Tällä kertaa maanantai alkaa arvostelulla. Sain pariksi viikoksi kokeiluuni 3D-katselulaitteen Sonylta. Ilmeisesti kyseisten laitteiden markkinoilla on taas pieni kipinä käynnissä, kun Kickstartattu Oculuksen kehittämä Oculus Rift toi oman härvelinsä esille. Sonyn laite ei huomioi pään kääntelyitä (vaikka sitä tulee aina vaistomaisesti yritettyä), mutta tarjoaa elokuvateattereiden materiaaliin nähden varteensa otettavan vaihtoehdon.

Testasin 3D-ominaisuuksia kahteen vierekkäiseen kuvaan perustuvalla Side by Side eli lyhyemmin SBS-teknologialla. Tätä kyseistä tyyppiä olevat kolmiulotteiset tuotokset olivat aika vakuuttavia Sonyn päähineellä. Laitteen fyysisestä olemuksesta sen verran, että se ei ainakaan kirjoittajan mielestä painanut häiritsevässä määrin, mutta toisaalta sen kyllä tunsi päässään. Silmälasipäisten iloksi kyseiset esineet mahtuvat hyvin päähän samaan aikaan. Kovin pitkiä sessioita en laitteella harrastanut, mutta uskon senkin olevan mahdollista mukavuuden rajoissa.

Normaalina näyttönä en silti tätä laitetta käyttäisi. Vaikka on tottunut kirjoittamaan näppäimistöllä perusasiat kyseiseen lätyskään katsomatta, tuli välillä kuitenkin tarve kurkkia katselulaitteen alta mitä pitikään painaa seuraavaksi. Toinen ongelma tällaisissa laitteissa on materiaalin vähyys. Youtubesta löytyi muutama esittelyvideopätkä SBS-tekniikalle, jolla pääsi hyvin tuntumaan, mutta varsinainen sisältö jää aika murto-osaksi kaikesta mediasta. Toisaalta tarjolla on myös softia, joilla voi kääntää normaalia videota kyseisen tekniikan mukaiseksi 3D:ksi, mutta niiden toimintaan en ehtinyt perehtyä.

Eli mitä jäi käteen?

+ SBS todella näyttää 3D:ltä katselulaitteen läpi ja on kirjoittajan mielestä jopa laadultaan parempaa kuin elokuvateattereiden vastaava.
+ Silmälasit mahtuvat laitteen sisään mainiosti.
+ HD-tarkkuus ja tuki myös perinteiselle 2D-teknologialle sekä useammalle 3D-teknologialle.

– Katselumateriaalin puute
–  Hinta nykyisellään

Tuotesivu

Edellinen artikkeliArcadea ja alkoholia
Seuraava artikkeliAutomatisoinnin huippu

9 KOMMENTIT

 1. Katselumateriaalin puutehan ei pitänyt olla ongelma jos se softalla voi korjata?
  Hinta taitaa muodostua esteeksi…Tuskin ilmainen kapistus tämä.
  Toki varmasti miellyttävämpi kokemus kuin 3D lasit.
  Kymmensormi järjestelmän hallitsevalle erinomainen, ei tarvitse kurkkia näppistä 🙂

 2. ”Katselumateriaalin puutehan ei pitänyt olla ongelma jos se softalla voi korjata?”- kurppa

  No mutta jos näin maalaisjärjellä ajattelee, niin miten yhdestä kuvasta voi repiä kahdesta suunasta kuvattua esim: videota. Luulisi että pitäisi olla 3-D kameralla kuvattu leffa.

  Mutta varmaan jostain tekstistä voisi tehdä softan avulla 3d:tä. Olisihan se varmaan siistin näköistä kun teksti leijuisi erillään. Mutta ei sitä varmaan jaksais kahtua.

  • Bulla:
   ”No mutta jos näin maalaisjärjellä ajattelee, niin miten yhdestä kuvasta voi repiä kahdesta suunasta kuvattua esim: videota”

   Videomateriaalissahan on käytettävissä enemmän kuin yksi kuva. Kuvat ovat vain ajallisesti eri tilanteista peräisin. Etenkin syvyyssuunnassa liikkuvasta ja sivulle liikkuvasta, useita syvyystasoja sisältävästä kuvasta on kyllä mahdollista erotella myös kappaleiden etäisyyksiä syvyyssuunnassa. Ja tällainen laskenta onnistuu käytännössä tosiajassa, ei se vaadi edeltävää prosessointia.

   Tokihan tällainen keinotekoisesti laskettu syvyysvaikutelma ei korvaa aidon 3D-kameran käyttöä eikä toimi kaikissa tilanteissa (esim. jos etualan kohteet eivät liiku taustaan nähden), mutta mitenkään mahdotonta ei kolmiulotteinen hahmottaminen kaksiulotteisesta liikkuvasta kuvasta siis nykytekniikalle ole.

 3. Hm, jännä. Googlasin, niin oculus riftin saa tee-se-itse -sarjana hintaan 300 USD, nämä Sonyn prillit maksavat sitten sen tuhat euroa eli neljä kertaa enemmän.

  Mut tähän tuotekatsaukseen ois kaivannu hieman enemmän teknistä spesifikaatiota kuten virkistystaajuus ja kakkuloiden resoluutio. Joo, tiedot löytyvät kyllä linkin takaa (kai?) mut kumminkin 🙂

  @Bulla, tuskin realtimenä saakaan, ainakaan vielä, en tiedä. Mut kyllähän tietokoneilla saa ihmeitä aikaseks nykyään. Georgehan oli jossain vaiheessa ainakin puuhaamassa Star Warsseista uusia 3d-versioita – jatkaakohan Disney tätä projektia vai tuliko see jo valmiiks vai saiko kirveestä? Kai se onnistuu ku tarpeeks laitetaan franklineja tiskiin.

 4. Bulla: Tuohan tarkottaa sitä siis että MUITAKIN 3D elokuvia voi katsoa kun softalla ne korjaa tuohon sonyyn sopivaksi. Ei sitä että normi elokuvista tulee 3D elokuvia..naps

 5. Materiaalista ei todellakaan ole pulaa. Yhteysyksikön HDMI-liitäntään kelpaa PS3 tai mikä tahansa BluRay 3D soitin. Pleikkarin yhteensopivat pelit sekä normaalit 3D BD leffat toimivat tuolla laitteella samoin kuin millä tahansa 3D näytöllä. Olisi kannattanut mainita asia myös tuossa ’arviossa’, sen verran merkittävä ominaisuus tämä on. Nyt jäi kuva ettei laitteella voisi katsoa muuta kuin jotain demopätkiä tubesta, vaikka totuus on aivan toinen.

  • Pahoittelut, jos jäi tälläinen kuva arvostelusta. Tietysti myös 3D-leffojen katselu onnistuu, mutta hain lähinnä sitä, että esimerkiksi kuinka moni peli tukee systeemiä verrattuna pelien määrään, jotka eivät sitä tue.

   Kiitokset myös muille kommenteista. Jatkossa enemmin tekniikkaa kehiin, mutta koska näitä opiskelun ohessa kirjoitan, ei kannata odottaa yhtä kattavia teknisiä detaileja kuin ammatikseen arvosteluja kirjoittavilta.

   Kiitos kuitenkin kommenteista, pyrin parantamaan arvosteluja jatkossa 🙂

   -Sampo

 6. Eipä ollut arvosteluksi kovin hääppöinen, kun ei mainittu tosiaan mitään liittimiä, hintaa, piuhojen pituuksia, resoluutiota, kuvansäätömahdollisuuksia, käyttöönoton vaiheita tai muitakaan oleellisia asioita. Tällaisia kannattaa kyllä aina kokeilla ensin kaupassa ennen ostamista. Kaikilla kun ei ole edes silmät samalla etäisyydellä toisistaan, niin se mikä toiselle toimii hyvin saattaa toisen kohdalla olla pahastikin pielessä.

 7. Ei Sampo sun arvosteluissa ole mitään vikaa. Anna mennä vaan samaa linjaa. Ne jotka haluavat tekniset selostukset käykööt valmistajan kotisivuilla. Parempi niin kuin että alat niitä toistamaan, vaan pidät tosiaan tuon tekstin tuollaisena ihmisläheisenä.

Kommenttien lisääminen on estetty.