Kuvassa Yhdysvaltojen ilmavoimien käyttämä B-2 Spirit pommittaja (Lähde: Wikipedia)

Kun tavallisesti puhutaan stealth-teknologiasta, niin ensimmäisenä mieleen tulevat huippukalliit,  tutkassa näkymättömät hävittäjälentokoneet. Mikäli Israelilaisten tutkijoiden kehittämä innovaatio toimii luvatulla tavalla, saattaa stealth teknologia pian kuitenkin tarkoittaa yksinkertaisesti pensseliin ja maalipurkkiin tarttumista. Lentävät esineet tutkalta verhoava uusi innovaatio on siis maali. Nanoteknologiaan perustuva maaliaine lupaa imeä itseensä lähes täydellisesti tutkan lähettämät elektromagneettiset aallot, jolloin esine ei näy tutkassa.

Teknologian kehittäneen Nanoflight -yrityksen toteuttamien testien mukaan tällä stealth-maalilla maalatut ohjukset eivät häviä tutkasta kokonaan, mutta näitä on enää todella vaikea tunnistaa ohjuksiksi. Lentokoneiden ja ohjusten verhoamisen ohella yritys kehittelee myös teknologiaa, jonka avulla sotilas saataisiin verhottua pimeänäkölaitteille näkymättömäksi. Yrityksen edustaja myös lupaa, että teknologiasta voisi olla apua tulevaisuudessa myös sotateknologian ulkopuolella. Maalilla voitaisiin esimerkiksi maalata katuja, jolloin maalin absorbointikyky voisi ilmeisesti jollakin tavalla vähentää ilmansaasteita.

Ja näin maailma pelastuu.

Lähde: ynetnews.com

Edellinen artikkeliPikkupullonilkkavyö tuo pienet viinapullot huomaamatta mukana anniskelualueelle
Seuraava artikkeliSkeitti- ja snoukkavideo ja videopelit yhdistettynä

6 KOMMENTIT

 1. ”stealth-maalilla maalatut ohjukset eivät häviä tutkasta kokonaan, mutta näitä on enää todella vaikea tunnistaa ohjuksiksi.”

  PLZ, jos ohjuskaan ei katoa täydellisesti tutkasta niin millaiset mahdollisuudet on lentokoneella.

  Jos se näkyy yhtään tutkassa niin eipä tuosta muuta iloa ole kuin mahdollinen koneen tyypin tunnistuksen epäonnistuminen.

 2. @ruoska

  Nykyaikana häiveteknologian ongelmana on osittain se, että liian hyvin verhottu kohde erottuu taustakohinasta ”mustana aukkona”, ja tänä päivänä tutkat havaitsevat myös tällaiset poikeamat.

  Jos kohde on epämääräinen suttu, on tutkalla ja/tai käyttäjällä paljon vaikeampi ongelma, kun pitäisi osata päättää onko havainnolla mitään merkitystä.

 3. Jännä keksintö, mutta mitä tutkalla enää tekee, jos sillä ei havaita mitään.

 4. Mitenhän tuo toimisi jos auton maalaisi tuolla, automaattitolpat ei enää huomaisi ylinopeutta? 🙂

 5. Jos tutkassa näkyy jokin epämääräinen suttu viilettävän mach 5 niin ei liene vaikea päätellä että kyseessä ei ole lintu, sääpallo taikka matkustajakone.

 6. mortti: Täkäläisiin tolppiin ei ainakaan auttaisi mitään, koska tolpat toimivat pietsosähköisillä kaapeleilla. Ennen tolppaa on kaksi asfalttiin jyrsittyä lenkkiä metrin päässä toisistaan, urat näkyvät selvästi piettyinä. Ajoneuvon ylittäessä kaapelin syntyy kaapelissa pieni sähköpulssi joka käynnistää kameran kellon. Kamera laskee lenkkien välimatkan taittamiseen kuluneen ajan, ja sen perusteella ajoneuvon nopeuden.
  Sakkolapun voi välttää esimerkiksi koukkaamalla vastaantulijan kaistan kautta, tai pyörällä pientareen kautta, koska lenkit ovat vain omalla kaistalla.

Kommenttien lisääminen on estetty.