Eläinmaailman olentojen anatomian luonteva imitoiminen on yhä edelleen suuri haaste robotiikkaa kehittäville yrityksille. Festo, yksi maailman johtavista automaatioalan yrityksistä on kuitenkin onnistunut synnyttämään laboratorioissaan jopa häkellyttävän elävän oloisen, lokin anatomiaa imitoivan bionisen linnun. Sen lisäksi että linnun lento on erehdyttävästi aidon lokin liikehdintää vastaavaa, on tämän paino saatu kahden metrin siipivälistä huolimatta puristettua alle puolen kilon. Lintu osaa myös lähteä lentoon, lennellä, ja laskeutua täysin autonomisesti. Vaihtoehtoisesti tätä voidaan ohjailla radio-ohjauksella maasta käsin.

Hämmästyttävän hienosta lopputuloksesta huolimatta, Festosta väitetään että kyseessä on ollut yksittäinen teknologian tutkimusprojekti, eikä massatuotantoa ole suunnitteilla. Vaikka toisaalta, mistä sitä tietää vaikka taivas olisikin jo täynnä vastaavia bionisia vakoilulintuja?

Bionisen linnun lentoa esitteleviä videoita hypyn jälkeen

Lähde: festo.com

Edellinen artikkeliSupermallin lounaspakkaus
Seuraava artikkeliKuinka pitkälle kopioinnissa voi mennä?

11 KOMMENTIT

 1. ”Vaikka toisaalta, mistä sitä tietää vaikka taivas olisikin jo täynnä vastaavia bionisia vakoilulintuja?”

  Jotenkin tuntuu, että kaksimetrinen lokki alkaisi hieman epäilyttämään vaikka ei lintuharrastelija olisikaan.

 2. No merilokin siipien kärkiväli lähentelee jo kahta metriä parhaimmillaan joten kyllä tuo ainakin itseeni menisi täydestä jos tuollanen lentelisi 40 metrissä.

 3. Ja entäs jos noin 50 lokkia lentelisi parvessa ja tuo siellä keskellä? Sitä ei kauhean moni varmastikkaan huomaisi, mutta aika sulavat liikkeet on kyllä tuolla noin niinkuin ihmisen tekemäksi : )

 4. Mahtava ornitopteri! Siinä olisi lyömätön vakoilukone, kunhan sille saisi vielä jalat.

 5. Kiinnostaisi tietää mikä on kyseisen lentotavan energiankulutus suhteessa lentomatkaan, verrattuna helikopteriin ja lentokoneeseen. Ketteryydessä on näköjään melkein helikopterin luokkaa.

 6. Taitaa olla että siipienheiluttamisella energiankulutus on suurempi.

  Lentokone lentää eteenpäin ja ilmassa pysyminen tapahtuu luonnostaan siipien muotoilun ja eteenpäin liikkumisen ansiosta.

  Linnun pitää samanaikaisesti sekä nostaa itseään ylöspäin ja työntää eteenpäin pitääkseen saman korkeuden, lisäksi siivissä on enemmän liikkuvia osia jotka aiheuttavat aina energianhukkaa.

  Ornitoptereita eli lentokoneita jotka lentävät siipien heiluttamisella on yritetty tehdä jo aika kauan, huonoilla tuloksilla, joko moottorista ei löydy tehoa lentämiseen tai laitteen runko ja siivet ei kestä sitä rytkytystä.

  Paras miehitetty ornitopterilento kesti 14 sekunttia ja pääsi huimaavaan 2-3 metrin korkeuteen (se on vain minun arvioni), kunnes kallistui sivulle ja laskeutui nokka edellä.

  Linkin alle kyseinen lento.

  http://www.youtube.com/watch?v=XdTxW2CWjuQ&feature=related

 7. Tuo kyllä sopisi vakoiluun paremmin kuin ne hyönteis- ja kolibrirobotit joita olen nähnyt. Tuosta nimittäin saa hiljaisen, siinä missä ötökkä- tai kolibrirobon äänekäs luonnoton pörinä kavaltaa vakoiluaikeet kymmenien metrien päästä.

Kommenttien lisääminen on estetty.