logitech-m570

Kuten kuvasta näkee, kyseessä ei ole aivan normaali hiiri. Pallohiiri on periaatteessa vanhanaikainen kuulahiiri, joka on käännetty ylösalaisin. Palloa pyöritetään sormella, eikä liikuttamalla hiirtä pöydällä, joka vähentää merkittävästi ranteeseen kohdistuvia rasituksia. Vielä 90-luvulla tällaiset pallohiiret olivat jokseenkin yleinen näky, mutta optisten hiirten saapuminen markkinoille romahdutti pallohiirten käyttäjämäärät. Uudet pallohiiretkin ovat optisia, mutta niistä löytyy edelleen likaa keräävä kuula. Pallohiirissä pyöritettävä kuula makaa laakereiden päällä ja kaikki sormesta kuulaan jäänyt lika kiinnittyy ajanmyötä laakereihin, joka hidastaa pallon liikkeitä.  Pallohiirissä ongelmaa korostaa sormien alhainen lihasvoima, jonka takia rasvan ja pölyn kerääntyminen laakereihin huomaa todella helposti. Arvioisin, että likaisen ja juuri putsatun hiiren ero vastaa noin 30% muutosta hiiren herkkyydessä. Tämän takia hiiren laakerit ja kuula pitää putsata viikon tai parin välein.

Hiiren mukana toimitetaan Logitechin Unifying-vastaanotin, joka mahdollistaa useamman Logitech laitteen käytön yhdellä vastaanottimella. M570 hiirestä löytyy perinteisten nappien lisäksi pallohiirissä harvinainen vieritysrulla, sekä edellinen- ja seuraava-painikkeet. Nappeihin liitetyt toiminnot voi muistakin Logitechin hiiristä tutun SetPoint-ajuriohjelmiston avulla. Nappien sijoittelu on on hyvä ja klikkausäänet ovat riittävän hiljaiset. Muotoilultaan M570 on hyvin lähellä perinteistä hiirtä, niin hyvässä kuin pahassakin. Hiiri on tuntuu kädessä todella hyvältä, mutta pitkän aikavälin ergonomiaa en ole valmis kehumaan. Muotoilu on niin lähellä perinteistä hiirtä, että ranne vääntyy epäergonomiseen vaakatasoon, eikä pysy luonnollisessa käyttöasennossa. Logitech olisi voinut mielestäni ottaa oppia esimerkiksi Microsoftin Natural Mousen muotoilusta, jossa koko hiiri on selvästi kallellaan. Virran M570 ottaa yhdestä AA-paristosta ja myyntipakkauksen mukana tulee Duracellin valmistama paristo. Langattomuus on mielestäni pallohiiressä lähes turha ominaisuus, koska sehän on aina paikallaan. Logitechin SetPoint-ohjelmiston ennuste akunkestosta on kirjoitushetkellä 520 päivää eli eipä langattomuudesta varsinaista haittaakaan ole. Langattomuus on tosin tainnut nostanut hiiren hintaa, sillä myyntihinta on noussut yli 60:n euroon.

m570-2

Yleiskäyttöön pallohiiret ovat hyviä, kunhan käytössä ei tarvitse tehdä tarkkoja liikkeitä. Netinselailu ja tiedostojen siirtely paikasta toiseen onnistuu vaivatta. Sormen liikeradat ovat vaan tietyllä tavalla suhteellisen rajatut verrattuna kokonaiseen käteen. Pallohiiren käyttöä voisikin verrata hiiren käyttöön, jos voisi liikuttaa ainoastaan rannettaan. Oma tapani käyttää pallohiirtä on pyöräyttää pallo vauhtiin ja antaa sen rullata vapaasti kunnes kursori on siirtynyt näytön laitaan, jonka jälkeen siirryn kursorin sijainnin hienosäätön. Tämän tavan heikkous tarve pitää hiiren herkkyys varsin korkeana, joka vaikuttaa pienten nappien painelua ruudulla. Esimerkiksi WinAmp miniplayerin käyttö on aluksi melkoista tuskaa pallohiirellä.

Olen käyttänyt pallohiiriä nyt useamman vuoden ajan, mutta tälläkään käyttökokemuksella en koe niiden olevan tarpeeksi hyviä pelikäyttöön. Pallon liikuttaminen yläsuuntaan sormella on aivan liian hidasta ja epätarkkaa, joten räiskintäpeleissä saa unohtaa kaikki haaveet menestyksestä. Useissa pallohiirissä ei ole ollenkaan hiirenrullaa, mutta useimmat pelit suunnitellaan pelattavaksi perinteisellä rullahiirellä. Strategiapelit joissa kameran sijainti muutetaan hiirenrullasta on usealla pallohiirellä lähes mahdottomia tämän takia. Logitech M570 pitäisi siis soveltua muita pallohiiriä paremmin peleihin jo pelkän rullan takia. Itse olen kuitenkin ottanut kaiken hyödyn irti nykypelien lähes universaalista Xbox 360-padituesta eli aina pelinkäynnistyessä, siirryn suosiolla pallohiirestä padiin. Räiskintöjen nettipeleissä padilla pärjääminen olisi lähes yhtä toivotonta kuin pallohiirellä, joten niitä varten on pakko ottaa perinteinen hiiri käyttöön. Logitechin SetPoint-ohjelmisto tukee onneksi useampaa yhtäaikaista hiirtä, jonka takia oma järjestelyni tarkkuutta vaativiin peleihin on pitää Logitechin MX518 ja M570 hiiriä kiinni tietokoneessa yhtäaikaa. Langattomuuden ansiosta M570 on helppo siirtää sivuun pelisession ajaksi ja SetPoint-ohjelmisto osaa muuttaa hiiren asetukset lennosta MX518 profiiliin ja takaisin.  Tästä on se etu, että ranteeseen kohdistuvat rasitukset rajoittuvat lyhyisiin pelisessioihin.

Logitech M570 on liittyy ehdottomasti pallohiirten parhaimmistoon ja muotoilusta takia se on varmasti hyvä valinta varsinkin perinteiseen hiireen tottuneille käyttäjille. Mikäli rannetta on särkenyt tai vietät suuren osan päivästä tietokoneen edessä, suosittelen siirtymistä pallohiireen. Oma ranteeni vääntyi epämiellyttävään asentoon joitain vuosia sitten, josta seurasi toistuva särky hiirikäden ranteessa. Siirtyminen pallohiireen ja PowerBall -gyroskooppipallon käyttö on hävittänyt rannekivut täysin. Useamman vuoden pallohiiren käytön jälkeen perinteisen hiiren käyttö tuntuu jopa vaivalloiselta, kun pitää pitää liikuttaa koko kättä, eikä vaan sormea.

Edellinen artikkeliAnaloginen LomoKino -elokuvakamera palauttaa filminteon juurilleen
Seuraava artikkeliMagnetic Polish on magneettikynsilakka nörtähtäville naisille