Kirjoittelin pari viikkoa sitten mahdollisuuksista muuttaa matkapuhelin kotiovensa avaimeksi. Mikäli kyseinen keino ei vakuuta turvallisuudellaan, Kwiksetin sormenjälkitunnistimella varustettu lukitusmekanismi voi olla enemmän makuusi.

Kyseisellä, n.150 euron arvoisella, laitteella korvataan perinteinen lukko. Härveli vastaa ulkopuolisesti muuten tavallista kotioven lukkoa, mutta sisältää avaimenreiän lisäksi sormenjälkitunnistimen. Tuotteeseen voi ohjelmoida 50 eri käyttäjän sormenjäljet ja se pyrkii olemaan nopeampi tapa päästä kotiinsa verrattuna perinteiseen avaimien kilistelyyn.

Käyttäjäkokemukset kuitenkin kertovat, että laitteen kolmivaiheinen aktivointiprosessi vie aikaa opetella ja tunnistusta varten sormen pyyhkäisyn tulee olla juuri oikeanlainen. Toisaalta taas lukko hyödyntää skannaussysteemiä, jonka avulla käyttäjän tunnistaminen pitäisi olla mahdollista vaikka kädet olisivatkin esimerkiksi likaiset.

Lämpötilakestävyyttä luvataan -40 pakkasasteesta aina 80 asteiseen saunaan asti. Virta skannaukseen saadaan neljästä AA-paristosta, joiden luvataan takaavan hupia vuoden ajaksi.

Lähde

Edellinen artikkeliÄlykkäät ”jääkuutiot” rajoittavat juomista
Seuraava artikkeliJarpet – Eläimet purkissa

5 KOMMENTIT

 1. Halvemmaksi tulisi laittaa lätkällä avautuvat lukot. Näitähän käyttää monet yritykset. Jos lätkä menee hukkaan, niin sen voi heti poistaa käytöstä. Avainta ei. Jos kaikki lätkät ovat hukassa, niin monesti on sitten mahdollista avata lukko numerokoodilla tai ihan avaimellakin. Sormenjälkitunnistin kuulostaa teknillisemmältä ja hienommalta, mutta vielä liian helppoa huijata noita laitteita. Mites muuten silmäskannerien turvallisuus?

 2. Myytinmurtajissa testasivat sormenjälkilukkoa jota ei valmistajan mukaan ollut koskaan murrettu, Ottivat valokopion sormenjäljestä ja pelkää paperinpala sormenjäljen kuvalla riitti avaamaan lukon.
  Muitakin sormenjälki tunnistimia onistuivat huijaamaan, riitti että saivat sormenjäljen vaikka käytetystä lasista. Taisivat tehdä sormenjäljestä geelikopion millä saivat lukot aukeamaan.
  Sormenjälki kuulostaa hyvältä tunnistustavalta, se on yksilöllinen ja aina mukana, mutta kuten Joku jo totesi, tunnistimia on aivan liian helppo huijata. Sormenjälkitunnistusta myydään mielikuvalla sen yksilöllisyydestä. Mutta kukaan ei paina kotiavaimensa kuvaa jokaiseen julkiseen saippuapalaan, tai kahvion puoleksi syötyyn viineriin. Sormenjälkiään sen sijaan jokainen jättää lojumaan kaikkialle. Harva meistä kuitenkaan kumihanskat kädessä kulkee.
  Sormenjälki tunnistus on hyvä jos sitä käytetään jonkun toisen lukitusmekanismin lisänä. Vaikkapa avainlätkän lisäksi.
  Mutta avaimettomaan aikakauteen päästäkseen pitäsi kehittää DNA koodattu RFID-siru. joka toimii vain jos se on kirurgisesti ranteeseen upotettu ja edelleen kiinni sen henkilön läskissä jonka DNAlle siru on koodttu.

 3. hohhoijaa..Ei sellasta lukkoa ole tehtykään jota ei joku auki saa. 😀
  Olipa se sitten dna koodattu tai ei.

Kommenttien lisääminen on estetty.