Kaikki tieteisfiktioon perehtyneet tietävät, että lähitulevaisuudessa jokseenkin kaikki ihmiskehon osat on mahdollista korvata bionisilla proteeseilla. Teknologian kehityksen myötä markkinoille ilmestyy jatkuvasti toinen toistaa kehittyneempiä proteeseja, jotka ovat ominaisuuksiltaan koko ajan lähempänä ihmisen alkuperäisen raajan tai elimen suorituskykyä

Kehityksen huippua bionisten raajojen markkinoilla edustaa tällä hetkellä Englantilainen BeBionic, joka on kehittänyt ulkoisesti erehdyttävästi aitoa ihmisen kättä muistuttavan proteesin. Vaikka 19 eri värisellä silikonivaipalla saatavan bionisen käden voimat ja ketteryys eivät aivan vielä ole aidon ihmisen käden tasolla, niin limutölkki kädellä jo rutistuu mainiosti, eikä tarkkojenkaan motorististen tehtävien suorittaminen ole ongelma. Käden toimitukset alkavat jo kuluvan vuoden kesäkuussa.

Koneraajojen huima kehitys pistääkin miettimään, missä vaiheessa bionisten proteesien ominaisuudet ylittävät ihmisten aitojen raajojen vastaavat. Ehkäpä jo muutaman kymmenen vuoden päästä näemme ensimmäiset teknologian avulla ”parannellut” ihmiset, joiden fyysinen suorituskyky ylittää tavallisen, ruisranteeseen luottavan ihmisen vastaavan.

BeBionic -raajan teaser-video hypyn jälkeen

Lähde: bebionic.com

Edellinen artikkeliMichael J. Miller valmistaa piikivestä työkaluja ja teriä luonnon omilla työkaluilla
Seuraava artikkeliHelbert Ferreira & Remi Melander: The Light Bulb Effect

11 KOMMENTIT

 1. Hmm.. Ihan mielenkiinnosta, tietääkö kukaan paljo tollaset proteesit yleensä maksaa? Tuskin kovin halpoja ovat, mutta ois silti kiva tietää.

 2. Terminator mieleyhtymiltä on vaikea välttyä 😀 On kyllä harvinaisen kehittyneen oloinen. Jos itselläni olisi käsiproteesi aiheuttiaisin tuollaisella hämmennystä julkisilla paikoilla pitämällä sitä ilman mitään silikonisuojusta…

 3. Iski idealla!!!!! Jos tuo vähänkään iskua kestää, niin tuollainen kätee ja sitten vaan vapaapainimaan(Ei WWEhen vaan oikeasti) niin tiättekö kui lujaa tollatteella lyä!!!!
  Tekis mieli leikata käsi irti ja kokeilla, harmi vaan että sitä ei saa enää takasin paikoilleen 😛

 4. mistä tollanen saa virtansa? ja juttuun että ei kyllä varmaan mene edes sitä kymmentä vuotta että parempia saa kun ihmiselimet

 5. Luke Skywalker, senkin pänkäle =). Dean Kamen, segwayn kehittelijä, on suunnitellut myös käsiproteesin:

  http://www.youtube.com/watch?v=R0_mLumx-6Y

  Virtansahan nämä saavat tällä hetkellä akuista, tai nuo labraversiot taitavat toimia seinästä tulevalla ydinenergialla. DARPA on tällä hetkellä yksi eniten proteesitutkimusta tekevä taho. Tavoitteena on saada aikaan tekoraajoja, joiden avulla vaikkapa jossain entisen Persian alueella miinaan ajanut sotilas saadaan takaisin rintamalle, uhraamaan mahdollisesti vielä lisää raajojaan sotaponnistuksia edistääkseen.

  Tuskin tuollaisella saisi lyötyä kovempaa kuin luonnollisella kädellä. Lyöminen on tekniikkalaji ja amputoitu tynkä saattaa olla kohta, jossa kontrolli ja voimantuotto eivät ole ihan optimaalisella tasolla. Eipä silti, jos itse menettäisin raajan, niin haluaisin myös tuollaisen tilalle, ainakin siihen asti että olisi mahdollista päivittää parempaan versioon.

 6. Kyllä Anakillakin käsiproteesi oli, jalkaproteesit myös ja vaikka mitä muutakin kybertronikkaa.

Kommenttien lisääminen on estetty.