Kuva: Harshil Shah

Eräs parhaista tavoista tutustua uuteen kaupunkiin on seuraamalla sen asukkaiden elämää. Päästäkseen jyvälle nyky-Lontoon väestä vierailijan on vain asetuttava johonkin kaupungin lukemattomista pubeista tai ravintoloista (tai ihan vain hypättävä metron kyytiin) ja ryhdyttävä ihmisten tarkkailuun.

Menneen ajan lontoolaisten tavoittaminen on kuitenkin haastavampaa. Meidän mielestämme paras tapa eläytyä heidän aikoihinsa ja tapoihinsa on tutustua paikkoihin, joissa he ovat asuneet. Joka puolelta kaupunkia löytyy upeasti museoiksi taltioituja koteja, jotka tarjoavat kiinnostuneelle turistille välähdyksen siitä, millaista elämä Lontoossa oli ennen.

Sutton House, Hackney

Sutton House, eräs Lontoon vanhimmista kodeista, joka on selvinnyt myös vuoden 1666 Lontoon palosta, rakennettiin vuonna 1535. Sen rakentamisesta vastasi Sir Ralph Sadeir, Henry VIII:n valtiosihteeri. Talo on säilyttänyt tudorinaikaisen tunnelmansa muutamista modernisoinneista huolimatta –puupaneelit ja gobeliinit luovat hienosti vaikutelmaa elämästä erään nykyhistorian myllertävimmän ajanjakson keskellä.

Fenton House, Hampstead

Lehtevän Hampsteadin suojissa sijaitseva Fenton House, 1600-lukulaisen kauppiaan talo, kätkee sisäänsä ainutlaatuisen kokoelman posliinia sekä varhaisia kosketinsoittimia. Näkymä talon katolta aurinkoisena päivänä on aivan ylittämätön. Talon pihalla vierailijat voivat nauttia krokettipelistä aikakauden musiikin kaikuessa taustalla. Luvassa on vangitseva elämys, todellinen aikamatka menneseen.

Kuuluisien lontoolaisten elämät

Historian saatossa Lontoo on tarjonnut kodin eräille maailman merkittävimmistä tieteilijöistä ja taiteilijoista. Vierailu näille historian merkkihenkilöille omistetuissa museoissa tarjoaa upean näkökulman suurteoistaan tunnettujen tiede- ja taidemiesten ja -naisten elämiin.

Vierailua Lontooseen ei voida pitää täysin onnistuneena ilman käyntiä kuuluisasta sanakirjastaan tutun tohtori Johnsonin kotona, saati vierailua Freud Museumissa, josta löytyy psykoanalyysin kehittäjän potilastyössään käyttämä sohva. Eräs ohittamattomia kotikohteita on myös Keats’ House, joka sijaitsee runoilijan saavuttamattoman rakkauden kohteen, Fanny Brawnen kodin naapurissa – Keats ikuisti Fannyn eräisiin englanninkielisen runouden merkittävimpiin teoksiin.

Suunnitellessasi syksyn matkoja, muistathan momondon halpalennot Lontooseen. Löydät lennot Momondon matkahakukoneesta. Sivusto ei tarjoa yksinomaan netin parhaita lentotarjouksia vaan myös omat, ainutlaatuisia elämyksiä sisältäviä ja paikallisten kirjoittamia kaupunkioppaita.

Edellinen artikkeliPhilips hakee koenukkujaa – jätä hakemuksesi nyt!
Seuraava artikkeliLa Scala T650 viihdeporeallas ihmisille, jotka viihtyvät ammeessa pitkään