Valaistus tuntuu nykyisin olevan melko itsestäänselvyys. Joissakin maissa joudutaan silti vielä nykypäivänäkin turvautumaan kynttilän loisteeseen muinakin aikoina kuin vain joulun pyhinä. Toisaalta myös hurrikaanien tai muiden luonnontuhojen aikaan voi sähkövalon sytyttäminen olla hieman hankalaa. GravityLight valjastaa painovoiman valaistustarkoitukseen.

Tämän indiegogo:ssa rahoitusta keräävän, ja sen myös nykynäkymällä saavuttaaneen, idean tarkoitus on kehittää pienehkö, mutta sitäkin hyödyllisempi valonlähde normaalista poikkeavin virransaantikeinoin. Laite on kehitetty ensisijaisesti kehitysmaiden tarpeisiin, mutta miksi siitä ei olisi telttavaloksi tai hätävalaistukseksi myös muualla maailmassa. Massatuotettuna ”lampun” hinnan luvataan olevan alle 5 dollaria eli 4 euron pintaa.Laitteen markkinoita ajatellen se on varustettu LED-polttimolla, joka ei valmistajan mukaan houkuttele hyönteisiä kuten perinteinen polttimo.

Voimanlähteekseen lamppu tarvitsee noin 9kg painosta tavaraa, jonka voi kätevästi sujauttaa mukana toimitettavaan painopussukkaan. Tämä pussi sitten ripustetaan lampun koukkuihin ja sen annetaan hitaasti valua alaspäin tuottaen samalla sähköä polttimolle. Kun säkki laskeutuu maksimitasoonsa, voi systeemin virittää uudelleen palauttamalla pussin alkuasentoon. Valoa syntyy yhdellä ”valumisella” 30 minuutin ajaksi.

Kirjoittajan mielestä laite voisi sopia niin kehitysmaihin kuin myös ”ylikehittyneisiin maihin”, joissa fyysinen työ alkaa olla liiankin pienessä osuudessa liikalihavuuden muodossa. Mitäpä jos valo ei syttyisikään katkaisinta läpsäyttämällä vaan 9 kilon painon nostamalla?

Indiegogo-sivu

Edellinen artikkeliRivinvaihto entiseen malliin
Seuraava artikkeliLE WHAF = What?

3 KOMMENTIT

 1. ei täs paljo muuta voi kysyy, ku et miks? onhan niit keksitty jo veivil toimivii ledivaloi.. minuutin veivaamisel saa puol tuntii valoo.. ja varmast kätevämpi ku käyä ripustelee jotaa riipus systeemei.. vai onks täl sit paljo suurempi valaisuteho..?!? ei oikee ilmenny tekstis millasen tienoon valaisee..

 2. Valaisee varmaan ihan tarpeeksi ja on piikkinä lihassa ylikansallisten sähköyhtiöiden takapuolessa. Miksi muuten yleensä poltellaankaan sähköverkon valoja kun taatusti paremmillakin keksinnöillä saisi kotiinsakin ilmasen valaistuksen?

 3. Ilmaisen ja ”ilmaisen” valaistuksen välillä on selkeä ero.
  Esimerkiksi itse annan omalle työlle sen verran arvoa, että on halvempaa ostaa energia energiayhtiöltä kuin tehdä itse.
  Kyseinen gravitylight antaa puolen tunnin ajan hieman alle 100mW tehon lampulle. Vertailun vuoksi hehkulamppu kuluttaa 60 000mW eli 60W ja energiansäästölamppu 17 000 mW eli 17W. Yhdellä energiansäästölampullakaan ei vielä normaalikokoista huonetta valaista tyydyttävästi.
  Mutta tuotteen ideahan ei ole valaista koko asuntoa vaan antaa riittävästi valoa esimerkiksi lukemista tai pienten käsitöiden tekoa varten.
  Ei tällä siis mitään energiakriisä olla ratkaisemassa, vaan helpottamassa niiden elämää jotka eivät asu sähköverkkojen ulottuvilla.

Comments are closed.