Liike-energian jarrutuksesta tallentava vauhtipyörä on periaatteeltaan äärimmäisen yksinkertainen ja toimiva keksintö. Esimerkiksi autovalmistaja Volvo on kertonut suunnittelevansa toimintaperiaatteen käyttöön ottoa tulevissa automalleissaan. Miksi ei idea yhtä hyvin toimisi siis myös polkupyörässä?

Näin ajatteli ainakin insinööriopiskelija Max Von Stein, joka rakenti itselleen oppilasprojetkina toimivan, kineettisen energian vauhtipyörän avulla taltioivan polkupyörän. Toteutuksen hyötysuhdetta on tässa vaikea arvioida, mutta esimerkiksi liikennevaloihin jämähtänyttä polkupyöräilijää vastaava toimiva innovaatio varmasti ilahduttaisi liikkeelle lähdettäessä.

Kineettisen energian taltioiva polkupyörä esittelyssä videolla hypyn jälkeen.

Lähde: treehugger.com

Edellinen artikkeliBob Balow keksi paremman spagettihaarukan
Seuraava artikkeliTestissä Nokia X7, Nokia Ovi Maps ja Helkama Jopo

7 KOMMENTIT

 1. Eipä näkynyt paljon eroa kiihtyvyydessä. Pitäisi varmaan itse olle istumassa pyörän päällä tunteakseen kiihtyvyyden. Näytti myös kovin hankalata tuo vaihteen vaihtaminen. Näytti myös siltä, että normaalisti lähtiessä tämä pieni KERS lähtee pyörimään myös tehden normaalista kiihdytyksestä raskaampaa. Lisäksi vielä turvallisuus on kyseenalainen. En välttämättä koskisi levyyn sen pyöriessä. Tuohan tuo sitten vielä lisäpainoakin muutaman kilon verran, sekä monimutkistaa pyörän korjausta ja huoltoa.

  Videon perusteella jättäisin väliin, mutta ehkäpä joku pätevä pistäisi tuon KERSin suojakoteloon ja parantaisi vaihteistoa yms, tehden vehkeestä kelvollisemman.

 2. Miksi on käytettävä vauhtipyörää jos tavallinen jousi/kuminauhamekanismikin toimisi pidemmän aikaa?

 3. Mun mielestä tämä ei ole KERS vaan tavallinen vauhtipyörä kuten leluissa jotka kiihdytetään ja jonka voimalla etenee.
  Tämä alkaa varastoimaan energiaa polkemisestakin eikä pelkästään jarruttamisesta.
  Eli käytännössä hidastaa kiihtymistä kun polkijan energiasta osa menee vauhtipyörän kiihdyttämiseen ja jarruttaessa jos vauhtipyörä olisi kytketty jarruttaminen hidastaisi myös vauhtipyörän pyörimistä.
  Aloittaes kiihdyttämistä tämä vain palauttaa energiaa mitä oli varastoitu ennen jarruttamista eikä mitä varastoitu jarruttaessa.

  Oikea KERS alkaisi varastoimaan energiaa vasta jarruttaessa.

 4. Voi olla vinkeä fillari ajaa, kuvittelisin vauhtipyörän aiheuttavan hyrrävoimia ja se on vielä noin korkealla. Kehityskelpoinen idea toki!

 5. Olisi saanut paremman videon aikaiseksi laittamalla videokameran telineellä suoraan kiinni fillariin kuvaamaan vauhtipyörää. Taustan liikkeestä olisi nähnyt miten fillari etenee, ja vauhtipyörän toiminta olisi tullut selväksi.

  Minäkin hieman ounastelen että hyrrävoimat saattavat häiritä fillarin ohjattavuutta. Tämän voi välttää laittamalla kaksi vauhtipyörää pyörimään vastakkaisiin suuntiin, mutta se olisi monimutkaisempi ja tilaavievä ratkaisu.

Kommenttien lisääminen on estetty.