Automaattiohjauksella varustettu Bemari pistää menemään autobaanalla kädet vapaana

Kaikista henkilökuljetusmuodoista auto on ylivoimaisesti vaarallisin. Ja tämä ei suinkaan johdu siitä, että autojen korit eivät olisi riittävän kestäviä, tai siitä että turvatyynyt eivät laukeaisi riittävän ajoissa, vaan yksinkertaisesti siitä, että autoja kuljettavat erehtyväiset, tyhmänrohkeat ja omiin ajotaitoihinsa liian luottavaisesti suhtautuvat ihmiset. Ratkaisu turvallisuusongelmaan on siis tietenkin siirtää vastuu auton kuljettamisesta autolle itselleen.

Automaattiohjauksella varustettujen autojen edut ovat havainneet myös monet autovalmistajat, sekä esimerkiksi Google, joka niin ikään on jo testannut omaa automaattiohjauksella varustettua autoaan liikenteessä. Myös kyseenalaisesta autonkuljettajan maineesta nauttivat bemarikuskit voivat näillä näkymin ripustaa ajohansikkaan naulaan seuraavine 10-15 kuluessa, ja antaa auton ottaa maantiellä ohjat. BMW:n ConnectedDrive Connect (CDC) automaattohjaussysteemi perustuu neljän tyyppisiin auton koriin hyvin huomaamattomasti integroituihin sensoreihin. Järjestelmässä auton tutkat, kamerat, laserskannerit, sekä ultraäänisnesorit tarjoavat auton ohjaustietokoneelle kaiken tarvittavan datana auton liikenteen seassa ohjaamista varten. Järjestelmä on jo ehditty kehittää niin pitkälle, että tällä varustettu viitossarjan Bemari on uskallettu viedä liikenteeseen tiheästi liikennöidylle saksalaiselle autobaanalle, jossa auton ohjaustietokone siis pystyy hoitamaan kaikki liikenteen seassa ajoon tarvittavat ohjaustoimenpiteet.

BMW:n insinöörien mukaan järjestelmä voisi olla valmis yleiseen tieliikennekäyttöön noin 10-15 vuoden kuluessa. Tämän aikaa joudumme siis vielä sietämään puskurissa roikkuvia, ruuhkia aiheuttavia ja tarpeettomia ohituksia tekeviä ihmiskuljettajia.

Järjestelmän toimintaa esitelty oheisella videolla

Kautta: dvice.com