Tällä kertaa maanantai alkaa arvostelulla. Sain pariksi viikoksi kokeiluuni 3D-katselulaitteen Sonylta. Ilmeisesti kyseisten laitteiden markkinoilla on taas pieni kipinä käynnissä, kun Kickstartattu Oculuksen kehittämä Oculus Rift toi oman härvelinsä esille. Sonyn laite ei huomioi pään kääntelyitä (vaikka sitä tulee aina vaistomaisesti yritettyä), mutta tarjoaa elokuvateattereiden materiaaliin nähden varteensa otettavan vaihtoehdon.

Testasin 3D-ominaisuuksia kahteen vierekkäiseen kuvaan perustuvalla Side by Side eli lyhyemmin SBS-teknologialla. Tätä kyseistä tyyppiä olevat kolmiulotteiset tuotokset olivat aika vakuuttavia Sonyn päähineellä. Laitteen fyysisestä olemuksesta sen verran, että se ei ainakaan kirjoittajan mielestä painanut häiritsevässä määrin, mutta toisaalta sen kyllä tunsi päässään. Silmälasipäisten iloksi kyseiset esineet mahtuvat hyvin päähän samaan aikaan. Kovin pitkiä sessioita en laitteella harrastanut, mutta uskon senkin olevan mahdollista mukavuuden rajoissa.

Normaalina näyttönä en silti tätä laitetta käyttäisi. Vaikka on tottunut kirjoittamaan näppäimistöllä perusasiat kyseiseen lätyskään katsomatta, tuli välillä kuitenkin tarve kurkkia katselulaitteen alta mitä pitikään painaa seuraavaksi. Toinen ongelma tällaisissa laitteissa on materiaalin vähyys. Youtubesta löytyi muutama esittelyvideopätkä SBS-tekniikalle, jolla pääsi hyvin tuntumaan, mutta varsinainen sisältö jää aika murto-osaksi kaikesta mediasta. Toisaalta tarjolla on myös softia, joilla voi kääntää normaalia videota kyseisen tekniikan mukaiseksi 3D:ksi, mutta niiden toimintaan en ehtinyt perehtyä.

Eli mitä jäi käteen?

+ SBS todella näyttää 3D:ltä katselulaitteen läpi ja on kirjoittajan mielestä jopa laadultaan parempaa kuin elokuvateattereiden vastaava.
+ Silmälasit mahtuvat laitteen sisään mainiosti.
+ HD-tarkkuus ja tuki myös perinteiselle 2D-teknologialle sekä useammalle 3D-teknologialle.

– Katselumateriaalin puute
–  Hinta nykyisellään

Tuotesivu

Edellinen artikkeliArcadea ja alkoholia
Seuraava artikkeliAutomatisoinnin huippu