[kml_flashembed movie=”http://youtube.googleapis.com/v/iVrg02zm4XM” width=”480″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

Augmented reality eli suomeksi ns. lisätty todellisuus alkaa pikkuhiljaa näkyä mitä erinäisimmissä kohteissa. Nyt käsittelyssä on biljardi. Muut kuin suorat lyönnit voivat jossain tapauksessa olla erittäinkin haastavia. Entä jos näkisit pallon ennustetun kulkuradan kuten tietokonepeleissä?

Kolme portugalilaista yliopisto-opiskelijaa kehittivät ”PoolLiveAid”-nimellä kulkevan järjestelmän, joka heijastaa biljardipallon liikeradan suoraan pelipöydälle. Idea on vielä testausvaiheessa, mutta toimii jo yllättävänkin hyvin. Yllä olevasta videosta näkyy, että järjestelmä pystyy myös ennustamaan ainakin yhden kimmotettavan pallon todennäköisen liikeradan pelkän valkoisen pallon lisäksi.

Tästä kaikesta jää vain käsiin ajatus siitä, että miten pelit kehittyvät tämän teknologian myötä. Jo nykyiselläänkin taitavat pelaajat pystyvät lyömään palloja siihen tahtiin pussiin, että hyvä jos lyöntivuoronsa menettänyt pelaaja edes pääsee enää pelaamaan. Miten sen jälkeen sitten, jos tällainen teknologia on vielä lisäksi käytössä. Joka tapauksessa aika mielenkiintoinen järjestelmä.

Lähde

Edellinen artikkeliBetoniteltta
Seuraava artikkeliParisto, joka taipuu moneen tilanteeseen

6 KOMMENTIT

 1. Noo..Mieluummin opettelen tuon vaikean lajin ihan itse ilman mitään tietokonepelimäisiä apu viivoja.
  Toki mukavahan se olisi snookerissa varsinkin nuo viivat mutta..Mitä järkeä koko pelissä sitten enää olisi?
  Ammattilaiset kyllä pussittelee vuosikausien harjoittelun jälkeen pallot pussiin vaikka silmät kiinni, ja siinähän se se idea onkin…Kaiken ei pidä olla liian helppoa

 2. Eipä tämä varsinaisiin peleihin, vaikkapa turnauksiin sovellu, mutta harjoitteluun varmasti. Onneksi valvonta on tässätapauksessa helppoa, ei pysty salaa käyttämään. Esim aavikkoralleissa sallittiin GPS-järjestelmän käyttö kuulemma sen myötä, kun niiden käytön valvonta tuli mahdottomaksi kun ne pienenivät helposti piilotettavaan kokoon.

 3. En usko että tuo yleistyisi. Biljardi menettäisi tuon myötä juuri sen haasteellisuuden ja hauskuuden miksi sitä ylipäänsä pelataan. Se että jokin on mahdollista tehdä ei takaa sitä että sitä ostettaisiin. Ainakin tekniikka pitäisi pysytyä kytkemään pois päältä kun tosi pelaajat alkavat palloja pussitamaan. Aloittelevalle pelaajalle, joka harjoittelee yksikseen pelin alkeita, tuosta voisi kyllä olla apua. Mutta kuka tuota kehtaisi käyttää biljardiasalin hämärässä? Ihan sama kuin laittaisi päälle neonvärisen paidan joka kirkuu että ”En osaa pelata”

 4. Tämän ei olekkaan tarkoitus tehdä mitään yleishyödyllistä tai mullistaa biljardin pelaamista, tämän ei ole myöskään tarkoitus helpottaa pelaamista. Mikä tämän tarkoitus sitten on?: Puhtaasti se että haluttiin testata mihin kaikkeen tätä tekniikkaa voi soveltaa ja se että onhan tuo aika älyttömän päheän näköinen järjestelmä.

  • Jutussa kyllä nimenomaan mietitään sitä miten tämä muuttaisi biljardin PELAAMISTA. Sitä miten pelaaminen muuttuisi jos joka biljardipöydästä tämmöinen löytyisi.

 5. No eipä tuolle systeemille muuta käyttöä taida ollakaan sitten, ehkä suomen MM jääkiekossa toimisi että näkisivät miten se kiekko siellä pyörii omaan maaliin.

Kommenttien lisääminen on estetty.