Mp3 soittimesta ja rytmikkäästä musiikista saa mukavasti tempoa moneen urheiluun. Juostessa, lautaillessa tai vaikkapa rullaluistellessa musiikkilähteeksi käy melkeinpä mikä MP3 soitin tahansa. Vesiurheilulajeissa, kuten uinnissa soittimelta ja kuulokkeilta vaaditaan luonnollisesti kuitenkin erityisesti kosteaan käyttöön suunnattuja ominaisuuksia. Hilavitkutin.com on muutaman viikon ajan ehtinyt testaamaan Ihmekauppa-verkkokaupan kauppaamaa vesitiivistä MP3-soitinta nimeltään nu Dolphin Touch.

Ominaisuudet

Alumiininen Dolphin MP3 soitin on olemukseltaan kestävän oloinen. Soittimen ainoa liitin löytyy putkilon toisesta päädystä, johon kuulokkeet, tai vaihtoehtoisesti USB-latauskaapeli liitetään kiinni. Omien kuulokkeiden käyttöä suunnittelevien kannalta kuulokeliitäntä on ikävä kyllä harvinaisempi 2,5mm liitäntä, joten adapteria tarvitaan, mikäli aikoo käyttää muita, kuin soittimen mukana tulleita kuulokkeita. Soittimen ohjailu hoituu pienen OLED-näytön, tämän alle sijoitettujen hipaisukoskettimien ja laitteen toisesta päädystä löytyvän virta/funktiopainikkeen avulla.

Pakkauksen mukana toimitetaan soittimen ohella runsas tarvikesetti. Paketista löytyy remmit, joilla soittimen saa uimalaseihin, kynämallinen kiinnikeklippi, neopreenikotelo rannekiinnityksellä. kahdet kuulokkeet, joista toiset vesikäyttöön ja toiset kuivalle maalle, sekä koko joukko eri kokoisia ja näköisiä kuuloketulppia vesitiiviisiin kuulokkeisiin.

Muistia laitteesta löytyy hyvin riittävät 4 gigatavua. Laitteen akunkestoksi luvataan noin 8 tuntia, mikä kuulostaa käyttökokemusten perusteella ihan totuudenmukaiselta. Valmistaja lupaa laitteelle luokan IPX-7 -vesitiiviysluokituksen, mikä tarkoittaa että tämä kestää noin puolen tunnin jatkuvaa  käyttöä vedessä maksimi 30 cm syvyydessä. Sukelluskäyttöön soittimesta ei siis ole.

Käytettävyys

Kappaleiden siirtäminen tyylikkääseen soittimeen käy helposti liittämällä tämän tietokoneen USB-liittimeen. Soitin tunnistetaan tavalliseksi massamuistiksi, ja MP3-kappaleet voi hinata tiedostohallinnassa laitteen neljän gigatavun muistiin.

Soittimen hallinta on toteutettu hipaisunäppäimien ja soittimen päädystä löytyvän funktionäppäimen yhdistelmällä. Kun käyttöliittymän logiikkaan on tottunut, niin käyttö onnistuu mainiosti soitinta kädessä pidellessä. Valitettavasti hipaisunäppäimet eivät kuitenkaan tarjoa minkäänlaista tuntokontaktia, joten uimalasien hihnaan kiinnitettynä pelkkä kappaleiden vaihto tai äänenvoimakkuuden säätö on ilman lasien riisumista käytännössä mahdotonta.

MP3 soittimen lisäksi soittimesta löytyy toimiva FM-radiovastaanotin kanavien automaattihaulla.

Äänenlaatu

Soittimen mukana toimitetaan peräti kahdet kuulokkeet, joista toiset soveltuvat vedessä käytettäviksi, ja toiset tavalliseen käyttöön kuiviss olosuhteissa. Tulppamallisten vesikuulokkeiden äänenlaatu menettelee, mutta soittimen mukana toimitetut muoviset kakkoskuulokkeet soveltuvat lähinnä vain puheohjelmien kuunteluun. Liittämällä soittimeen paremmat kuulokkeet (2m5 mm kuulokeadapterin avulla) saa soittimesta ulos hifitasoista ääntä myös arkikäytössä.

Käyttömukavuus uidessa

Koska Dolpihin MP3-soitin on suunniteltu erityisesti vetisiin olosuhteisiin, on varmasti syytä kertoa laitteen toiminnasta nimen omaan uima-altaassa. Laitteen mukana toimitettuihin alumiinisiin kuulokkeisiin toimitetaan mukana jopa 5 eri kokoista ja näköistä korvatyynyä, joten näistä varmasti löytyy mukava jokaisen korvamallille. Kiitosta soitin saa myös uimalasien hihnaan kiinnitettävistä pidikkeistä, joiden varassa soitin pysyy mukavasti uidessa kyydissä. Negatiivisena seikkana mainittakoon vielä että laitteen käyttö ilman suoraa näköyhteyttä hipaisukoskettimiin ja näytölle i oikein onnistu.

Soittimen mukana toimitetut vesitiiviit kuulokkeet eristävät hallin hälinän kivasti, eikä kloorivettäkään pääse lorisemaan korvakäytävien tukkeeksi. Uimakäyttöön suunniteltujen kuulokkeiden rakenne on tukeva, ja äänenlaatu kohtalainen.

Yhteenveto

Dolphin MP3 soitin ajaa mainiosti asiansa vesitiiviinä, uimakäyttöön suunniteltuna MP3-soittimena. Rakenteeltaan laadukkaan oloinen soitin voisi kaivata jonkin verran kehitystä käytettävyyden osalta, mutta kokonaisuus on silti varsin toimiva! Hintaa soittimella on Ihmekauppa.com -verkkokaupassa 99,90 euroa. Dolphin 4GB Touch MP3 -soittimen tuotesivulle

Kokonaisarvosanaksi annamme tuotteelle 3/5.

Loppuun vielä plussat ja miinukset:

+Tukeva, kestävän oloinen rakenne
+Hyvä kiinnityssysteemi uimalaseihin
+Monipuoliset varusteet

-Käytettävyys uidessa
-Epästandardi 2,5 mm kuulokeliitäntä
-Huonot kuulokkeet kuivalla kuunteluun

Harkitsemisen arvoinen vaihtoehto vesitiiviin MP3-soittimen hankinnalle voisi myös olla vanhan soittimen uintikäyttöön päivittäminen  esimerkiksi Superkauppa.fi -verkkokaupassa vajaan 30 euron hintaan myynnissä oleva vesitiivis MP3-soitin suojapussi, ja kuulokkeet yhdistelmä.

Edellinen artikkeliWill It Blend? – Vuvuzela
Seuraava artikkeliPower Laces -itsestään kiristyvät kengännauhat Paluu tulevaisuuteen 2 -elokuvasta on nyt toteutettu