Valaistus tuntuu nykyisin olevan melko itsestäänselvyys. Joissakin maissa joudutaan silti vielä nykypäivänäkin turvautumaan kynttilän loisteeseen muinakin aikoina kuin vain joulun pyhinä. Toisaalta myös hurrikaanien tai muiden luonnontuhojen aikaan voi sähkövalon sytyttäminen olla hieman hankalaa. GravityLight valjastaa painovoiman valaistustarkoitukseen.

Tämän indiegogo:ssa rahoitusta keräävän, ja sen myös nykynäkymällä saavuttaaneen, idean tarkoitus on kehittää pienehkö, mutta sitäkin hyödyllisempi valonlähde normaalista poikkeavin virransaantikeinoin. Laite on kehitetty ensisijaisesti kehitysmaiden tarpeisiin, mutta miksi siitä ei olisi telttavaloksi tai hätävalaistukseksi myös muualla maailmassa. Massatuotettuna ”lampun” hinnan luvataan olevan alle 5 dollaria eli 4 euron pintaa.Laitteen markkinoita ajatellen se on varustettu LED-polttimolla, joka ei valmistajan mukaan houkuttele hyönteisiä kuten perinteinen polttimo.

Voimanlähteekseen lamppu tarvitsee noin 9kg painosta tavaraa, jonka voi kätevästi sujauttaa mukana toimitettavaan painopussukkaan. Tämä pussi sitten ripustetaan lampun koukkuihin ja sen annetaan hitaasti valua alaspäin tuottaen samalla sähköä polttimolle. Kun säkki laskeutuu maksimitasoonsa, voi systeemin virittää uudelleen palauttamalla pussin alkuasentoon. Valoa syntyy yhdellä ”valumisella” 30 minuutin ajaksi.

Kirjoittajan mielestä laite voisi sopia niin kehitysmaihin kuin myös ”ylikehittyneisiin maihin”, joissa fyysinen työ alkaa olla liiankin pienessä osuudessa liikalihavuuden muodossa. Mitäpä jos valo ei syttyisikään katkaisinta läpsäyttämällä vaan 9 kilon painon nostamalla?

Indiegogo-sivu

Edellinen artikkeliRivinvaihto entiseen malliin
Seuraava artikkeliLE WHAF = What?