raidetykki

Kun sodassa tällä hetkellä puhutaan satojen kilometrien etäisyydestä maaliin, on ainoa tapa tuhota kohde tällä hetkellä joko mennä itse paikan päälle, tai sitten käyttää kalliita ohjuksia. Onneksi kuitenkin kun on kyse sotateollisuudesta, niin tuotekehitykseen käytettävä budjetti on lavea, ja tällaisetkin rajoitteet vain väliaikaisia.

Yhdysvaltojen laivasto tuoreimpia innovaatioita on raidetykki, joka laukoo ilman omaa energianlähdettä olevia ammuksia tarkasti jopa yli 160 kilometrin etäisyydellä sijaitsevaan kohteeseen. Kehitystä ei myöskään ole tarkoitus jäädyttää tähän, vaan tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa raidetykin kantama olisi yli 300 kilometriä. Esimerkiksi Turun saaristosta käsin vastaavalla kanuunalla voisi siis laukoa ammuksia suoraan vaikkapa Tukholmaan saakka.

Raidetykit perustuvat sähkömagneettiseen induktioon, jonka avulla ammukset singotaan huimalla vauhdilla ulos kanuunan piipusta. Perinteisiin, räjähdykseen perustuviin kanuunoihin verrattuna etu on, että magneettisykäystä voidaan kontrolloida, eli ammus voidaan kiihdyttää tarkasti ja hallitusti huimaan nopeuteensa. Tässä tapauksessa ammus singotaan jopa 7-kertaiseen äänennopeuteen.

Yli 300 kilometrin kantamalla varustettu raidekanuuna on tarkoitus ottaa käyttöön Yhdysvaltain laivaston aluksilla vuoteen 2025 mennessä.

Lähde: foxnews.com

Edellinen artikkeliMonster-kolmipyörä massiivisuutta tavoitteleville pyöräilijöille
Seuraava artikkeliKilpailu! voita Aiptek MobileCinema D25 viihdekeskus!

12 KOMMENTIT

 1. ”Vielä huimempi/hullumpi asejärjestelmä on Rods from God jossa siis…”

  Tuohan on siis täyttä scifiä!

 2. Ei tuo Rods from God mitää scifiä ole. Parempi nimi lienee kinetic projectile. Ne perustuvat siihen että kiertoradalta pudotuksen jälkeen metallitikku kiihtyy sellaiseen vauhtiin maanvetovoiman ansiosta että sen kineettinen energia on todella suuri ja verrattavissa pommin räjäytyksessä vapautuvaan energiaan. Osuessaan maahan tikku pysähtyy ja vapauttaa kineettisen energiansa ympäristöiviin asioihin.

  Jos et usko nii aattele miten meteoriititki toimii.

  Peace out.

 3. ”…jonka avulla ammukset singotaan huimalla vauhdilla ulos kanuunan piipusta.”

  Kenttätykistön tuliasemakoulutuksen saaneena on taas jälleen korjattava suomennuksen epäkohta: tykissä (kanuuna/haupitsi) ei ole piippua vaan putki.

 4. Yhdysvaltojen kannattaa käyttää rahojansa tällaisiin keksintöihin, sillä heillä on niin paljon rahaa ja velkaa ei ole edes nimeksikään.

 5. Hyvä idea. Miksi tuhlata miljoonaohjuksia kivikautisiin taikauskoisiin kaapuidiootteihin kehitysmaissa?

 6. ”Yhdysvaltojen kannattaa käyttää rahojansa tällaisiin keksintöihin, sillä heillä on niin paljon rahaa ja velkaa ei ole edes nimeksikään.”

  Komia pointti.

  Jenkithän ovat ilmeisesti jo jonkin aikaa sitten hoksanneet, että ei niitä velkoja ihan heti saada maksettua takaisin, jos koskaan, joten mitäpä niistä suotta murehtimaan. Saas nähdä milloin esim. Kiina kypsyy odottelemaan saataviaan.

 7. Yhdysvaltain valtionvelka nousi vuonna 2010 jopa 13 biljoonaan dollariin. Velan määrä on kasvanut jo 90 prosenttiin maan bruttokansantuotteesta.

 8. ”“…jonka avulla ammukset singotaan huimalla vauhdilla ulos kanuunan piipusta.”

  Kenttätykistön tuliasemakoulutuksen saaneena on taas jälleen korjattava suomennuksen epäkohta: tykissä (kanuuna/haupitsi) ei ole piippua vaan putki.”

  Armeijassa viljeltiin kovasti sitä sanontaa, mites se meni?
  Tyhmä saa olla muttei tykkimies. 😀

  Ei sillä ettenkö toivois sellaista taustatukea tosipaikan tullen. =)

 9. Noilla nopeuksilla alkaa ilman kitka olla jo aikamoinen ongelma. Toisaalta ammuksessa ei tarvitse olla räjähteitä, sillä pelkkä liike-energia aiheuttaa jo semmoisen plasmamossauksen että eiköhän reikää synny paksumpaankin panssariin.

 10. Noissa nopeuksissa ilman kitka aiheuttaa vain häviävän pienen osan väliaineenvasuksesta. Vaikutus syntyy paine-eroista.

 11. Ei tuo Rods from God mitää scifiä ole. Parempi nimi lienee kinetic projectile. Ne perustuvat siihen että kiertoradalta pudotuksen jälkeen metallitikku kiihtyy sellaiseen vauhtiin maanvetovoiman ansiosta että sen kineettinen energia on todella suuri ja verrattavissa pommin räjäytyksessä vapautuvaan energiaan. Osuessaan maahan tikku pysähtyy ja vapauttaa kineettisen energiansa ympäristöiviin asioihin. Jos et usko nii aattele miten meteoriititki toimii. Peace out.

Comments are closed.