Sain testiin otsikon mukaisen laiteyhdistelmän, eli Nokia X7 -älypuhelimen Nokia Ovi Maps -karttapalvelulla varustettuna ja Helkama Jopo 3 -polkupyörän. Tämän erikoisen kombinaation taustalla on ilmeisesti Nokian kesäkampanja, jossa voi voittaa itselleen Nokia-puhelimen ja Jopon. Ajattelin tässä artikkelissa kertoa tasapuolisesti niin itse X7:n  raudasta, uusitusta Symbian Anna (eli PR2) versiosta sekä Helkama Jopo 3 -polkupyörästä.

Nokia X7

Aloitan kertomalla aluksi mietteitä itse puhelimesta. Nokia X7 on 4-tuumaisella 640 x 360 pikselin ja 16 milj. värin kapasitiivisella kosketusnäytöllä varustettu viihdepuhelin. Kosketusnäyttö on jopa kapasitiiviseksi erittäin herkkä kosketukseen, puhelin reagoi hyvin heikkoihin kosketuksiin, ehkä liiankin hyvin. Näyttö on kyllin kirkas myös ulkokäyttöön. Suurelta näytöltä on varsin helppo lukea tekstiä ja selailla verkkoa. Näytön katselukulma on laaja, musta ei muutu siniseksi sivultakaan katseltaessa. Nokia mainostaa näytön lasin olevan valmistettu kestävästä lasista, mutta en kuitenkaan viitsi kokeilla lasin rajoja. Luotetaan mainosmiesten sanaan.

Koska X7 on viihdepuhelin, on siinä oltava hyvän kuvan lisäksi toimiva äänentoisto. Tässä puhelimessa myös tähän seikkaan on paneuduttu. Puhelimen etupuolelle on jokaiseen kulmaan yhteensä aseteltu neljä kaiutinta, jotka tuottavat yllättävän puhdasta ääntä kovillakin voimakkuuksilla. Äänentoistosta riittää poweria meluisaankin ympäristöön. Toki taajuusvasteet ovat melkolailla puhelinten perusluokkaa.

Nokia X7 on fyysiseltä rakenteeltaan melko erikoinen, mutta laadukkaan ja tukevan oloinen. Puhelimen takakansi on kiinteä, joten akun vaihto tapahtuu huollossa. Kiinteä takakansi tekee kuitenkin puhelimesta jämäkän, etenkin kun takakansi on metallinen. Lisäksi tämä mahdollistaa puhelimen takaosan kaarevan muotoilun.

Puhelimessa on 8 megapikselin kamera, jolla saa melko vähän kohisevia kuvia myös sisällä. Itse asiassa kamera tuntuu olevan parhaimmillaan keskivalossa, kirkkaassa valossa, esimerkiksi auringonpaisteessa, huonon optiikan vuoksi kuva muuttuu epäselväksi ja linssiheijastumia on vaikea välttää. Kameran vieressä on myös kahdesta tehoLEDistä koostuva salama, joka ei läheltä kuvatessa riitä valaisemaan kuvan reunoja, mutta onneksi valo kantaa myös kauemmaksi.

Kameran tuottaman videokuvan laatu kuitenkin on yllättävän hyvä, ehkä jopa parempi kuin still-kuvien laatu – tietenkin olosuhteista riippuen. Digitaalizoomin käyttö on varsin kätevää näytölle hipaisusta ilmestyvän liukusäätimen avulla, vaikka zoom-ominaisuuden olisi voinut jättää poiskin. Kameran käytön mielekkyyttä parantaa puhelimen suuri ja kirkas näyttö, jonka ansiosta kuvaaminen onnistuu kirkkaassakin ulkovalossa.

Puhelimen mukana toimitetaan suuri 8 gigatavun muistikortti, joka asetetaan kuten  myös SIM-kortti puhelimen sivulla olevan erikoisen luukun sisään.

Symbian Anna

Kuten aiemmin mainittu, Nokia x7 -puhelimessa on Symbian Anna -käyttöjärjestelmä. Androidista Symbian Annaan siirtyminen tuntuu vaikealta, vaikka itse henkilökohtaisesti olen nopea oppimaan ja sopeutumaan uusiin järjestelmiin. Symbian saa minulta vahvaa kritiikkiä sen monimutkaisuudesta ja epävakaudesta. Yksinkertaiseten toimintojen ja asioiden suorittaminen on erittäin vaivalloista. Esimerkkinä puhelulokiin päästään monimutkaisten valikkojen kautta. Sovellusvalikoima löytyy painamalla menu-näppäintä ja valitsemalla sovellukset, kun taas omassa Android-puhelimessani sovellusvalikkoon päästään yhdellä sormen huitaisulla. Tosin ei minulla Symbian-luurin sovelluksiin paljon asiaa olekaan, koska puhelimeen on saatavilla todella vähän hyödyllisiä sovelluksia.

Eräs tällainen sovellus olisi jonkinlaine virranhallinta-widget, jolla saisi sammutella wlan- ja 3G-yhteyksiä näppärästi. Tällaista sovellusta Symbianille en kuitenkaan löytänyt. Puhelimen akku saattaa kulua loppuun yhdessä päivässä, vaikka puhelinta ei käytettäisi laisinkaan. Wlan- ja muiden yhteksien sammuttaminen on erittäin vaivalloista, ilmeisesti jopa mahdotonta, sillä minuutin päästä yhteyden sammuttamisesta (todella monimutkainen toimenpide) puhelin ilmoittaa jälleen vapaasta verkosta. Eikö yhteyttä todellakaan voi sammuttaa kokonaan? Voisi sanoa suoraan, että Symbian Annan kanssa on todellakin menty virranhallinnan ja selkeyden kanssa metsään – ja todella lujaa.

Epävakaudesta antaa hyvää kuvaa ajoittainen kaatuilu ja sovellusten ja toimintojen toimimattomuus. Esimerkiksi tällä hetkellä en voi vaihtaa puhelimeni profiilia äänettömästä yleiseen tilaan, koska tämän mahdollistava widgetin osa ei reagoi käskyihini muulla tavalla kuin ”liikuttamalla” painamaani painiketta. Onneksi tämä onnistui kuitenkin valikkojen kautta. Monesti puhelimen mukana toimitettu rallipeli kaatuu kesken huvin. Kerran koko järjestelmä kaatui navigoinnin aikana siten, että näyttö muuttui ”sotkuksi” ja viiruiksi ja puhelin täytyi sammuttaa väkisin.

Nokia Ovi Kartat

Osa X7:n Symbian Anna -järjestelmää on oletuksena mukana tuleva Nokia Ovi Kartat -navigointipalvelu. Navigoiminen Ovi Kartat -palvelun avulla on yllättävän miellyttävää. Kartat ladataan puhelimen muistikortille, jolloin matkan aikana ei tarvitse käyttää datayhteyksiä. Navigointi on erittäin miellyttävää ja toimivaa. Esimerkiksi suosittuun Navigon-Android-sovellukseen verrattuna Ovi Kartat on paljon miellyttävämpi ja luotettavampi sovellus. Ääniohjeet sanelee epämiellyttävä naisääni, mutta äänestä saa kuitenkin paremmin selvää kuin Navigonin rätisevä ja pätkivä puhe. X7:n tehokkaiden antennien ansiosta satelliitteja ei juuri tarvitse odotella. 3D-karttojen avulla pysyy helposti reitillä.

Kuvailisin Ovi Karttoja lyhyesti toimivaksi navigoinniksi. Gaattorin ominaisuudet ovat perinteistä mallia, joten niitä on turha käydä läpi.

Helakama Jopo

Testipaketin mukana tuli myös komea Helkama Jopo 3 -polkupyörä. Pyörä on aivan omiaan kaupunkiajossa. Se on todella ketterä ajaa, ja tiukkien käännösten tekeminen onnistuu ilman suurempia ponnisteluita niin että pyörä säilyttää tasapainoin. Koska pyörä on kevyt ja ajoasento pysty, on sillä vaivatonta tehdä supernopeita kiihdytyksiä esimerkiksi dynaamisessa kaupunkiajossa. Itse asiassa rajuissa kiihdytyksissä eturenkaan pito vähenee ja rengas tapaa nousta vaarallisesti ilmaan. Tähän on syynä Jopoille tyypilliset korkeat sarvet.

Edessä oleva V-jarru on hyvin tehokas, joten pysähtyminen on hallittua. Ikävä kyllä eturatas on kuitenkin sen verran pieni, että yli 30 kilometrin tuntivauhdilla polkeminen on suurimmalla vaihteellakin liian tiheätempoista. Tämän vuoksi pitkien maantiematkojen ajaminen tuntuu ikävystyttävältä. Napadynamo on tehokas ja antaa paljon virtaa lampulle ilman suurta lisävastusta, hienoa teknologiaa.

Kaiken kaikkiaan Jopo 3 on oikein loistava pyörä. Jos harkitset fillaria etenkin kaupunkiajoon, suosittelen.

Lisää kuvia itse puhelimesta tulossa myöhemmin.

Edellinen artikkeliInsinööriopiskelija rakensi jarrutusenergian taltioivan polkupyörän
Seuraava artikkeli210 euron hammastahnapuristin – hänelle jolla on jo kaikkea!