Google on viime yönä odotetusti julkistanut uuden, 4.0 numeroa kantavan, myös Ice Cream Sandwich nimellä tunnetun version Android -mobiilikäyttöjärjestelmästään. Kun vasta viime viikolla Apple julkisti uuden version iPhone -matkapuhelimestaan, ollaan markkinoilla tietenkin oltu varpaillaan sen suhteen, kuinka Androidin uutuusversio pärjää vertailussa Applen luomuksen kanssa.

Käyttöjärjestelmän uuden version esittelyn yhteydessä julkistettiin myös uusi ”virallinen”, Samsungin valmistama Google-puhelin mallinimeltään Galaxy Nexus. Puhelin, sekä käyttöjärjestelmän uusi versio saapuvat kauppoihin jo ensi kuussa, ensitietojen mukaan myös Suomessa.

Suurimpina uutuuksina käyttöjärjestelmässä on kasvojen tunnistukseen perustuva puhelimen lukitus, sekä se, että sama käyttöjärjestelmä on optimoitu nyt toimimaan sekä Tablettietokoneissa, että matkapuhelimissa. Käyttöjärjestelmän uusi versio ei myöskään vaadi enää fyysisiä painikkeita puhelimelta, ja muun muassa moniajon hallintaa on paranneltu.

Androidin nelosversion julkistuksen yhteydessä esitelty puhelin on varustettu suurella, 4,65 tuuman näytöllä, NFC-teknologialla, sekä 1,2 gigahertsin tuplaydinprosessorilla. Näytön resoluutio on kunnioitettava HD-ready 720p, eli 720×1280 pikseliä.

Vaikka puhelimen tekniset ominaisuudet ovat kieltämättä hyvät, niin pienoinen pettymys on, että Androidin nelosversio ei pidä sisällään varsinaisesti mitään radikaalisti uutta ja mullistavaa. Vaikuttaisi että Googlella ollaankin ennemmin keskitytty viilaamaan Androidin yleistä käytettävyyttä ja toimintavarmuutta, kuin kehittämään kokonaan uutta. Android tulee siis todennäköisesti toimimaan samalla tavalla, ja näyttämään jokseenkin samalta, kuin mitä tähänkin saakka. Suurempaa päivitystä toivoneet jäävät siis nuolemaan näppejään, aivan kuten kävi viime viikkoisen iPhone -päivityksen kanssakin.

Samsungin koko aihetta käsittelevä lehdistötiedote hypyn jälkeen

Android 4.0 -käyttöjärjestelmän maailman ensi-ilta: Samsungin ja Googlen yhteistyön tuorein hedelmä on Galaxy Nexus

Tiedote. Julkaistu: 19.10.2011 klo 09:00 – Samsung Electronics Nordic

http://www.epressi.com/go/5005.html

Samsung ja Google ovat toistamiseen kehittäneet yhteistyössä uraauurtavan älypuhelimen. Galaxy Nexus on maailman ensimmäinen laite, jossa on Googlen Android 4.0 -käyttöjärjestelmä (Ice Cream Sandwich). Käyttöjärjestelmän uutuusominaisuuksiin lukeutuu muun muassa NFC-toiminto, jolla tiedostoja ja internet-sisältöä voi jakaa Galaxy Nexuksesta toiseen pelkällä kosketuksella.

Vuoden 2011 alussa lanseerattu Nexus S oli Samsungin ja Googlen ensimmäinen yhteistyönä kehitetty älypuhelin. Google on nyt valinnut toistamiseen Samsungin yhteistyökumppanikseen viedäkseen Android-käyttöjärjestelmän vielä askeleen pidemmälle.

Googlen uusi Android 4.0 -käyttöjärjestelmä mahdollistaa muun muassa YouTube-videoiden, internet-sivujen ja sovellusten jakamisen Galaxy Nexuksesta toiseen pelkällä kosketuksella. Android Beam -toiminnon mahdollistaa sisäänrakennettu NFC-tekniikka (Near field communication). Uudessa käyttöjärjestelmässä on myös uusi Face Unlock -toiminto, jolla puhelimen lukitus voidaan asettaa avautumaan etukameraa hyödyntävällä kasvojen tunnistuksella.

Uusi käyttöliittymä mahdollistaa suuremman näytön

Android 4.0:n uusi käyttöliittymä mahdollistaa sen, että kaikki fyysiset painikkeet voidaan nyt korvata kosketusnäyttöpainikkeilla. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteen näyttökokoa voidaan kasvattaa 4,65 tuumaan ilman, että laitteen koko kasvaa merkittävästi. Android 4.0:ssa on myös uudistettu tehtävienhallinta (Task Manager), joka mahdollistaa helppokäyttöisen ohjelmien hallinnan ja nopean siirtymisen ohjelmien välillä. Galaxy Nexuksessa on myös mobiilitukiasema-toiminto, jolla internet-yhteyden voi jakaa WiFin välityksellä ystäville.

Galaxy Nexuksessa on edeltäjästään tuttu pehmeästi kaareva muotoilu, ja sen tausta on uritettu, jotta puhelin istuu mukavasti käteen. Lisäksi se on varustettu erittäin valovoimaisella HD Super AMOLED -näytöllä, jonka tarkkuus on peräti 1280 x 720 pikseliä (720p). Galaxy Nexuksen suorituskyvystä vastaa 1,2 gigahertsin tuplaydinsuoritin, ja laite tukee 3G-yhteyttä, joka kykenee jopa 21 mb/s:n siirtovauhtiin. Puhelimella voi samanaikaisesti surffata netissä, kuunnella musiikkia ja pitää useita ohjelmia auki samanaikaisesti ilman suorituskyvyn heikkenemistä.

Tekniset tiedot: Galaxy Nexus on älypuhelin, jossa on 4,65 tuuman HD Super AMOLED -näyttö, jonka tarkkuus on 1280 x 720 pikseliä (720p). Laite on kooltaan 135,5 x 67,94 x 8,94 millimetriä ja se painaa 135 grammaa. Siinä on Android 4.0 -käyttöjärjestelmä (Ice Cream Sandwich), 1,2 gigahertsin tuplaydinsuoritin ja 16 gigan sisäänrakennettu muisti. Laitteen takana on uudistettu LED-valolla varustettu 5 megapikselin kamera, joka ottaa nyt myös panoraamakuvia. Galaxy Nexus tallentaa videokuvaa 1080p-tarkkuudella ja siinä on 1,3 megapikselin etukamera videopuheluita varten. Galaxy Nexus tukee HSPA+ -mobiililaajakaistandardia, jonka tiedonsiirtonopeus on peräti 21 mb/s. Muita yhteysominaisuuksia ovat HSUPA (5,76 mb/s), 850/900/1900/1700/2100, edge/gprs 850/900/1800/1900, Bluetooth 3.0, WiFI 802.11 a/b/g/n ja USB 2.0. Lisäksi laitetta voidaan käyttää mobiilitukiasemana ja siinä on 1750 mAh:n Li-ion-akku. Galaxy Nexus saapuu kauppoihin marraskuun lopussa. Suositushinta lanseerauksen yhteydessä 649 euroa.

Edellinen artikkeliOnko Aliens-tyylinen robottipuku työmaakoneiden tulevaisuutta?
Seuraava artikkeliImage Fulgurator tuottaa piilosisältöä salamalla valokuvaajien kuviin