Korkealle kohoavalla asemalla työskenteli 60-luvulla noin 230 Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun palkollista

Toisin kuin suurin osa muista Toisessa maailmansodassa tuhoutuneista kaupungeista, Berliini on vielä monin osin keskeneräinen. Keskeneräisyys ei välttämättä tässä tapauksessa kuitenkaan ole huono asia, vaan tarjoaa uteliaalle mahdollisuuden löytää kaupungista ja sen ympäriltä mielenkiintoisia historian tuulia uhkuvia reliikkejä. Yksi tällaisista ajan unohtamista monumenteista on Berliinin länsipuolelta löytyvä Teufelsberg, ja erityisesti Yhdysvaltojen turvallisuusjärjestö NSA:n tämän huipulle rakentama Kuunteluasema.

Kylmän sodan asetelmien tiivistyessä 1950-luvulla, Yhdysvaltojen tiedustelujoukot löysivät Berliinin länsiosasta, sodan raunioista kasatun  Teufelsberg-kukkulan päältä oivan paikan kuunnella vastapuolen radioliikennettä. Kukkula vakiintui pian länsijoukkojen kuunteluasemaksi, ja 1960-luvulla tämä huipulle rakennettiin mittava, yksi NSA:n kaikkein kookkaimmista kuunteluasemista. Huhujen mukaan rakennelma oli tärkeä osa Yhdysvaltojen kyseenalaista Echelon järjestelmää.


Aika ei ole ollut asemalle hellä

Berliinin muurin murruttua aika ajoi kuunteluaseman tarpeellisuuden ohitse, Yhdysvaltojen joukot pakkasivat laitteensa ja hylkäsivät aseman. Sittemmin alue päätyi sijoittajien käsiin, joiden tarkoitus oli rakentaa paikalle asuntoja ja hotelleja. Sijoittajien suunnitelmien kariuduttua, paikka unohdettiin, ja tätä nykyä tämä on lähinnä uteliaitten turistien ja paikallisten graffititaiteilijoiden vierailupaikka.


Vaikuttavan kokoiset tutkapallot ovat parhaat päivänsä nähneet

Paikka löytyy Berliinistä Grünewald nimisen paikallisjuna-aseman kupeesta. Asemalta on kukkulan huipulle noin 45 minuutin patikointimatka. Vaikka itse alueelle pääsemiseksi on könyttävä verkkoaidasta löytyvän suuren aukon lävitse, hengailee alueella tasainen joukko uteliaita, eikä asia tunnu ketään haittaavan.

Aseman sisällä esiintyy jopa melkoisen mielenkiintoista elämää. Kerrosten terasseilta löytyy nuoria viettämässä piknikkiä, rakennelman katolla muutama graffititaiteilija harjoittaa taitojaan entisen vakoiluaseman seinään, ja kaikkein korkeimmalta löytyvän radioteleskooppikuvun sisällä yksinäinen klarinetinsoittaja fiilistelee tilan erikoislaatuisen akustiikan kanssa.

Loppuun laitankin hieman kuvaa ja ääntä ylimmän rakennelman kuvun sisältä. Sanotaanko, että tunnelma kuvun sisällä oli melkoisen erikoislaatuinen.

Teufelsbergiä voi ehdottomasti suositella vierailukohteeksi Euroopan lähihistoriasta kiinnostuneille, seikkailuhenkisille matkailijoille!

Lähteet: wikipedia.org ja lostplaces.de

Linkki sijaintiin Google mapsisssa

Edellinen artikkeliMaan pinta ja Kuun sirppi kuvattuna avaruudesta näyttää hienolta
Seuraava artikkeliBeathoven -kaiutin on hyvin kuvaava