Ilmasodankäynti on kallista ja vaarallista puuhaa. Siksi onkin järkevää pyrkiä eroon lentävän vempeleen kaikkein virheherkimmästä osasesta, eli ihmisestä. Hyvä esimerkki lähitulevaisuuden ilmasodankäynnin trendistä onkin vaikkapa tämä 25 kilon painoinen ja noin reilun kahden metrin mittainen miehittämätön Vanguard Shadowhawk -helikopteri. Kätevän oloinen tuholaiskopteri pystyy lentämään noin 100 kilometrin tuntinopeudella vakasti tujummassakin tuulessa. Lisäksi kopterin kyytiin on tietenkin mahdollista laittaa tiedustelukameroita, tainnutusaseita, tai vaikkapa pienikokoinen mutta arvatenkin tehokas raketinheitin.

Tällä hetkellä koptereitä käytetään jo hyödyksi esimerkiksi taistelussa Afrikan sarvessa riehuvia merirosvoja vastaan. Epäilemättä pian näitä tehokkaalta vaikuttavia pörriäisiä varmasti lentelee myös kaupunkiemme ilmatilassa, kasvojentunnistusteknologiaa hyödyntävine kameroineen. Eivätpä rikoliset enää sitten riehu vapaana kauaa, ja omasta yksityisyydestään huolestuneet rehelliset kansalaiset saavat vetää alumiinivuoratun piponsa entistä syvemmälle päähän.

Tämän pikkuherhiläisen tehokkuutta esittelevä video löytyy hypyn jälkeen.Edellinen artikkeliJapanilainen ketsupinpoimija
Seuraava artikkeliTietokonehiiri ja tarkkuusvaaka samassa – neroutta vai hulluutta?