Hifimaailmassa vanhoillakin innovaatioilla on tapana jäädä elämään uusien rinnalle. Esimerkiksi C-kasetit ovat edelleen oma juttunsa omissa alakulttuureissa, monet hifistit vannovat yhä edelleen LP-levyjen nimeen, ja vahvistimen tulee tietenkin toimia transistoreiden sijaan elektroniputkilla. Joskus uudet teknologiat voivat myös puhaltaa uutta henkeä vanhempiin, jo katoavissa oleviin, kuten saattaa tämän uutisen perusteella käydä LP-levyille.

Oheisella videolla esitellään täysin 3D-tulostimella luotu LP-levy, jolle on tallennettu Jonathan Coulton nimisen artistin kappale nimeltään Still Alive. Vaikka huumaa tässä kieltämättä hieman laimentaa se tosiseikka, että levy on toteutettu noin RMP nopeudella kiekkoa pyörittävälle Fischer Price -levysoittimelle, niin konsepti on silti loistava. Ainakin siitä,  kun musiikkikappaleita aletaan levittämään internetissä syntyy tekijänoikeusjärjestöille uusia teknologian asettamia haasteita, kun kopion laillisuus joudutaan todentamaan 3D-tulostimen kautta.

Kautta: dvice.com

Edellinen artikkeliMaailman suurin lääkepurukumiklöntti painaa 80 kiloa
Seuraava artikkeliAliens Vs. Predator moottoripyörä on hätkähdyttävä

10 KOMMENTIT

 1. Seuraava uutinen: ¨Tekijänoikeusjärjestöt vaativat kasettimaksua 3D-tulostimiin.¨

 2. Tekijänoikeusjärjestöjen kusipäisyyden takia pyrin välttämään mahdollisimman paljon heidän rikastuttamistaan. Kunpa maksun voisi maksaa suoraan sille artistille ilman välikäsiä. Mutta jos joku mitään siihen suuntaan edes kehittää, niin se on näköjään 50 vuotta vankilaa. Esim. Megaupload

 3. aika mielenkiintone aihe toi 3D-tulostus. soittaakohan toi skrillexiä :DD

 4. ” Kunpa maksun voisi maksaa suoraan sille artistille ilman välikäsiä.”

  Tämän olen mahdollistanut kehittämällä itselleni sellaisen musiikkimaun, että suuri osa ostamistani levyistä ei ole edes saatavilla kaupoista. Tai no Combat rock shopista löytyy mutta noin yleensä.

 5. Kyseessä on soittorasia, ei suinkaan tavanomainen vinyylisoitin. Tulostetulla levyllä olevat nystyrät tuottavat ”äänirasian” avulla pling-plong -äänet on-off -tyyppisesti, siis eräänlaista varhaista digitaalitekniikkaa. LP- ja muilla vinyylilevyillä ääni on tallennettuna uran sivujen analogisiin muodonmuutoksiin, jotka äänirasian neula ”lukee”.

  kopli: Soittorasialevyn pyörimisnopeus on pari kierrosta minuutissa. Vinyylilevyillä se on tyypillisesti 33 tai 45 kierrosta minuutissa.

  3D-tulostuksella voidaan toki tehdä vinyylilevykin, mikä käy ilmi videosta: http://www.youtube.com/watch?v=KePsn29myeM&feature=player_embedded#! . Kyseinen näytelevy on minikokoinen, jota tavallinen levysoitin ei pysty soittamaan. Noin pieniä (ja pienempiäkin) käytettiin joskus vanhanajan lelujen sisällä tuottamaan ääniä, esim. nuken itkua.

  • Hilavitkutin ei antanut minun korjata keskeneräistä tekstiäni, joten jatkan tässä:

   Piti sanoa, että 3D-tulostuksella väitetään voitavan tehdä vinyylilevykin, mikä käy ilmi videosta: http://www.youtube.com/watch?v=KePsn29myeM&feature=player_embedded#! .

   Saattaa olla huijausvideo, koska siinä kerrotaan, että sama levy pyörii romppuasemassakin. Vai pystyykö 3D-tulostimilla printtaamaan myös CD:n kolot? Ei tunnu uskottavalta. Vinyyli- ja CD-levyjen keskireiätkin ovat erisuuruiset.

   • saanen sanoa että kyseinen video on ladattu youtubeen 1.4.2011(=lue aprillipäivä) että sillee

Kommenttien lisääminen on estetty.