Valtaosa markkinoilla olevista älypuhelimista ovat tällä hetkellä enemmän tai vähemmän alkuperäisen, vuonna 2008 2007 esitellyn iPhonen muunnelmia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tilanne olisi sama enää viiden vuoden päästä. Kunhan joku alan toimijoista tuo markkinoille nykyisiä malleja huomattavasti houkuttelevamman puhelin-palvelukokonaisuuden, on hyvin todennäköistä että kuluttajat seuraavat myös perässä.

Kilpa seuraavan sukupolven matkapuhelinkonseptista on käynnissä jo myös matkapuhelinyhtiöiden tuotekehitysosastoilla, kuten vaikkapa Nokialla. Jokin aika sitten Nokia esitteli taivuttelemalla ohjattavan konseptipuhelimen, joka nyt puhelinkonseptin, jossa koko puhelimen pinta on yhtä suurta kosketusnäyttöä. Kosketuspuhelinkonseptki on saanut Nokialla nimekseen Nokai GEM. Puhelimen omistaja voi halutessaan asemoida näppäimistön ja ikonit puhelimen kuorella sinne minne haluaa. Lisäksi esimerkiksi puhelimen kuoret voidaan värittää millä tahansa ”taustakuvalla” sen näköisiksi kuin käyttäjä itse haluaa.

Puhelimen toimintaa esitelty tarkemmin hypyn jälkeen löytyvällä konseptivideolla

Mielenkiintoinen konsepti kaiken kaikkiaan. Lisäksi kerrassaan ilahduttavaa nähdä, että Nokian uusi johto satsaa aktiivisesti uusien, totutusta poikkeavien teknologioiden kehitykseen. Tai ainakin näitä konsepteja tuodaan herkemmin esille kuin mihin olemme viime vuosina tottuneet.

Lähde: conversations.nokia.com

Edellinen artikkeliHilavitkutin testaa – Resistance 3
Seuraava artikkeliJakPak on telttapuku kadunvaltaajille

28 KOMMENTIT

 1. Silmäkarkkia, ei kuitenkaan mitään oikeasti uutta tai ihmeellistä….Ei tälläiset kikkailut saa puhelinta ostamaan.

 2. Ei mitään järjen häivää. Riittää se että puhelimella voi soittaa, pelikoneet erikseen sitten.
  Lienee kauaa kestää nämä kosketusnäytölliset jos vaikkapa kakkaisilla sormilla niitä räppäilee autuaasti, ja monellako on käsidesit taskussa siltä varalta että joku sattuisi soittamaan sen tärkeän puhelun: Laita potut tulelle olen kohta siinä, tai missä olet !!! hahah Olen kaupassa..juu..

 3. kurppa// sanohan muutama syy miksi pitäisi olla pelikoneet
  erikseen? -tuohan on ihan idioottimaista ajattelua. mietippä kannattaako kantaa mukana pelikonetta pelailuun, tietokonetta netissä surfaamiseen puhelinta soittihin, jne. VAI kantaa puhelinta jolla voi tehdä nämä kaikki.

  Mikäs ero noilla kakkasilla käsillä on näppäimistäpuhelimiin, paremminhan se koskerusnäytöllä on kun sen paskan saa vaan pyyhkästyä poies. Näppäimistässä sitä menee näppäinten väliin.

  Itse asiaan, en kyllä itekkään hoksaa että miksi pitäisi olla ympäri puhelinta kosketusnäyttöä, kun eihän sinne puhelimen taakse näe kuitenkaan samalla kun katsoo eteenpäin. No hienoa kuitenkin että kehitystä on tapahtunut!
  Oma ”toivomus” olisi että jossain vaiheessa saataisiin nähdä puhelin johon olisi ahdetu niin tehokas videotykki että itse näyttöä ei tarvittaisi. Samalla tuo videotykki voisi toimia ns, ”kosketusnäyttönä” eli kuten taitaapi noissa smartboardeissa olla

 4. Tuon ideahan on että noita asioita voi pyöritellä ympäri kännykkää kuten tuossa videossa on esimerkiksi sovelluksia kännykän reunoilla joita voi siirrellä tai avata sivusta painamalla. Samoin etupuolella voi olla vaikka facebook auki ja ”takakuorella” voi tekstata jollekkin tai olla toinen välilehti selaimesta auki. Loistava idea mutta tulee varmaan maksamaan aivan helvetisti sitten kun tulee joskus myyntiin.
  Jos kännykköjen hinnat pyörisi 500€ paikkeilla voisi tällaisen oikeasti ostaakkin.

 5. Alkuperäinen iPhone julkaistiin 29. kesäkuuta 2007.
  iPhone 3G julkaistiin 9. kesäkuuta 2008.
  Kyllä Erkillä pitäisi olla edes tuon verran tietoa, ja jos asiaa ei tiedä niin voisi tarkistaa sen, eikä kirjoittaa väärää tietoa.

 6. ”Valtaosa markkinoilla olevista älypuhelimista ovat tällä hetkellä enemmän tai vähemmän alkuperäisen, vuonna 2008 esitellyn iPhonen muunnelmia.” -Niin räikeä provo, että ei vain voi olla tarttumatta.

  Voisitko hiukan tarkentaa mikä tuossa luurissa oli ”alkuperäistä”? Kosketusnäyttökö muka? Ei nimittäin pidä paikkaansa, sillä kosketusnäytöllisiä luureja oli _kauan_ ennen iphonea:
  IBM Simon – 1993 http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Simon
  Sony Ericson P800 – 2002 http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Ericsson_P800
  HTC Wallaby – 2002 http://pdadb.net/index.php?m=specs&id=117&c=o2_xda_htc_wallaby
  Nokia 7710 – 2004 http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_7710
  Nokia 6708 – 2005 http://www.gsmarena.com/nokia_6708-1518.php
  HTC TyTN – 2006 http://en.wikipedia.org/wiki/HTC_TyTN

  HTC TyTN näppäimistö suljettuna muistuttaa häiritsevän paljon suunnilleen pari vuotta myöhemmin julkaistua iphonea. Mistäköhän on apple mahdollisesti inspiraationsa hakenut tuolloin..

 7. Heh, ei ole kulunut vielä kovinkaan kauan siitä kun nokian pomot olivat sitä mieltä, että kosketusnäyttöjä ei tule heidän puhelimiinsa koskaan. Nyt vedetään sitten oikein överiksi niiden kanssa ja tehdään kuoretkin kosketusnäytöistä…

 8. Täh, eiks videotykkiluureja oo ollu jo ties kuinka monta kuukautta ??
  Tietty se tykin laatu siinä on vielä aika huono mutta eiköhän se pikkuhiljaa siitä kasva 🙂

 9. Historia on hassu juttu. Doom ei ollut ensimmäinen 3D FPS, mutta nykyisin sitä jostain syystä pidetään genren aloittajana. Juu, ne (me) naavaparrat kyllä muistamme muistuttaa jos joku sitä sellaisen mainostaa. Vähän sama juttu IPhonen kanssa. Historia vääristää itse itseään. ”häntä heiluttaa koiraa”

  Kuinka moni muuten muistaa The Dig pelissä olleen kannettavan kommunikointi välineen… Ideoitu vuonna 1995

  Ja kannettavan puhelimen idea on vanhempi kuin moni tietääkään
  http://blog.modernmechanix.com/2006/08/31/your-telephone-of-tomorrow/

 10. Juu – Nokia keräsi ennen YT-neuvotteluja jokunen vuosi takaperin ideat pois ulospotkittavilta ihmisiltä ”innovaatio”-tapahtumissa.

  Tämä oli minun ideani jonka typeryyttäni heille mainitsin juuri ennen kuin sain sitten palkinnoksi kengän perseelle.

  Eipä ole mitään kuulunut vaikka konseptejakin idean pohjalta tehdään…

 11. Vaikuttaahan tuo hienolta konseptilta, mutta kannattais kehitellä tehokkaampia akkuja nykyisten tilalle. Ainakin oma Nexus S väittää suurimman osan akusta kuluvan näyttöön. Hirvittää ajatella, että kuinka nopeasti tuollainen kuluttaisi akun loppuun.

 12. juu jotakin puhelimia on joissa on siis ns lisänä tuo videotykki. Mutta nämähän on siis ihan perus näppäimistöpuhelimia johon on suurinpiirtein vaan liimattu tuo tykki. haluaisin normaalin näytön ns. tuhoutuvan kokonaan. Ja niin että tuo heijastettu kuva toimisi kosketuksella..

 13. Hienolta näyttää. Harmi etteivät Nokian viimeaikaiset innovaatiot ole nostaneet yhtiön kurssia nousuun. Toki kansa vaati fyysisiä laitteita, kenties Windows puhelimesta olisi antamaan mukavaa nostetta..

 14. Fakta se on vaikka Nokiafanit muuta väittäis, että ensimmäinen todellinen kosketusnäyttöpuhelin oli iPhone. Sitä ennen niissä oli resistiivinen näyttö ja tökittiin usein jollain tikulla. Ja muut firmat alkoi matkimaan iPhonea sen jälkeen. Kosketusnäyttöjä Apple ei puhelimiin keksinyt, mutta kyllä se toi kosketusnäytöt puhelimiin.

 15. ”Kosketusnäyttöjä Apple ei puhelimiin keksinyt, mutta kyllä se toi kosketusnäytöt puhelimiin.”

  Suosittelen seuraamaan keskustelua täällä. Linkit osoittavat, että Apple ei tuonut ensimmäisenä kosketusnäyttöjä puhelimiin mm. Nokialla oli kosketusnäyttöpuhelin ennen Applea, jossa ei tarvinnut käyttää mitään kosketuskynää. Apple on kyllä varastunut aika monen idean muilta nykyisissä iLuureissa.

 16. Niin, ei ole kysymys siitä kuka keksi ensimmäisen kosketusnäytöllä varustetun puhelimen. Ei Motorolakaan keksinyt läppäpuhelinta, mutta kun Motorola toi Razr -puhelimen markkinoille, kaikki alkoivat sitä kopioimaan. Samalla tavalla esimerkiksi Asus toi ensimmäisenä markkinoille miniläppärit, jota muut alkoivat sitten kopioimaan, vaikka Asuksen pienikokoisissa läppäreissä ei ollutkaan mitään teknisesti mullistavaa.

 17. Huvittavaa, että firma joka pyörii turmiossa ja jonka puhelimen rauta tulee kameraa lukuunottamatta ainakin vuoden jäljessä pistää tälläsen konseptin kehiin.

  Sen verran sanon kuitenkin, että tullessaan tuo ei hirveän kallis ole kun nimimerkki ”Joo” sitä uumoili. ”(Loistava idea mutta tulee varmaan maksamaan aivan helvetisti sitten kun tulee joskus myyntiin.)”
  Itse ostin aidon Nokialaisen parilla kymmenellä tuhannella markalla. Nykyään omistan Sensationin, joka maksoi 500€ eli suhteessa edullinen markoiksikin muunnettuna. Kehitys tuo siis hintoja alas.

  Ps. Harvoin kännykkäjen hinnat ovat nykyään yli 1000€ olleet.

 18. Ainakin akku ja näyttöteknologian pitää vielä kehittyä että tuosta konseptista saadaan edes toimivaa protoa tehdyksi. Kun näytön koon kasvaessa virrankulutus kasvaa myös kohisten. Nykyluurejakin pitää latailla melkein päivittäin. Vai mitä iloa on ”puhelimen kuoret voidaan värittää millä tahansa “taustakuvalla” sen näköisiksi kuin käyttäjä itse haluaa” jos kuorien kuva on näkyvissä vain kun puhelin on käyttäjänsä kämmenessä? ja muunosan ajasta pelkkää pimeää sammunutta näyttöä?
  Ja miten tuommoisessa pysyisi näytönsuojakalvot paikoillaan?

 19. Jos unohtaa lukita puhelimensa näytöt, tuota on varmaan hauska kaivaa taskusta / käsilaukusta kun mihinkään ei voi koskea ilman että puhelin lähettää satunnaista tekstariälämölöä koko kaverilistalle.

 20. Kaksi nokialaista mennyt jo paskaksi heikon näytön takia. Painunut taskussa kävellessä ja istuessa. Mitenhän tuo kestäisi. Puhelimet kerkesivät olla yhteensä käytössä noin 3kk.. yhteishinta 600-700e. Vaihdoin samsungin 30 euron puhelimeen ja on ollut käytössä jo 9kk. Ei tietysti ole kosketusnäytöllinen ,mutta kestää ainenkin paremmin.

 21. ”Kaksi nokialaista mennyt jo paskaksi heikon näytön takia. Painunut taskussa kävellessä ja istuessa. Mitenhän tuo kestäisi. Puhelimet kerkesivät olla yhteensä käytössä noin 3kk.. yhteishinta 600-700e. Vaihdoin samsungin 30 euron puhelimeen ja on ollut käytössä jo 9kk. Ei tietysti ole kosketusnäytöllinen ,mutta kestää ainenkin paremmin”

  Jos tämä oli piikki Nokian suuntaan niin aika heikko sellainen. Aika pösilö täytyy olla jos ei ymmärrä että kännykkä ei kestä housujen taskussa pitkään kun saa sisäänsä paskaa, runko vääntyy ja näyttö painuu. Etutaskussa ehkä pidempään, takataskussa ei sitäkään. Ja toki riippuu mitä muuta siellä taskussa on. Tyhmyydestä sakotetaan, tavataan sanoa. Sanomattakin pitäisi olla selvää että mitä monipuolisempi laite (esim kosketusnäyttö, tehokas prossu, paljon muistia, bluetooth, gps jne) sitä pienempään tilaan ne on sinne laittettu mikä tekee laitteesta herkemmän edellä mainituille asioille. Eli tunge taskuusi toisiaan vastaavat laitteet jos haluat arvioida niiden kestoa. Muovinen kosketusnäyttö naarmuuntuu ja painuu, lasinen menee sitten kerralla pahimmillaan sirpaleiksi.

  Itse käytin 5800 expressmusic puhelinta vuoden, ei ongelmia. Ei vaikka sai kosteutta ja muistikortti lakkasi toimimasta. N95 oli vuoden, ei ongelmia. Vaihdoin N900 ja käytin vajaat kaksivuotta, ei ongelmia vaikka se tipahti pari kertaa ärräpäiden kera lattialle. Vaihdoin N9 ilmestymispäivänä, eipä ole ollut ongelmia. Ja onhan noita ollut paljon muitakin. Omien kokemuksien perusteella olen lakannut ostamasta muita kuin Noksuja vaikka iLuurit on houkutelleet. Pakko oli välillä ”vetää kotiinpäin”. N900 ja nyt N9 onneksi pelastivat siirtymästä omenien pariin.

  Olisikohan vika käyttäjässä jos puhelimet ei kestä paria kk pidempään? Esim isälläni yksikään puhelin ei ole kestänyt vuotta, eikä tunnu menevän jakeluun vaikka kuinka rautalangasta vääntäisi. Ja bluetooth handsfree taitaa olla neljäs menossa… Lainasin mm moitteetta toiminuttA 7110 Noksua hänelle kun oli taas rikkonut omansa. 2kk myöhemmin se oli paskana. Kiva! olisin halunnut arkistoida sen aarteen. En tiedä mitä se sille teki, ulkoisesti näytti ehjältä. Joku laitesuunnittelija onkin sanonut että idioottivarman laitteen tekeminen on lähes mahdotonta koska idiootit ovat niin kekseliäitä.

  Nokian peruspuhelimet on aina nimenomaan olleet niitä kestävimpiä, nimimerkillä ”kokemusta on”. Itselläni tosin ei ole ollut suurempia ongelmia minkään puhelimen kanssa(paitsi yksi ericsson joka oli ns. maanantai kappale), ehkäpä koska en pidä niitä housun taskussa, enkä ns. likaisissa töissä kuin pakon edessä.

  Aihetta kommentoidakseni en oikein keksi muuta kuin ”wow”-factoria kännystä joka on pelkkää näyttöä. Sen sijaan jos koko etuosa olisi tehollista näyttöä niin se olisi hyödyllistä. Kaukana siitä tosin ei olla monenkaan valmistajan kohdalla. Sensijaan jos känny olisi näyttöä lukuunottamatta aurinkokennoa niin se olisi hienoa. Ehkäpä vielä parempi olisi käyttäjän tai ympäristön lämmön sähköksi muuttava pinta tjmv.

  Pelkkä projektori näyttönä ei myöskään kuulosta viisaalta. Mihinkäs sitä heijastelet kulkiessasi? Kämmeneesikö? Näytön lisänä sen sijaan riittävän laadukkaana(!) olisi hieno lisä. Vaikka realistisesti vaatisikin verkkolaitetta yhtään pidempään käyttöön.

  Akun kesto on se akilleen kantapää niinkuin moni on todennut. Siihen toivoisin parannusta. Vaikka N900->N9 tuntuukin parannusta tulleen.
  Mielenkiintoinen myös tuo ”mites vaihdat akun” kommentti. Jos et ole sattunut huomaamaan niin aika harvaan uuteen kosketusnäytölliseen pystyy. Ikävä kyllä.

 22. dude sanoit näin : ”pakko oli välillä vetää kotiinpäin” -Uskomatonta soopaa, nokian puhelimet valmistetaan kiinassa, ja nykyään sitten myös taidetaan ohjelmistotkin tehdä muualla kuin suomessa.

  Omaan puhelimeeni ainakin pystyy, niin myös tietääkseni muihinkin samsungin älypuhelimiin. Mitenkäs on n9n laita >:)

 23. Itse en näe tuossa juurikaan ongelmaa minkään näytön naarmuuntumisen kanssa. Onhan meillä jo keksitty Gorilla Lasi (joka löytyy esim. HTC Desire HD:sta, vaikka eivät sitä kerrokkaan) tai Kristallilasia (josta esim. Samsung Wave on kuuluisa) joten sen näytön naarmuuntumisen voimme unohtaa. Isommaksi ongelmaksi kyllä muodostuu se käytettävyys. Jos kerran puhelin olisi pelkkää kosketusnäyttöä, mistä ihmeestä puhelin voisi tietää, että mitä tarkoitat juuri nyt. Kuvitellaan, että pidät puhelinta kädessä. Sinulla on siis jo neljä sormea takakannella ja peukalolla yrität tökkiä valittua. Jos kerran takakanttakin voidaan käyttää kosketusnäyttönä, mistä ihmeestä puhelin voi rekisteröidä esim. sen, että tehdäänkö nyt monikosketusta, vai mitä. Jotenkin tuntuu, että nyt yritetään luoda mahdotonta, ellei tässä ole kyseessä joku uusi kosketusnäyttömateriaali, joka tunnistaisi sekä monikosketuksen, mutta myös paineen. Mutta tämähän sotisi sitä vastaan, että puhelimen näyttö pitäisi olla naarmuuntumaton,

  Huh, huh.. Veikkaan, että tää konseptin tasolle, valitettavasti, vaikka varsin mielenkiintoinen puhelin onkin.

 24. Tämä puhelin tulee tietenkin olemaan niin superhyperälykäs, että se osaa erottaa kosketuksen pelkästä kädessä pitämisestä. ^_^

 25. Ei nyt liity aiheeseen, mutta kun täällä tätä kännykkäkansaa on paikalla, niin olisin kysynyt onko kukaan testannut näitä suojia puhelimiin? http://designskins.fi/fi/

  Jos on niin suojaavatko todella ja pysyvätkö hyvin?

Comments are closed.