Olen nyt noin kahden kuukauden ajan käyttänyt Suomen tällä hetkellä suosituinta Android puhelinta, eli Samsung Galaxy S:ää. Vanha iPhone 3G puhelimeni oli ehtinyt jo parin vuoden ikään ja puhelimen uudempaan vaihtaminen tuntui ajankohtaiselta. Aluksi puhelin oli tarkoitus päivittää iPhone 4:ään, mutta päädyin Samsungiin osaksi pihiydestä ja osaksi uteliaisuudesta. Saunalahden liittymän kanssa hankittu Galaxy S tuli maksamaan kahden vuoden sopimuksella, rajajattomalla datalla ja rajattomilla puheluilla Saunalahden ja Elisan liittymiin suunnilleen puolet siitä, mitä Sonera olisi pyytänyt iPhone nelosesta. Lisäksi kiinnosti tietenkin päästä kokeilemaan, että kuinka lähelle Google on Androidinsa kanssa päässyt iPhonen käyttäjäkokemusta.

Muutaman kuukauden käytön jälkeen olen päätynyt hieman koomiseen tilanteeseen, sillä kannan mukanani kahta puhelinta, ja käytän joihinkin asioihin edelleen vanhaa iPhonea, ja joihinkin taas uutta Galaxy ässää. Kokonaisuutena olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että jos pitäisi valita näiden välillä, niin taskuun jäisi iPhone 3G. Miksikö? no minäpä kerron:

Akun kesto

Monelle iPhonen moniajon puute on ollut ylitsepääsemätön puute. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen että Androidin tarjoama moniajo on huomattavasti huonompi vaihtoehto. Sovellukset jäävät Androidin taustalle pyörimään usein kysymättä, tai ilman että näitä on helppoa sammuttaa. Ei ole tavatonta, että iltapäivällä taskuun laitettu puhelin on illalla sammunut akun loputtua. Tämä siis ilman että puhelimen sovellushallinnassa näkyy yhtään aktiivista sovellusta. Ainoa tapa yrittää hienosäätää akunkestoa pidemmäksi on ilmeisesti kokeilla poistaa asennuksia, jotka ehkä kuluttavat paljon akkua, tai asennella erillisiä task-killer sovelluksia, jota automaattisesti skannaavat ja sammuttelevat itsekseen akkua kuluttavia ohjelmia.

Pari vuotta vanha iPhonen akku kestää helposti peruskäytössä kolmisen päivää, ja vaikka esimerkiksi videoita katsomalla akun saa nopeastikin tyhjäksi, videosoittimen voi halutessaan sammuttaa yhtä nappia painamalla.

Sähköpostit

Galaxy S sisältää jopa kaksi erillistä sähköpostisovellusta. Kumpikaan näistä ei valitettavasti toimi kunnolla, jos halutaan lukea ja hallita useamman sähköpostitilin viestejä samalla puhelimella. Hieman apua saa asentamalla puhelimeen ilmaisen K-7 sähköpostiohjelman, joka tukee useita sähköpostitilejä. Mikäli ohjelmaa pidetään taustalla päällä, tämä kuitenkin kuluttaa akun nopeasti loppuun. Mikäli ohjelmaa käytetään manuaalisella tarkastuksella, kestää sähköpostien päivitys helposti viisi minuuttia, vaikka puhelin olisi liitetty nopeaan langattomaan verkkoon.

iPhonen sähköpostiohjelma on suoraviivainen ja kaikki sähköpostit löytyvät yhdestä kansiosta. Kun käynnistän sähköpostiohjelman, niin kaikki tilit tarkistetaan automaattisesti. Sähköpostien päivitykseen kuluu tavallisesti noin 10 sekuntia.

Sovelluskauppa

Vaikka Google mainostaa että Andrdoid kaupasta löytyy jo 100 000 sovellusta, on näistä ani harva hyödyllinen. Lisäksi sovellukset ovat usein paljon huonompia kuin iPhonen vastaavat. Asiaan saattaa olla tulossa parannusta lähitulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä iPhonelle löytyy useita sellaisia arkikäytössä hyödyllisiä sovelluksia, joita Androidille ei vielä ole.

Vaikka Androidille saa kuka tahansa toteuttaa sovelluksia, eikä näiden ominaisuuksia ole tarvinnut rajoittaa, kuten joissakin Applen sovelluskauppaan liittyvissä kyseenalaisissa tapauksissa, on hyöty kyseenalainen. En ainakaan itse ole vielä löytänyt Androidin sovelluskaupasta yhtään sellaista sovellusta, joka jotenkin peittoaisi iPhonen sovelluskaupasta löytyvän vastaavan. Sen sijaan kauppaa selaillessa tulee väistämättä mieleen, että jonkinlainen laatuseula olisi kyllä paikallaan. Varmasti yli puolet sovelluskaupan sisällöstä on tällä hetkellä silkkaa sontaa.

Puhelimen päivitys ja varmuuskopiointi

Kun kytken iPhone puhelimeni iTunesiin ja synkronoin tämän, ensimmäinen asia mitä iTunes tekee on varmuuskopioi puhelimeni. Androidin varmuuskopiointikin on ilmeisesti periaatteessa mahdollista, mutta vaatisi varmasti peruskäyttäjää parempaa osaamista.

Muutama viikko sitten kun Galaxy S puhelimelle tuli saataville Android 2.2 versio, Avasin tietenkin Samsungin mukana toimitetun Kies ohjelman, ja valitsin puhelimen päivityksen. Varmuuskopioin ohjelmassa yhteystiedot kuten ohjelmassa kehotettiin, mutta sen parempaa varmuuskopiointiominaisuutta en löytänyt. Päivitys sujuikin melko nopeasti, ja aluksi kaikki vaikutti olevan kunnossa. Vasta tarkemmat tutkastelun jälkeen huomasin että Android sovelluskauppa ja muutama muu sovellus olivat kadonneet puhelimesta kokonaan. Useamman tunnin keskustelupalstojen selailun jälkeen ymmärsin, että ainoa tapa saada sovelluskauppa takaisin on tehdä puhelimelle tehdaspalautus. Tämä olisi tietenkin muuten ok, mutta koska varmuuskopioita ei ole, katosivat samalla kaikki puhelimen asetukset ja tämän muistiin asennetut sovellukset. Useamman tunnin työ meni siis hukkaan.

Kahden vuoden iPhone käytön aikana päivittämisessä tai varmuuskopioinnissa ei ole kertaakaan ollut ongelmia.

Yleinen käyttäjäkokemus

On myönnettävä että Google on tehnyt merkittävän työn Android käyttöjärjestelmän kehittämisessä. Asiat toimivat jo hyvin sinne päin kun niiden pitäisikin. Silti käyttöliittymästä löytyy rösöisyyttä, eikä kokonaisuus ole yksinkertaisesti niin mukava käyttää kuin Applen käyttöjärjestelmä. Esimerkiksi virtuaalinäppäimistö, verkkoselain, ja sovelluskauppa eivät yksinkertaisesti ole yhtä hyviä kuin Applen vastaavat.

Mikä sitten toimii?

Vaikka puhelin on kokonaisuutena ollut pienoinen pettymys, en kuitenkaan väitä että tämä olisi täysi susi. Esimerkiksi webbiselain lataa sivut huomattavasti pari vuotta vanhaa iPhonea nopeammin ja käyttöliittymä on muutenkin ilahduttavan nopea. Myös googlen tarjoamat paikkapalvelut ovat hienoja, ja usein myös käytännöllisiä. Puhelimen kirkasta ja tarkkaa näyttöä on niin ikään ilo katsella. Esimerkiksi TVkaistan Android sovelluksella varustettu Galaxy S on kerrassaan mainio videoidenkatselulaite. Myös natiivi tuki Divx videoille on kätevä puhelinta paljon elokuvien katseluun käyttävälle. Ja vaikka Samsungilla otetut valokuvat valottuvat tavallisesti päin metsää, niin tämä on kuitenkin kelvollinen videokamera, ja kuvatut videot on myös kätevä ladata suoraan esimerkiksi Youtubeen.

Mukavaa on myös, että kalenterit ja yhteystiedot on yhtä helppoa synkronoida puhelimeen Googlen palveluista, samaan tapaan kuin iPhonessa. Tämän ansiosta nämä on helppo pitää synkronoituna muiden tietokoneiden ja matkapuhelinten kanssa. Koska kyseessä on Googeln käyttöjärjestelmä, hyvä yhteensopivuus Googlen palveluiden kanssa oli toki oletettavissa

Mitä sitten?

Kun tällä hetkellä toisessa taskussa on pari vuotta vanha iPhone ja toisessa Galaxy S, niin käsi edelleen useammin tarttuu vanhaan kunnon Appleen. Galaxy S:n kanssakin varmasti pärjäisi, mutta rehellisesti sanottuna se ei vielä ole yhtä hyvä. Tiedän kyllä suurin osa teistä lukijoista osaa kyllä luetella kymmeniä teknisiä ominaisuuksia, joissa Samsung voittaa 3G:n. Näillä ei kuitenkaan ole ainakaan minulle niin suurta merkitystä, jos perustoiminnallisuuksien toteutukset ovat keskeneräisiä.

Ehkäpä ensi vuonna julkistettava Android 3.0 tuo asioihin parannuksen. Ehkäpä sitten Galaxyn saa ongelmitta päivitettyä ja ongelmat korjautuvat. Toisaalta nythän myös Elisa myy iPhone 4:ä siedettävällä hinnalla ilman operaattorilukkoa. Tässä on myös sama äärimmäisen helppokäyttöiseksi ja intuitiiviseksi hiottu käyttöjärjestelmä, kuin kaksi vuotta vanhassa iPhone 3G:ssäni.

Edellinen artikkeliApple suunnittelee SIM-kortitonta puhelinta, joka ohittaisi paikalliset operaattorit?
Seuraava artikkeliSony Ericsson PSP pelipuhelin on viimein totta!