Kulta on pitkään ollut merkki vauraudesta ja varallisuudesta. Kultaa esiintyy elämässämme monessa eri muodossa, monille ensimmäisenä tulevat mieleen upeat korut ja tietenkin kultaharkot, jotka ovat kullan tavallisin säilytysmuoto kun puhutaan suurista määristä.  Kullan hinta on koko 2000-luvun ollut pääsääntöisesti noususuhdanteessa. Tämä jos mikä innostaa sijoittajia sijoittamaan nimenomaan kultaan.

Kultaisten arvoesineiden hinnat nousevat samaa tahtia ja 15 vuotta sitten hankittu upea kultaketju on tänä päivänä arvoltaan ihan jotain muuta kuin hankintahetkellä. Tänä päivänä kansalaisilla on olemassa todella hyvät mahdollisuudet saada omia esineitään modifioituna vaikkapa niin, että uuden iPhonen tai Tablet-koneen kuoret on päällystetty aidolla kullalla. Nämä laitteet ovat kuitenkin usein jo niin hintavia, että ihan jokaisella ei näihin ole varaa. Nämäkin esineet luetaan arvoesineiksi tai pikemmin luksustuotteiksi.

Arvoesineiden lisäksi kullalla on myös oma arvonsa tekniikan puolella. Moni ei varmaankaan ole tullut ajatelleeksi missä kaikkialla kultaa käytetään. Kun päätetään muuttaa kulta rahaksi, harvoin tulee mietittyä mihin kaikkialle oma jatkojalostettu kulta voikaan päätyä. Käyttökohteita on lukemattomia. Kullasta voidaan valmistaa jopa läpinäkyvää materiaalia, jota puolestaan voidaan käyttää esimerkiksi lentokoneiden ohjaamoiden ikkunoiden lämmittämiseen. Lämmittämiseen siksi, että kulta johtaa todella hyvin sähköä ja samalla lämpöä. Ominaisuuksien vuoksi se on tällä hetkellä paras mahdollinen materiaali juuri tuohon tarkoitukseen.

Nanotekniikan parissa kulta on myös erittäin haluttua materiaalia juuri sen loistavien ominaisuuksien takia. Uutisten mukaan kulta parantaa polttokennojen tehokkuutta poistamalla reaktiosta hiilimonoksidin ja parantaa siten polttokennon rautaplatinakatalyytin tehokkuutta. Kulta heijastaa myös valoa erinomaisen hyvin, joten senkin osalta kulta sopii tiettyihin teknisiin laitteisiin kirjaimellisesti loistavasti. Juuri tämän takia kultaa käytetään mm. avaruusluotaimissa ja muissa laitteissa joiden toiminta on lähellä ääriolosuhteita.

Kulta on kuitenkin ihan arkipäiväisessä tekniikassakin läsnä. Pieniä laitteita voidaan tuunata kullalla, ja tuotteen arvo nousee välittömästi tavallista tuotetta korkeammaksi. Ja kun tiedetään, että kullan hinta tulee tuskin tästä romahtamaan, niin voidaan jo puhua sijoituksesta. Tällainen tuote, jota on hieman modifioitu kullalla, voisi olla esimerkiksi Bluetooth-kuuloke, johon on lisätty hillitysti hieman kultaa koristeeksi.

Mikäli tuollainen hands-free -kuuloke on ainakin toistaiseksi jäänyt kaupan hyllylle, löydät varmasti kultaa kotoasikin. Mikäli et omista kultaa kaulassa, ranteessa tai sormissasi, voit löytää kultaa tiettyjen johtojen päistä. Kulta johtaa sähköä erittäin hyvin, ja sen takia parhaimmat johdot tai oikeastaan niiden liittimet ovat kullattuja parhaan mahdollisen laadun saavuttamiseksi. Todennäköisesti kultaa voit löytää siis esimerkiksi blu-ray soittimesi ja televisiosi välisestä HDMI-johdosta.

Ja jos sinulla lojuu kotona peräti ylimääräistä kultaa, voit aina vaihtaa kullan rahaksi. Se on nyt muotia.

Edellinen artikkeliBox Bug aaltopahvileikkuri kaiken kokoisille pahvi-insinööreille
Seuraava artikkeliCase of Bass valmistaa tyylikkäitä, diplomaattiluokan kannettavia äänijarjestelmiä