Eilen julkistettu iPhone 4S petti monien Apple fanien odotukset, ja varmasti ihan syystä. iPhonen nelosmallin julkistuksesta on kulunut jo puolitoista vuotta, eikä matkapuhelinmarkkinolla ole tyypillistä, että puhelinmallin päivityksien välillä on näin pitkä aikavali. Kun näin pitkän ajan jälkeen päivitys olikin pelkkä sisuskalujen vaihto hieman tehokkaampiin, oli päivitys varmasti pienempi kuin mitä suurin osa meistä osasi odottaa.

Miksi sitten näin? On päivän selvää, että Applelle ei olisi ollut mikään ongelma muokata puhelimen kotelon pyöristyksiä hieman, ja leimata uuden iPhone-mallin takakuoreen numero viitonen. Syy siihen miksi näin ei tehty, on yksinkertaisesti se, että Applen ei tarvinnut ryhtyä tällaiseen kikkailuun.

Kuinka iPhonella menee?

Applen markkinaosuus on julkistamisestaan lähtien kasvanut. Tällä hetkellä iPhonen markkinaosuus on myyntimäärissä mitattuna 5%, ja tällä Apple tahkoo rahaa puhelmillaan selvästi enemmän kuin yksikään kilpaileva valmistaja,. Joidenkin arvioiden mukaan Apple käärii kolmanneksen kaikista matkapuhelinalan voitoista. Lisäksi Apple on kuluttajien tyytyväisyysmittauksissa selvä ykkönen kilpailijoihinsa nähden. Mitään tarvetta toimivan kaavan muuttamiseen ei siis ole.

Eivätkö asiakkaat kyllästy?

Eivät. Päin vastoin asiakkaat jotka ovat ostaneet esimerksi iPhone 3Gs puhelimensa  vuonna 2008 ovat varmasti hyvin tyytyväisiä siihen, että saavat päivitettyä kolme vuotta vanhan puhelimensa Applen tuoreimpaan iOs käyttöjärjestelmään. Ainoastaan jotkut enemmän tehoa vaativat ominaisuudet on jouduttu karsimaan. Kuinka moni kilpaileva kännykkävalmistaja pystyy tarjoamaan vanhoille asiakkaillensa samanlaista palvelua puhelinostoksen jälkeen?

Entäpä uutuudet?

Jos tarkastellaan Applen eilistä iPhone julkistamistilaisuutta, niin rautapuolella uudistukset ovat toki vähäisiä. Tehokkaampi prosessori, sekä nopeammat datayhtydet tuovat iPhonen kilpailijoiden kanssa tehon suhteen samalle lähtöviivalle, ja uusi kamera ajaa oman veikkaukseni mukaan kuvanlaadussa kilpailijoista reilusti ohitse.

Sen sijaan puhelimen ominaisuuksissa tapahtuu paljon. Applen esittelemä Siri -puheohjaus vaikuttaa ainakin demoissa mullistavalta vanhanmalliseen kankeaan ääniohjaukseen tottuneelle. Käytännön toimivuus jää nähtäväksi, mutta kukaan ei voi väittää etteikö kyseessä olisi vähintäänkin merkittävä, kokonaan uudenlainen ominaisuus matkapuhelimissa. Applen esittelemä pilvipalvelu tulee niin ikään mukana uudessa iOS päivityksessä, ja tämä vaikuttaa kilpailijoihin nähden paljon valmiimmalta kokonaisuudelta. Monen laitteen kanssa yhteen kanssa yksiin pelaamiseen perustuvassa ominaisuudessa ei varmasti myöskään ole haittaa siitä, että Apple on saanut rauhassa hioa järjestelmän toimimaan täydellisesti yksiin tietokoneiden, tablettitietokoneiden, iPodien ja puhelmien välillä keskenään.

Edellisten lisäksi Apple esitteli vähemmän mullistavan postikorttien lähetyssovelluksen, sekä mahdollisuuden etsiä läheistöllä oleilevia ystäviä. Apple myös päivitti viestisovelluksensä vastaamaan kilpailijoidensa hyväksi todettua keskitettyä viestikeskusta, joka tuo selvän parannuksen puhelimen käytettävyyteen.

Ai niin, ja iPhone 4 puhelinta vaivanneet antenniongelmat on myös korjattu kahdella erillisellä antennilla.

Milloin sitten iPhone 5?

Uuteen iPhoneen liittyvien huhujen kiihtyessä, Applen asiakkaat olisivat pian väistämättä lykänneet uuden puhelimen hankintaa, ja jääneet odottamaan Applen seuraavaa mallia. Jonkinlainen päivitys oli siis varmasti jo pakko tehdä. iPhone 4s kuitenkin varmasti riittää päivitystä odottamaan jääneille ainakin vuodeksi, eikä Applella enää ole samanlaista painetta iPhone 5 julkistamisen suhteen. Koska sitten Apple tuo oikeasti markkinoille iPhone viitosen? Tätä ei voi kuin arvailla. Puhelimen rautapuolelle odotetut kiinnostavimmat päivityshuhut liittyivät näytön koon kasvattamiseen, ja puhelimen ohentamiseen entisestään. Ainakaan suuremman näytön lisääminen ei olisi ollut teknisesti temppu eikä mikään, ja todennäköisesti Applella päätettiin että tähän ei yksinkertaisesti ollut vielä tarvetta. Ja kun kerran asiakkaat ovat tyytyväisiä, niin miksi olikaan ollut?

Paras oma veikkaukseni seuraavan iPhone -mallin julistamisajankohdaksi on se hetki, kun markkinat alkavat tätä jälleen vaatimaan. Mikäli kuluttajat alkavat pitämään Applen näyttöä liian pienenä, tai kilpailijat alkavat tuomaan markkinoille Applea parempia sovelluksia, täytyy Applen tietenkin vastata. Siihen saakka Applella voidaan olla tyytyväisiä tilanteeseen, jossa laitteiden myyntikate on huima, markkinaosuus kasvaa tasaisesti, ja asiakkaat ovat kilpailijoita tyytyväisempiä.

Edellinen artikkeliBoat 1 on kokoontaitettava soutuvene
Seuraava artikkeliValomaalauksia iPadilla