Viime päivät tekkipiireissä on kohuttu vuolaasti siitä, mitä tietoja Apple, Google ja Nokia keräävät matkapuhelintensa käyttäjien liikkeistä. Oli huolen aihe sitten enemmän tai vähemmän perusteltua, myös autonavigaattorien omistajat saavat nyt alkaa spekuloimaan navigaattorin keräämään tietoon liittyvästä tietoturvariskeistä. Navigaattorivalmistaja TomTom on nimittäin nyt myöntänyt, että valmistajan sim-kortilla varustetut Live -mallisarjan navigaattorit itse asiassa keräävät keskitetysti tietoa navigaattorin käyttäjien reittivalinnoista ja ajonopeuksista. Eikä siinä vielä mitään, että tietoa vain kerätään, vaan lisäksi kerätyt tiedot annetaan ainakin Yhdysvalloissa viranomaisten käyttöön. Nämä viranomaiset ovatkin jo ehtineet myöntämään käyttävänsä kerättyjä tietoja hyödyksi tutka-ansojen tehokkaaseen sijoitteluun. Ollaanko siis enää askeleen päässä siitä, että oma autosi, tai navigaattorisi käräyttää sinut ylinopeudesta suoraan virkavallalle ja sanktion mukainen sakkolappu saapuu sitten automaattisesti suoraan sähköpostiin tulostettavaksi?

On tää vaan niin Orwellia ja niin isoveli valvoo -meininkiä ettei mitään rajaa, eikö?

Lähde: crave.cnet.co.uk

Edellinen artikkeliUltimate Apple fanboy iPhone 4 suojakotelo on tässä!
Seuraava artikkeliUusi innovaatio mahdollistaa kosketusnäyttöpuhelimen käytön ilman käsiä!

33 KOMMENTIT

 1. Kyllä räikeistä ylinopeuksista voisi nykypäivänä mennä realiajassa auton tiedot poliisille ja sijainti. Myös suomessa. Ehkä se vähän hillitsisi nopeuksia. Yli 30 km/h todelliset ylinopeudet saataisiin varmasti vähenemään.

 2. Tällähän TomTom sitten kirjoitti kuolemantuomionsa. Tuskin enää kovin hyvin kaupaksi menee.

 3. Ei haittaa vaikka valvotaan sehän on vaan hyvä! Jääpähän henkilöt joiden kuuluukin, nalkkiin. Niin, kuka muuten on TomTom?

 4. TomTom on TominTerskapoika. se lentelee taivaalla ja kyselee että kuka on tomtom? ja hokee että, jääpähän nalkkiinkalkkiin niiden joiden kuuluuki!

 5. Ois syytä tulla kaikkiin navigaattoreihin. Ne nopeusrajoitukset ei ole turhan takia ja ylinopeudella ei voita kuin muutamia minuutteja sen lisäks, että vaarantaa liikenteen. Huoh.

 6. Onneksi en tarvitse navigaattoria, omistan toimintakykyiset aivot ja tietokoneen internetliittymällä. Parhaimmillaan olen ajanut umpioutoon kohteeeen n.700km päässä. Lähestymiskuvat katsoin karttapalvelusta + google mapsin street viewistä edellisenä päivänä ja juuri ennen lähtöä, jos olisi ollut muutama käännös enemmän olisin tarvinnut jopa töötin päälle laitetun post:it lappusen, mutta kun oli niinkin lyhyt matka kuin reilut 700km niin ei tarvinnut!!! Ensimmäisellä yrittämällä suoraan pihaan! En luota navigaattoreihin yhtään, oma muisti paranee ja pysyy kunnossa kun sitä edes jonkin verran koittaa koetella… Eikö? Kun pitää lisäksi auton rekisterilaatat lukukelvottomana (likaa+kuraa) ja kännykän pois päältä ei kukaan tiedä että olet käynyt vierailulla!

 7. Ne, ketkä eivät osaa, saavat ja kokevat valvonnan omakseen, toisin sanoen se on heille täyttä vääryyttä = oikein.

 8. Iphonella vaan tsekkaus kantakaupungin keskustan nopeuksista. Rajoitus on 30. Jos sen yli mennään niin ei ainakaan kävellen. Taf lak, citypyöräilijät.

  Tätä odotellessa

 9. Halvin keino on joka tapauksessa opetella ajamaan nopeusrajoitusten mukaan. Ylinopeus on vain opeteltu tapa. Jos elämä nyt tosissaan olisi kiinni parista minuutista, niin silloin tilane olisi todennäköisesti sellainen, ettei muutaman satasen sakko siinä enää tuntuisi.

 10. Minkähän tyylistä porukkaa tätä blogia oikein lukee? Jokainen kommentti, jossa ollaan oltu sitä mieltä, että ylinopeuksista on ihan ok ilmoittaa suoraan poliisille, on saanut toista kymmentä miinusta.
  Ajaisitte nopeusrajoitusten mukaan, ei moisista tarvitsisi edes välittää.

 11. no hyyy on se ny nii hirveä rikos jos ajaa tyhjällä moottoritiellä muutamaa hassua kilometriä ylinopeutta 😀 Itse rikon lakia monella tapaa enkä kärsi kyllä mistään tuskista. Mutta tollanen et joku laite valvoo meitä on ny vaa yksinkertaisesti ihan liikaa. Itseäni ei ainakaa kiinosta olla tekemisässä semmosen valtion kanssa missä ei ole mitään vapauksia vaan kaikkea tekemistä valvotaan.

 12. Ei pieni ylinopeus nyt ole paha, eikä sitä navigaattoria tarvii päällä pitää, eikä sellaista tarvii edes ostaa, jos pelkää valvomista.

 13. Kaukaisessa lähitulevaisuudessa navigaattori on vakiovaruste joka autossa. Ja kuskit niin kädettömiä että eivät lähikauppaan osaa ellei koneääni opasta. Holhousyhteiskunta sitten vielä säätää että navigaattoriin ohjelmoidaan joka tien voimassaoleva nopusrajoitus ja auton sähkö-tietokone-järjestelmään integroitu navigaattori sitten rajoittaa ajonopeuden automaattisesti..
  Kuskit kääntyvät sitten suorallta tieltä metsään kun navigaattori niin käskee.. Se etu tietysti on että kun auton koneäly tajuaa onnettomuuden tapahtuneen se hälyttää itse ambulanssin paikalle.

  (joka sitten rysäyttää samaan pusikkoon navigaattorin opastamana)

 14. Hyvä juttu! Tulevaisuudessa saisi olla niin, että navigaattori olisi joka autossa kiinteästi, tietyllä tiepätkällä jos ajat tien sallimaan nopeuttaa lujempaa, tieto menee poliisille ja saat sakot automaattisesti 😀 Siihen naviin pitää kirjautua etukäteen ennen ajoa, joten mitään naamakuvia ei tarvita kuskista. Ok?

 15. unit984Beta: Niin ei voi olla muuta kuin ihminen olla ”vapaa” tai aivokuollut, koska siinä välillä ei ole mitään. Onhan se nerokasta, että auto tajuaa olevan 40 rajoituksen paikkeilla jolloin se automaattisesti nopeuttaa tai hidastaa 40. Tosin Google-autosysteemi varmaankin yleistyy, eli auto itse ajaa itseään, koska kuskeillä tuntuu olevan ylensä vammoista pahoin, eli asennevamma.

 16. kaikki ajaa joskus ylinopeutta 😉 kaikkihan ton ostajat saisi joskus sakkoja 🙁

 17. tomm1: kaikki ajaa joskus ylinopeutta 😉 kaikkihan ton ostajat saisi joskus sakkoja 🙁

  Pitäneen ehdottaa ihmisiä hakkamaan toisiaan, niin silloinhan ei voi poliisit tehdä mitään, koska kaikkihan sitä tekee… eikun hetkinen, paska logiikka, paska, paska.

 18. Jämpi, mistä noita saa 😀 Taitaapi olla turvallisinta jättää tomtomi kaupan hyllylle, ellei sitten oo se halvin 😀

  – Rahalla ei saa ja hevosella ei pääse, ylinopeutta 😀

 19. Eipä pitäisi olla hankalaa tehdä järjestelmää joka rajottaa kaasun käyttöä siinä koulutien lähellä. Typerä ajatus, että keksitään uusia keinoja laskuttaa autoilijoita, kun voitaisiin suoraankin vaikuttaa riskitekijöihin.

  En itsekään aja aina rajoitusten mukaan, mutta haluaisin pyrkiä siihen. Se on ihan omaa ääliömäisyyttä jos ei osaa lähteä niin ajoissa ajamaan, että ei ehdi ilman kaasupolkimen polkemista pohjan läpi.

 20. Ei tulevaisuudessa ylinopeudesta sakoteta kun sitä ei ole. Auton navigaattori/nopeudenvalvonta ohjaa suoraan nopeudenrajoitinta. Sallittua korkeampaa nopeutta ei tule ajettua. Omassa Mesessä on jo tuollainen rajoitin ja muutaman kerran olen sitä kokeilumielessä käyttänyt. Voi ajella esim keskustassa ja polkea timmin tiskiin liikennevaloissa huoletta. Auto kiihtyy ärhäkästi mutta ei kimpoa kuitenkaan ylinopeuden puolelle. Periaatteessa ihan hyvä mutta ei kuitenkaan niin kivan tuntuinen ajella kun jossain ohitustilanteessa loppuu meno kesken kiihdytyksen.
  Mutta yhtä kaikki tämä systeemi tulee aivan lähivuosina pakolliseksi kaikkiin autoihin ja sitä ohjaa navigaattorin nopeusrajoitukset tai vast. järjestelmä. Ei tarvitse keskustella sitten enää sakoista. Tiepiirin päällikkö esim. painaa jollekin tieosuudelle hitaamman nopeuden kelitutkakuvan perusteella ja avot. Koko Autojono hidastuu yhdellä enterin painalluksella.

Kommenttien lisääminen on estetty.