Neuvostoliittolainen Lunokhod 1 -Kuuntutkimus-ryömijä vuodelta 1970 löytyi

AdminSB

Neuvostoliitto lähetti vuonna 1970 ensimmäisen radio-ohjattavan Kuu-ryömijänsä Kuun pinnalle. Laite laskeutui onnistuneesti Kuuhun ja toimi ja lähetti dataa löydöksistään 11 kuukauden ajan. Aurinkoiseen aikaan tämä sähköllä käyvä radio-ohjattava piti aurinkopaneelit ulkona ja ajeli ympäriinsä. Pimeinä kylminä aikoina paneelit taittuivat laitteen sisälle ja laite pidettiin lämpimänä radioaktiivisen Polonium-210-isotoopin avulla.

Radioyhteys siis katkesi 11 kuukauden kuluttua ja sen jälkeen laitteen liikkeistä ei ole ollut tietoa. Samaan aikaan toisaalla Apollo 14 ja 15 -operaatioissa USAn astronautit huristelivat kuuautoillaan Kuun pinnalla. Professori Tim Murphy työryhmineen on tutkinut 3,5-metrisellä teleskoopilla ja laser-säteen avulla Kuun liikkeitä erityisen tarkasti selvittääkseen Einsteinin suhteellisuusteoriaa painovoiman osalta. Juuri ryömijän nykyisen sijainnin perusteella voidaan arvioida paljon Kuun nestemäisen ytimen keskikohdan sijaintia.

Ryömijän löytäminen oli siis upea ja kovasti odotettu asia. Toimitukseen saamamme tiedon mukaan työryhmä päätti juhlistaa löydöstä vasta tänään, vappupäivänä nauttimalla simaa ja munkkeja sekä tippaleipiä.

Kiinnostuneiden kannattaa lukaista artikkeli lähteestä. Siellä on tarkempaa tietoa tutkimuksesta. Muutenhan tämä kuulostaa hieman kuin tarinalta scifi-leffasta: On laseria, mönkijää, ryömijää, kuuautoja ja radioaktiivista polttoainetta.

Lähde: www.theregister.co.uk (via dvice.com)