Applen karttakatastrofi on herättänyt keskustelua kartta-applikaatioiden toimivuudesta ja karttadatan omistajuudesta laajemminkin. Applen päätös luopua Googlen kartoista ja ottaa tilalle TomTomin karttapohjat on johtanut joidenkin mielestä Applen suurimpaan kompastukseen koskaan – nyt tarjolla olevat kartat eivät vastaa laadukkaisiin ja jatkuvasti kehittyviin karttoihin tottuneiden kuluttajien odotuksiin.

Oman kartta-alustansa omistava Nokia on ottanut Applen karttakompuroinnista kaiken irti ja naljaillut kilpailijoilleen niin sosiaalisessa mediassa kuin blogissaankin. Googlen kartat jatkavat voittokulkuaan, mutta niiden mainosrahoitteisuus sekä Googlen kasvava ote internetin sisällöistä herättävät osassa kuluttajia huolta.

Karttojen strateginen merkitys eri yhtiöille onkin jatkuvassa kasvussa. Yksinkertaisten paperikarttojen korvikkeiden sijaan kartat tarjoavat sijaintitietoihin perustuvia tietoja lähiseudun palveluista, julkisen liikenteen aikatauluista ja tarjonnasta sekä reittioppaan niin jalankulkijoille kuin autoilijoillekin. Niihin turvaudutaan jatkuvasti – The Economist tietää kertoa, että comScore-datayhtion mukaan viime elokuussa 95% amerikkalaisista iPhonen omistajista sekä 83% Android-puhelinten omistajista käytti jotain kartta-applikaatiota arjessaan.

Toimivien karttojen laatiminen vaatii aikaa ja rahaa. Googlella on merkittävä etumatka, mutta myös Nokia on investoinut jo pitkään omaan kartastoonsa. Applella on kirittävää, mutta myös resursseja keskittää karttapalvelun parantamiseen. Aika näyttää, kuka kolmesta jätistä selviytyy voittajaksi kilpajuoksussa – vai yllättääkö joku kirimällä ohi uudentyyppisellä ajattelulla ja palvelulla.

Karttoja kaikenlaisiin tarpeisiin

Laitteiden omien karttojen lisaksi kuluttajan valittavissa on onneksi liuta kartta-applikaatioita ladattavaksi. Esimerkiksi Nokian karttasovellus on ladattavissa, kiusallista kyllä Applen kannalta, myös karttarampaan iPhoneen. Myös Google valmistelee parhaillaan omaa kartta-applikaatiotaan, joskin on epävarmaa, hyväksyykö Apple sen Apple Storeensa. Windows-ymparistoon tottuneille Bingin karttasovellus tuntuu intuitiiviselta ja luotettavalta.

Sekä iPhoneille, Androideille etta Windows-puhelimille on peruskarttojen lisäksi tarjolla eri käyttötarkoituksiin räätälöityjä applikaatioita. Osa applikaatioista on ilmaisia, osa edellyttää maksua luottokortilla – usein hinta korreloi palvelun laadun kanssa. Seuraavat applikaatiot toimivat kaikilla älypuhelimilla, ellei toisin mainittu.

  1. National Geographicin World Atlas HD (hinta:1,59 €) on nimensä mukaisesti kuin mobiiliversio vanhasta kunnon karttakirjasta. Suunnistukseen nämä kartat eivät ole parhaimmillaan, mutta esimerkiksi matkan suunnittelussa applikaatio on toimiva ja toteutukseltaan tyylikäs.
  2. Lonely Planetin matkaoppaisiin sisältyy aina matkakohteen kartta, johon on myös merkitty keskeisiä nähtävyyksiä, ravintoloita ja majapaikkoja. Kartat sopivat hyvin satunnaiselle matkailijalle, mutta kovin tarkkoja hakuja niillä ei ole mahdollista tehdä.
  3. Yelp ja Foursquare (vain iPhone) kertovat puhelimen haltijalle lähiseudun palveluista ja kiinnostavista kohteista ja täydentyvät käyttäjien aktiivisuuden myötä jatkuvasti. Nämäkin palvelut sopivat viihdekäyttöön paremmin kuin vakavamieliseen suunnistukseen.
  4. MapQuest – vanhassa vara parempi. Pitkään tarjolla ollut luotettava MapQuest ohjaa perille ja tarjoaa samalla ajantasaista tietoa ruuhkista ja muista kulkemiseen vaikuttavista seikoista.
Edellinen artikkeliVestas Sailrocket 2 on purjevene joka kulkee 120 km/h ilman moottoreita
Seuraava artikkeliTrotify -polkupyörän kopistin on piristävä vaihtoehto päristimelle