raidetykki

Kun sodassa tällä hetkellä puhutaan satojen kilometrien etäisyydestä maaliin, on ainoa tapa tuhota kohde tällä hetkellä joko mennä itse paikan päälle, tai sitten käyttää kalliita ohjuksia. Onneksi kuitenkin kun on kyse sotateollisuudesta, niin tuotekehitykseen käytettävä budjetti on lavea, ja tällaisetkin rajoitteet vain väliaikaisia.

Yhdysvaltojen laivasto tuoreimpia innovaatioita on raidetykki, joka laukoo ilman omaa energianlähdettä olevia ammuksia tarkasti jopa yli 160 kilometrin etäisyydellä sijaitsevaan kohteeseen. Kehitystä ei myöskään ole tarkoitus jäädyttää tähän, vaan tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa raidetykin kantama olisi yli 300 kilometriä. Esimerkiksi Turun saaristosta käsin vastaavalla kanuunalla voisi siis laukoa ammuksia suoraan vaikkapa Tukholmaan saakka.

Raidetykit perustuvat sähkömagneettiseen induktioon, jonka avulla ammukset singotaan huimalla vauhdilla ulos kanuunan piipusta. Perinteisiin, räjähdykseen perustuviin kanuunoihin verrattuna etu on, että magneettisykäystä voidaan kontrolloida, eli ammus voidaan kiihdyttää tarkasti ja hallitusti huimaan nopeuteensa. Tässä tapauksessa ammus singotaan jopa 7-kertaiseen äänennopeuteen.

Yli 300 kilometrin kantamalla varustettu raidekanuuna on tarkoitus ottaa käyttöön Yhdysvaltain laivaston aluksilla vuoteen 2025 mennessä.

Lähde: foxnews.com

Edellinen artikkeliMonster-kolmipyörä massiivisuutta tavoitteleville pyöräilijöille
Seuraava artikkeliKilpailu! voita Aiptek MobileCinema D25 viihdekeskus!