Toisen henkilön ajatusten ja tekojen manipulointi teknisten vempaimien avulla on scifissä paljon suosittu, pelottava teema. Vai mitä sanoisitte jos henkilön tekoja ja liikkeitä olisi mahdollista ohjailla esimerkiksi ulkoisten, LCD-projektorilla heijastettujen kuvioiden avulla? Puistattava ajatus, eikös?

Onneksi kukaan ei kuitenkaan vielä ole keksinyt tapaa ottaa ihmismieltä haltuun vilkkuvaloilla. Matojen kontrolli näillä eväin nyt sen sijaan tutkijoiden mukaan onnistuu. Yhdysvalloissa sijaitsevassa Georgian Teknillisessä korkeakoulussa tutkijat ovat kuin ovatkin onnistuneet kytkemään tavallisen madon hallintaansa madon iholle heijastetuilla värillisillä valoilla. Kokeissa käytetyn, modifioidun LCD-projektorin avulla avuttoman madon iholle on heijastettu punaisia, sinisiä ja vihreitä valokuvioita, jotka aktivoivat ja passivoivat madon hermosoluja toivotulla tavalla. Kokeilun ja erehdyksen avulla testaamalla matotiedemiehet ovat löytäneet valokuvioita, joiden avulla madon saa esimerkiksi matelemaan eteen päin tai kiertämään ympyrää. Kyse ei myöskään ole sattumasta, sillä samat yhdistelmät ja toimivat samalla tavalla toistettuna ja myös eri matoyksilöillä.

Mietihän siis tätä kun seuraavan kerran esimerkiksi valotaulua katsellessasi mielesi alkaa vastustamattomasti tehdä monikansallista nörttikolaa.

Lähde: news.cnet.com

Edellinen artikkeliMustekalatuoli
Seuraava artikkeliKosketusnäyttöhansikkaat helpottavat kosketusnäyttöjen käyttämistä