.

Tällä hetkellä Soylent herättää kaksinaisia mielipiteitä ja sen toimivuudesta ei ole vielä varsinaisia todisteita. Resepti seokseen löytyy kehittäjän blogista, jonka jokainen voi itse sieltä kaivaa. Sanotaan vielä kerran tässäkin, että seoksen tekeminen ja hyödyntäminen on aivan jokaisen omalla vastuulla, eikä kirjoittaja ota mitään vastuuta sen aiheuttamista vaikutuksista. Itse en yhden miehen kokeilujen perusteella tätä lähtisi yrittämään. Mielenkiintoinen vaihtoehto normaalille ruokailulle tämä silti on.

Lähde

Edellinen artikkeliSormussaha
Seuraava artikkeliValoja päähän!