Sony 84″ 4K TV Hilavitkuttimen ihmeteltävänä

Yksi tänään päättyneiden IFA 2012 messujen näkyvimmistä uutuuksista olivat 4K tarkkuudella, eli 3840 x 2160 pikselin resoluutiolla varustetut televisiot. Näytteilleasettelijoista Sony esitteli messuilla lyhyesti ja kuvaavasti nimetyn Sony 84″ 4K TV:n joka toi tämän huipputarkan resoluution messukävijöiden eteen huimassa 84-tuuman koossa. Ensivaikutelman perusteella on pakko myöntää, että kuva oli kyllä häkellyttävän hyvä ihan läheltäkin katsottuna. Mielenkiintoista nähdä tuoko Sony 4K teknologian mukaan lähitulevaisuudessa huhujen mukaan julkistettavaan Playstation4 pelikonsoliinsa. Tällä hetkellä 4K materiaalia kun on vielä melko vaikea löytää katsottavaksi.

Sonyn 84″ 4K televisiota tarkasteltu lähemmin hypyn jälkeen löytyvällä videoklipillä. Tuonnempana myös Sonyn televisiosta lisää kertova lehdistotiedote.

Sonyn lehdistötiedote:

Sony aloittaa 4K LCD -televisioiden vaiheittaisen globaalin lanseerauksen alan suurimmassa 84 tuuman luokassa* vuoden 2012 lopulla

Korkearesoluutioinen jättiruutu ja loistelias äänentoisto tarjoavat uudenlaisen TV-katselukokemuksen

Sony Corporation vahvistaa aloittavansa uusimman BRAVIA KD-84X9005 LCD-televisionsa vaiheistetun lanseerauksen kaikilla toimialueillaan vuoden lopusta alkaen. Uudessa BRAVIA-televisiossa on alan suurin*1 84-tuumainen 4K-tarkkuuden LCD-paneeli (3840 x 2160 pikseliä) ja Sonyn kehittämä 4K X-Reality PRO -kuvaprosessori. Tämä lyömätön yhdistelmä tuottaa upean jättikuvan. Korkealaatuisen äänentoiston kera katselukokemus on ennennäkemätön, eikä sitä voi verrata nykyisten televisioiden tuottamaan kuvaan.

*1 Tilanne 29. elokuuta 2012.

BRAVIA KD-84X9005 -televisio on varustettu 4K-LCD-paneelilla, jossa on noin 8,29 megapikseliä, mikä on nelinkertainen määrä nykyiseen teräväpiirtostandardiin verrattuna. Televisiossa on myös Sonyn kehittämä ja kyseiselle televisiolle optimoitu 4K X-Reality Pro -kuvaprosessori. 4K-resoluution henkeäsalpaavan terävän kuvan lisäksi prosessori pystyy käsittelemään tavallista teräväpiirtovideota esimerkiksi HD-lähetyksistä ja Blu-ray-levyiltä.

4K-kuvan pikselit eivät häiritse katsojaa, ja kuva on erittäin realistisen tuntuinen 60 asteen katselukulmasta, vaikka katsoja istuisikin puolessa välissä (*2) Full HD -katselulle suositeltavaa katseluetäisyyttä (3 x näytön korkeus).

*2 Sopiva katseluetäisyys riippuu sisällöstä, katseluympäristöstä sekä katsojan fyysisestä tilasta. Suosittelemme katselua sopivalta etäisyydeltä ja säännöllisiä taukoja katseluun.

Uudenlaisen katselukokemuksen kruunaa 10 elementin kaiutinjärjestelmä, joka optimoitu juuri tälle televisiolle. Sonyn ainutlaatuinen äänentoistoteknologia luo katsojien ympärille kolmiulotteisen äänimaailman, joka sisältää kaikki äänitaajuudet.

Valtava korkearesoluutiokuva ja täyteläinen ääni tekevät katselukokemuksesta kokonaisvaltaisen ja suorastaan lyömättömän mihinkään aikaisemmin koettuun verrattuna. Tunne on kuin live-konsertissa tai elokuvateatterissa.

Jättitelevisiosta voi myös katsella korkearesoluutioisia valokuvia – esimerkiksi laajat maisemakuvat tulevat oikeuksiinsa isossa ruudusta ja kuvat lapsista oikeassa koossa palauttavat rakkaat muistot eloon ihan uudella tavalla. PlayMemories Studio *3, erityinen PlayStation®3-sovellus, mahdollistaa korkearesoluutiokuvien helpon järjestämisen ja esittämisen 4K-televisiossa. Sonyn tavoitteena on jatkossa kehittää lisää vastaavia palveluja kuluttajien katselukokemusten monipuolistamiseksi.

*3 Sovellus on saatavissa kuluvan, maaliskuussa 2013 päättyvän tilikauden aikana.

Sony on ollut vahvasti mukana kehittämässä 4K-teknologiaa myös ammattipuolella. Yritys on tuonut 4K-elokuvaprojektorit elokuvateattereihin ympäri maailman ja kehittänyt elokuvatuotantoon tarvittavia laitteita, kuten CineAlta F65 -kameran, jolla kuvataan elokuvia ja muuta 4K-sisältöä. Sony on myös äskettäin tuonut markkinoille perhekäyttöön tarkoitetun 4K-videoprojektorin VPL-VW100ES, joka sai arvostetun EISA-palkinnon.

Sonyn tavoitteena on vahvistaa BRAVIA-tuotekategoriaansa myös jatkossa 4K-television kaltaisilla uutuuksilla, jotka teknisellä edistyksellisyydellään tarjoavat aivan uudenlaisia tapoja nauttia televisiokatselusta.

Tärkeimmät tekniset ominaisuudet:

Huimaava jättikuva

Alan suurin 84-tuumainen (*1) 4K LCD-paneli – 4K LCD-paneeli sisältää nelinkertaisen pikselimäärän (3840 x 2160) tavalliseen teräväpiirtolaatuun verrattuna. 84-tuumaisella näytöllä se tarkoittaa 52 ppi (pikseliä tuumalle). Pikselit eivät häiritse katsojaa ja kuva on erittäin realistisen tuntuinen 60-asteen katselukulmasta, vaikka katsoja istuisikin puolessa välissä Full HD -tarkkuudelle suositeltua katseluetäisyyttä (3 x näytön korkeus). *1 Tilanne elokuussa 29, 2012.

4K X-Reality Pro – kuvaprosessori – Sony on optimoinut ja parantanut 4K X-Reality Pro -toiminnolle kehittämänsä algoritmin 4K LCD -televisiolle sopivaksi. Uusi algoritmi parantaa heikkolaatuisia internet-videoita ja skaalaa teräväpiirtolähetykset ja Blu-ray-tallenteet 4K-resoluutioon.

Jättiruudun 3D-kuva muistuttaa elokuvateatteria – 84-tuumaisen 4K-paneelin ja 4K X-Reality Pro -kuvaprosessorin ansiosta katsoja voi nauttia 3D-kuvamateriaalin korkeasta laadusta. KD-4K TV skaalaa Blu-ray 3D Full HD -resoluution 3D-kuvan 4K-tarkkuuteen (3840 x 2160) ja näyttää kuvan ruudun polarisaatiosuotimen läpi 3840 x 1080 tarkkuudella vuorotellen vasemmalle ja oikealle silmälle. TV:n mukana tulevat passiiviset 3D-lasit ovat kevyet ja mukavat eivätkä tarvitse paristoa. Katsoja voi nauttia 3D-kuvamateriaalista suurelta näytöltä aivan kuin istuisi aidossa elokuvateatterissa.

PlayMemories Studio – “PlayMemories Studio”, erityinen PlayStation®3-ohjelmisto, tekee videoiden ja kuvien järjestämisestä, editoinnista ja katselusta yhtä helppoa ja intuitiivista kuin pelien pelaaminen. “PlayMemories Studioon” on lisätty toiminta, jonka ansiosta se pystyy käsittelemään 4K-resoluution valokuvia. Näin käyttäjä voi katsoa digikamerallaan ottamia kuvia 4K-televisiosta.

4K-pohjainen versio on saatavissa kuluvan, maaliskuussa 2013 päättyvän tilikauden aikana.

Tehokas äänentoisto

Uusi 4K-televisio sisältää Sonyn omaa teknologiaa aina signaalinkäsittelystä kaiuttimiin asti, ja Sonyn ‘Signal TO Sound architecture’ -teknologia tarjoaa ainutlaatuisen äänenlaadun.

10 elementin kaiutintekniikka – Tämä 10 elementin 3-tiejärjestelmä (kokonaisteho 50 W) on asennettu 4K-television molemmin puolin katsojaa kohden. Järjestelmä on optimoitu laajakuvatelevisiolle ja se tarjoaa voimakkaan äänimaailman syvästä bassosta korkeisiin ääniin. Kaiuttimet voidaan poistaa, jos järjestelmää käytetään kotiteatterin äänijärjestelmän yhteydessä.
Kehittynyt signaalinkäsittelyteknologia – 4K-televisio sisältää Sonyn alkuperäisen, luonnollisen äänimaailman tuottamiseen tarkoitetun ‘Clear Phase´ -teknologian, jonka ansiosta ääni on alkuperäisen kaltainen ja paikannukseltaan selkeä. ‘S-Force Front Surround 3D’ -teknologia luo virtuaalisen 5.1-kanavaisen tilaäänen etukaiuttimilla.
Yhteys verkkopalveluihin

Sony tarjoaa laajan joukon palveluja verkossa “Sony Entertainment Networkin” kautta. Painamalla kaukosäätimen `SEN´-nappia käyttäjä pääsee “Sony Entertainment Network” -portaaliin. Se on suunnattu BRAVIA-televisioille, jotka on varustettu internet-liitynnällä. Käyttäjä voi nopeasti ja helposti käyttää mitä tahansa palvelua rekisteröimällä haluamansa sovellukset “Favorites” -listalla.